Achter de PVV. Waarom burgers op Geert Wilders stemmen

Bijna elke week is er rumoer over voorstellen en uitspraken van Geert Wilders. Vanaf haar oprichting daagt de PVV de gevestigde politieke orde uit en wint de partij aan invloed. Niet alleen vanwege de gedoogsteun aan het kabinet Rutte 1, maar ook omdat andere partijen worden gedwongen hardere standpunten in te nemen. De PVV is niet meer weg te denken uit het politieke landschap.

Ruim anderhalf miljoen mensen hebben al eens op de PVV gestemd en een nog groter aantal kiezers heeft dit overwogen. Het gaat niet om een obscure minderheid van de bevolking. Toch is er weinig aandacht voor de ideeën en opinies van deze PVV-sympathisanten. Wie zijn zij en wat houdt hen bezig? Waar maken ze zich zorgen over? Zijn zij het eens met de voorstellen van Wilders? Of hebben zij andere redenen om op de PVV te stemmen?

In dit boek komen deze burgers aan het woord. PVV-aanhangers blijken geen makke schapen te zijn die kritiekloos achter Geert Wilders aanlopen. Zij komen met eigen visies en ideeën hoe de politiek moet veranderen en hoe de PVV daar een rol in kan spelen. PVV-kiezers staan ver van andere politieke partijen af, maar hebben deze partijen niet definitief de rug toe gekeerd. Wat kunnen andere partijen doen om deze kiezers terug te winnen?

Achter de PVV: Waarom burgers op Geert Wilders stemmen is uitgegeven bij Uitgeverij Eburon en is verkrijgbaar bij de boekhandel of de uitgever (ISBN 9789059726840). Er is ook een digitale versie. Het is ook hier te downloaden

 

Artikel

Naar aanleiding van dit boek schreef ik in De Volkskrant dat het PVV-stemmers vooral te doen is om het agenderen van nieuwe thema’s. Of de PVV een goed functionerende organisatie is interesseert de achterban nauwelijks. Lees hier het artikel

 

Lezing

Bij het uitkomen van dit boek was er grote commotie over een Polenmeldpunt dat door Wilders was gestart. Op basis van mijn onderzoek gaf ik bij Studio Erasmus een reflectie op wat PVV-stemmers van die commotie zouden kunnen vinden. Kijk hier de mini-lezing terug.

 

INHOUD

1. De opkomst van het populisme

2. Voedingsbodem voor de PVV

3. PVV-aanhangers in kaart brengen

4. Wilders schudt Nederland wakker

5. Andere, duidelijke politiek

6. Vertrouwde normen handhaven

7. Niet te extreem over buitenlanders

8. Verschillen met linkse stemmers

9. Beïnvloeding van linkse stemmers

10. Lessen voor andere politieke partijen