U draait en u bent niet eerlijk. Spindoctoring in politiek Den Haag

‘U draait en u bent niet eerlijk’, met deze woorden zocht premier Balkenende tijdens de verkiezingscampagne van 2006 de confrontatie met PvdA-leider Wouter Bos. Deze woorden vormden het startsein voor vele pogingen van het CDA om de PvdA-leider neer te zetten als draaikont. Waren deze woorden een toevallige ingeving van Balkenende, of waren ze hem ingefluisterd door zijn spindoctors?

Goede mediaoptredens zijn voor politici belangrijker geworden dan ooit, en daarmee ook de adviseurs die politici vertellen hoe ze het beste in de media kunnen komen. Deze mannetjesmakers, media-adviseurs of spindoctors gaan een steeds grotere rol spelen bij hoe politici in de media overkomen, welke politici populair zijn en welke het veld moeten ruimen. 

In het boek U draait en u bent niet eerlijk komen politici, journalisten en voorlichters aan het woord over spindoctoring in Den Haag. Bestaan er spindoctors in politiek Den Haag en welke rol hebben ze? Welke technieken gebruiken ze? Dit eerste boek over spindoctoring in de Nederlandse politiek is bestemd voor communicatieadviseurs, persvoorlichters, bestuurders en volksvertegenwoordigers bij landelijke en lokale overheden. Met dit boek krijgen zij niet alleen inzicht in de mogelijkheden die spindoctoring hen kan bieden, maar ook in de problemen die dit fenomeen met zich meebrengt. 

Download hier het voorwoord van Kay van de Linde.

U draait en u bent niet eerlijk, spindoctoring in politiek Den Haag is geschreven met Maarten Molenbeek en is uitgegeven bij SDU Uitgevers. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of de uitgever (ISBN 9789012133524). 

 

Inhoud

Voorwoord door Kay van de Linde

1. Haagse spindoctors?

2. Verenigde Staten

3. Groot-Brittannië

4. Nederland

5. Beeldvorming

6. Framing

7. Liegen

8. Lekken

9. Conclusie