Mediarelaties en persvoorlichting. Framen, pluggen en positioneren bij politiek en overheid

Traditionele en online media spelen een steeds belangrijkere rol in de wereld van overheid en politiek. Er gaat geen dag voorbij of volksvertegenwoordigers, wethouders, ministers of ambtenaren zijn in het nieuws. Persvoorlichters proberen deze media-aandacht in goede banen te leiden. Zij verzorgen alle mogelijke vormen van communicatie om het beleid van politici en daarmee ook de politici zelf zo goed mogelijk te presenteren.

In dit boek komen verschillende aspecten van persvoorlichting en mediarelaties aan de orde. Welke veranderingen hebben plaatsgevonden in de wereld van politiek en overheid waardoor media zo aan belang hebben gewonnen? Wat zijn de verschillende soorten adviseurs die zich met dit thema bezighouden? In hoeverre zijn zij op te vatten als spindoctors? Welke strategie hanteren zij en in hoeverre zijn zij bepalend voor de communicatiestrategie richting de media?

Dit boek gaat in op het verkrijgen van aandacht van de traditionele en online media. Hoe spelen persvoorlichters in op de nieuwsvoorkeuren van journalisten, hoe onderhandelen zij met journalistieke redacties en welke rol spelen sociale media hierbij? Hoe kan het beste beeld worden neergezet: door middel van framing van beleidsvoorstellen, door personalisering van politiek of door het lekken van informatie?

Mediarelaties en persvoorlichting: framen, pluggen en positioneren bij politiek en overheid is geschreven met Maarten Molenbeek en is uitgegeven door Boom Lemma. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en de uitgever (ISBN 9789462363861). Download hier de inhoudsopgave en de inleiding.

 

Inhoud

Inleiding: Signaleren is het halve werk

1. Media, overheid en politiek

Spindoctors moeten onzichtbaar blijven

2. Adviseurs

Over verklaren, toelichten en spinnen

3. Communicatiestrategie

We wantrouwen elkaar en zo hoort het ook

4. Vrije publiciteit

Hoe word je (g)een talkshowgast

5. Onderhandelingsjournalistiek

Offline zichtbaarheid helpt Aedes uit de Twitter-pubertijd

6. Sociale media

Doelbewust framen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat

7. Framing

Hoe kan een politicus zich het beste presenteren?

8. Personalisering

Kan spindoctoring zich ook tegen de spindoctor keren?

9. Informatiemanagement

De nieuwe woordvoerder: van mannetjesmaker tot strateeg