Afstand nemen van Forum. Hoe het de statenleden van fvd verging

Opeens waren ze Statenlid. Ze hadden er geen campagne voor gevoerd, ze hadden geen beeld van wat de provincie doet en hadden niet meegepraat over hun eigen verkiezingsprogramma. Niemand wist wie ze waren en dat zou vier jaar lang zo blijven: de 86 FvD’ers die in maart 2019 op de slippen van Thierry Baudet en Henk Otten werden gekozen in de twaalf provinciale besturen. Forum werd in elke provincie een van de grootste fracties, maar het grote publiek hoorde er nooit meer iets van, behalve toen veel Statenleden weer wegliepen.

In dit essay beschrijf ik hoe het de Statenleden van Forum verging. Wie zijn de mensen die voor Forum werden verkozen, hoe kwamen ze in de Provinciale Staten en hoe hadden ze zich voorbereid? Wat hebben ze van deze vier jaar geleerd en wat hebben ze bereikt? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat kunnen we van hun verhaal leren? Nu wederom nieuwe partijen zich verdringen om in de Provinciale Staten plaats te nemen is die vraag belangrijker dan ooit. Herhaalt de geschiedenis zich? 

Dit essay is in tien delen online verschenen. Het essay is hier in zijn geheel te downloaden als pdf. Het essay is ook te bestellen als boek.

 

Inhoud 

1 – Een stille revolutie?

2 – Een landelijk programma volstaat 

3 – Laat anderen het werk doen 

4 – Leg je nergens op vast

5 – Zwem een fuik in 

6 – Verdedig het onverdedigbare

7 – Vertrek met het team 

8 – Vorm gelegenheidscoalities

9 – Vergeet de verantwoording

10 – Een herhaling van zetten?

Verantwoording

Statenleden van FvD 2019-2023