De puinhopen van rechts: de partijen van Pim, Geert, Rita en Hero

Sinds de LPF ontstonden allerlei partijen ‘op rechts’ die in de problemen kwamen. Zowel de LPF als Trots op Nederland faalden in hun poging een nieuwe partij te vestigen. De enige rechtse partij die al jaren electorale successen boekt, de PVV, is regelmatig het toneel van conflicten, schandalen en afsplitsingen. Hoe is het mogelijk dat politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders bij het grote publiek een enorme populariteit kregen maar niet in staat waren een stabiele partij op te bouwen? Trokken zij de verkeerde mensen aan of lag het aan henzelf?

Ik sprak samen met Dirk-Jan Keijser met veertig direct betrokkenen bij onder andere de LPF, Trots op Nederland en de PVV. Dit levert een uniek inkijkje op in hoe deze partijen opgebouwd waren, hoe de leiders deze partijen tot een succes probeerden te maken, wie er actief waren, waar deze partijen inhoudelijk voor stonden en hoe een aantal partijen tot een einde kwam. Deze reconstructie van nieuwe partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum levert vele lessen op hoe je een politieke partij niet moet oprichten.

De Puinhopen van Rechts: De partijen van Pim, Geert, Rita en Hero is geschreven met Dirk-Jan Keijser en uitgegeven bij Uitgeverij Eburon. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via de uitgever (ISBN: 9789059729704). Er is ook een digitale versie.

 

Discussie in Buitenhof

In Buitenhof ging ik in discussie met Joram van Klaveren, voormalig Tweede Kamerlid voor de PVV en initiatiefnemer van de destijds nieuwe politieke partij Voor Nederland (VNL). We spraken onder leiding van Pieter-Jan Hagens over de vraag of VNL iets van de geschiedenis heeft geleerd. De discussie is hier terug te zien.

 

INHOUD

Ruimte op rechts

Les 1: ‘Richt een partij op omdat je zelf herkozen wilt worden’

Les 2: ‘Organiseer alles vlak voor de verkiezingen’

Les 3: ‘Verdeel, heers en neem geen beslissingen’

Les 4: ‘Houd de financiën ondoorzichtig’ 

Les 5: ‘Train en test kandidaten pas als ze op de lijst staan’

Les 6: ‘Selecteer kandidaten op loyaliteit aan de leider’

Les 7: ‘Leg kandidaten het programma op’

Les 8: ‘Laat kandidaten geen eigen mediaprofiel opbouwen’

Les 9: ‘Laat fracties in het land aan hun lot over’

Les 10: ‘Houd vrijwilligers op afstand’

Leven met de erfenis