Bericht uit Suriname (13): Een campagnestop? Die wordt niet gehandhaafd

In Suriname wil men niet dat iemand aangeschoten bij het stemlokaal verschijnt of niet goed over zijn stem heeft nagedacht. Dit leidt tot een fenomeen wat we in Nederland helemaal niet kennen: een campagnestop en een drooglegging. De parlementsverkiezingen zijn deze zondag en vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag mag er geen campagne meer worden gevoerd. Ook is er een alcoholverbod. Het gevolg: alle partijen sluiten vrijdagavond om middernacht de campagne af en veel cafés zijn dicht.
Of nou ja, niet helemaal. Een dag eerder zegt een serveerster op het terras dat de drooglegging om middernacht ingaat. Verwarring alom: is er vrijdag al een alcoholverbod? Dat was toch zaterdag? De man achter de bar weet helemaal niets van een drooglegging. Velen weten niet hoe het zit. Het verbod om zaterdag campagne te voeren lijkt sowieso boterzacht: op sociale media gaat deze gewoon door. Het belangrijkste gevolg is dat er zaterdag geen partijbijeenkomsten meer zijn.
Partijvlaggen
We merken zondagochtend in Lelydorp hoe serieus dit verbod is. Hier stemt president Santokhi op steenworp afstand van zijn huis. Voor het stemlokaal staan standjes van de belangrijkste partijen. Pop deze plek is Santokhi’s VHP dominant. Het terrein van het stembureau is omgeven door oranje partijvlaggen en er hangt een VHP-poster op de muur van het gebouw. Er zijn zeker vijftien vrijwilligers die stemmers informeren wat de beste keuze is. Hoe verhoudt zoiets zich tot een campagnestop, vraag je je af.

Niet alleen de VHP schendt de regels. Aan de andere kant van het modderige pad naar het stemlokaal staat de belangrijkste concurrent NDP, voorheen van Desi Bouterse. We zien bij een ander stembureau een auto met de beeltenis van NDP-lijsttrekker Jenny Simons. Er staat NDP-rapmuziek op. Er staan ook standjes van de ABOP van Ronnie Brunswijk, de NPS en de PL. Een lokale kandidaat van de nieuwe partijcombinatie OPTSU probeert ook stemmen te winnen. Er zijn zondag ook verkiezingen voor gemeenteraden, zoals die van Lelydorp.
In Nederland is het ondenkbaar dat kiezers zich langs standjes van politieke partijen moeten wurmen om bij het stemlokaal te komen. Toch is dat hier in Suriname heel gewoon: ook bij de stembusgang van de lijsttrekkers van NPS en NDP staat het vol aanhangers van allerlei partijen. Het is simpelweg een traditie. Ik vraag de kandidaat van OPTSU hoe dit zich verhoudt tot de campagnestop. Die wordt niet gecontroleerd, zegt hij. ‘Wat zouden ze moeten doen? Ons hier wegslepen?’
Ik schrijf twee weken lang over de verkiezingen in Suriname. Ik maak er met Kemal Rijken ook een podcast over.
Beeld: stembureau, NDP-campagneauto. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.