Palermo aan het Marsdiep: analyses van falend lokaal bestuur

Den Helder kreeg de afgelopen jaren de reputatie van probleem­gemeente waar alles mis lijkt te gaan. Bestuur en gemeenteraad vallen hier meer op door onderling gekrakeel dan door daadkrachtig optreden. Met als resultaat: mislukte projecten, hoogoplopende ruzies, afsplitsingen, afgezette bestuurders en ontevreden burgers.

Chris Aalberts dook diep in de krochten van de Helderse politiek, sprak met bestuurders, bezocht raadsvergaderingen, ontleedde partijprogramma’s en woonde verkiezingsdebatten bij. In dit boek geeft hij een scherpe analyse van de pijnpunten en inventariseert hij de structurele oorzaken van de problemen. Veel ontwikkelingen in Den Helder zijn representatief voor hoe het ook elders misgaat.

Dit boek is een must read voor iedereen die zich interesseert voor het democratisch proces op lokaal niveau. Wat gebeurt er als gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden en taken krijgen? Aalberts laat onder andere zien waarom de politiek versplintert, wat er gebeurt als de lokale journalistiek verdwijnt en hoe populistische politici in dit klimaat goed gedijen.

Palermo aan het Marsdiep: analyses van falend lokaal bestuur is uitgegeven bij Uitgeverij Van Praag en is verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN: 9789049024307). Het eerste hoofdstuk is hier te downloaden.

 

Interview

Bij Voor de Ommekeer sprak ik naar aanleiding van dit boek over de problemen van het bestuur in kleine en middelgrote gemeenten: op papier hebben ze veel bevoegdheden zoals bij de decentralisatie van de zorg, maar in de praktijk overheerst de technocratie en is er nauwelijks controle. Kijk het interview hier

 

Reportage 

Het Reformatorisch Dagblad ging op bezoek in Den Helder waar in 2018 in korte tijd twee formatiepogingen mislukten. Het is een van de vele politieke problemen in de marinestad. Journalist Johannes Visser sprak uitgebreid met me over wat er misgaat in Den Helder. Lees het artikel hier.

 

Inhoud

Inleiding – De gemeente als black box

Les 1 – Partijen zonder visie

Les 2 – Machteloos over hoofdzaken

Les 3 – Samenwerken zonder invloed

Les 4 – Een vlucht in de details

Les 5 – Ego’s maken ruzie

Les 6 – Rondzingende verhalen

Les 7 – Het complot van het partijkartel

Les 8 – Incompetente kandidaten

Les 9 – Rondtrekkende politici

Les 10 – Geen partijcontrole

Les 11 – Meer pr dan journalistiek

Conclusie – Waarom de lokale democratie faalt