Voor nieuwe partijen komen tussentijdse verkiezingen vaak te vroeg

Nederland gaat eind oktober naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer. Dit duurt vanaf de kabinetsval meer dan vier maanden en dat is opvallend lang: in andere landen laten tussentijdse verkiezingen veel minder lang op zich wachten. In sommige landen is dit zelfs een kwestie van weken. Een van de redenen om de tijd te nemen is dat nieuwe partijen zich voldoende moeten kunnen voorbereiden. In Dit is de Dag ging ik in debat met politicoloog Julia Wouters over de late verkiezingsdatum.
Misschien zijn er goede redenen om de tijd te nemen om de verkiezingen voor te bereiden, maar de komst van nieuwe partijen is dat zeker niet. Als een partij zijn zaakjes op orde heeft, kan men in korte tijd komen tot zowel een kandidatenlijst, verkiezingsprogramma als campagnestrategie. Dat zijn zaken die zowel gevestigde als nieuwe partijen klaar moeten hebben liggen voor het geval dat er vervroegde verkiezingen komen. In het buitenland kunnen nieuwe en bestaande partijen dat ook.
Laten we Ingrid Coenradie als voorbeeld nemen. De voormalige staatssecretaris wil niet terugkeren bij de PVV maar lijkt wel een zekere populariteit te hebben. Stel dat een overstap naar een bestaande partij niet lukt. Een eigen partij dan maar? De ervaring met nieuwe partijen leert dat verkiezingsdeelname zorgvuldig voorbereid moeten worden, dat er nagedacht moet worden over de personele invulling, de ideologische basis en het onderscheidende karakter ten opzichte van de concurrentie. Vaak is dat juist niet het geval.
Toch meedoen is dan vragen om ongelukken, zoals we hebben gezien bij partijen die te laat met dit proces begonnen. Voorbeelden zijn de LPF die snel uit elkaar viel, NSC waar men onvoldoende over de eigen ideologische basis had nagedacht en JA21 waar prominente partijleden niet in staat bleken met elkaar samen te werken. Als je vier maanden voor de verkiezingen nog een partij op poten moet zetten, is het logischer niet aan de verkiezingen mee te doen en pas de volgende ronde een poging te wagen.
Luister de discussie bij Dit is de Dag hier terug.
Beeld: discussie bij Dit is de Dag. Still uit de videostream.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.