Brusselse logica: hoe (on)logisch de EU werkt

Brusselse Logica geeft antwoord op vijftig vragen over de Europese Unie. Wordt er in Brussel naar burgers geluisterd? Wat hebben Nederlandse politici in Brussel te zeggen? Kunnen eurosceptici de opmars van de EU (nog) tegenhouden? Wie controleert uiteindelijk wat er in Brussel gebeurt? Waarom hebben veel burgers zo weinig vertrouwen in de Europese Unie? En is dat terecht?

Chris Aalberts ging een jaar lang wekelijks op onderzoek uit in Brussel en Straatsburg. Hij bezocht persconferenties, debatten, bijeenkomsten van regeringsleiders en speciale lobbydagen. Hij sprak ambtenaren, lobbyisten, Europarlementariërs en heel veel voorlichters. Steeds was zijn vraag: hoe werkt de EU nou echt?

De EU functioneert volgens Brusselse insiders heel logisch. ‘Dat u dat niet ziet?’ Is het vreemd dat burgers daar toch vaak anders over denken? Chris Aalberts maakt in dit boek de balans op en deelt zijn verwondering met de lezer. Want één ding is zeker: niets is in Brussel wat het lijkt.

Brusselse logica: hoe (on)logisch de EU werkt is uitgegeven bij Uitgeverij Van Praag en verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN: 9789049024215). De inleiding en de eerste twee vragen zijn hier te downloaden.

 

Interview

Ik sprak over mijn belevenissen in het Europees Parlement en de gebrekkige logica van Europese politiek met Esther van Fenema bij Café Weltschmerz. Waarom vertrouwen veel burgers Brussel niet en waarom is de controle op het werk van Europarlementariërs zo gebrekkig? Het interview is hier te zien

 

Reacties en recensies

 “Er zitten een hoop herkenbare passages in van bijeenkomsten waarvan je je echt afvraagt waarom organiseert deze brave collega nu een sessie over een onderwerp waar het parlement echt niet over gaat of waar niemand in geïnteresseerd is.”  (Joost Lagendijk op Radio 1)

“De af en toe hilarische stukjes in zijn boek gaan telkens over hetzelfde: het Parlement is vooral een juichgezelschap voor een niet deugende EU.” (Jelte Wiersma in Elsevier)

“Een boek dat de wereld bekend maakt met de Brusselse (on)logica, maar ook een boek dat de ‘Brussels bubble’ een spiegel voorhoudt.”  (Milos Labovic op EU Know How)

 

INHOUD

Voorwoord door Dennis de Jong, Europarlementariër SP

Inleiding

Brusselse logica 1: Het Europees Parlement maakt zichzelf belangrijk

Brusselse logica 2: Niemand houdt van Straatsburg

Brusselse logica 3: Bij onderhandelingen krijg je nooit je zin

Brusselse logica 4: Nederlanders in Brussel zijn machteloos 

Brusselse logica 5: Eurosceptici maken het verschil niet 

Brusselse logica 6: De achterban is in Brussel heel ver weg 

Brusselse logica 7: Lobbyisten zijn altijd welkom

Brusselse logica 8: Brusselse journalistiek is machteloos 

Brusselse logica 9: Nationale controle is afwezig

Brusselse logica 10: Veel woorden, weinig daden