Bericht uit Suriname (4): Roadshow geschrapt, want het regent te hard

De infrastructuur in Suriname ligt er niet al te best bij. Deze vrijdagavond komt de grootste partij van het land – de VHP – samen in Nieuw Nickerie, de grootste stad buiten de regio Paramaribo. Vooral de kuststrook van Suriname is bewoond: de rest van het land bestaat uit onherbergzame natuur. Nieuw Nickerie ligt in het uiterste Westen, tegen de grens met Guyana. Het blijkt niet makkelijk om er te komen: openbaar vervoer kent Suriname niet, op wat spaarzame busjes in de hoofdstad na.
We nemen de taxi, maar autorijden heeft hier een heel eigen dynamiek. De weg zit op een gegeven moment vol kuilen. Ze zijn zo diep dat de auto er omheen moet rijden, waardoor het een soort slalom wordt. De tegenliggers hebben hetzelfde probleem. Dat is soms puzzelen. Er is maar een geluk, namelijk dat het aantal tegenliggers meevalt: dit is weliswaar de enige oost-west-verbinding van Suriname, maar deze is niet bepaald druk. Zou dat iets met de kwaliteit van de infrastructuur te maken hebben?
In Nieuw Nickerie komt president Chan Santokhi zijn aanhang toespreken. Het programma bestaat uit een roadshow en een lezing, zo horen we vooraf. Onderweg zien we meerdere bussen met VHP-supporters die ook naar Nieuw Nickerie gaan om mee te doen aan de optocht. Wat precies de inhoud en bedoeling was van de roadshow, zullen we nooit weten: vanwege zware regenval gaat het festijn niet door. In de stad zien we overal plassen. Soms maskeren ze diepe kuilen. Hier moet je goed de weg weten.
Opvallend aan deze avond is dat infrastructuur helemaal geen belangrijk thema blijkt te zijn, terwijl dat toch essentieel is als je hier ooit weer weg wilt komen.
Infrastructuur
Santokhi praat eerst in een tent op een dorpsplein over het grondbezit. Er zijn mensen die al decennialang bezig zijn een stukje grond te kopen om een huis op te bouwen. De regering heeft voortvarende plannen, horen we. In het hele land worden grondverklaringen afgegeven. Surinamers hebben hier ontzettend lang op moeten wachten, soms meer dan twintig jaar. Maar nu is het zover: deze avond worden er maar liefst 1670 voor deze regio uitgereikt. In de tent en op het plein zitten honderden mensen die hun verklaring letterlijk komen ophalen.
Bij het partijkantoor houdt Santokhi nog een tweede speech. Bij beide speeches praat hij over de vondst van olie en gas. Santokhi wil dat alle Surinamers 750 euro van de inkomsten krijgen en die verplicht moeten sparen. Dat gaat enorm renderen, denkt hij. Er zijn al berekeningen voor gemaakt. Ouderen krijgen hun geld het eerst. ’Iedereen wordt rijk’, zegt de president letterlijk. Hoe realistisch de berekeningen zijn is niet te zeggen, maar wat vooral opvalt is de focus op individuele inkomsten, niet op collectieve investeringen.
Het was niet zo gek geweest daar iets over te zeggen? Vandaag is het programma ingekort en alles loopt uit, vanwege de regenval en de problemen op de weg, maar over de staat van de infrastructuur gaat het niet. Nu nemen de mensen in Suriname meestal rustig de tijd, maar de vraag blijft toch hoe zij – als ze straks allemaal rijk zijn – hun geld gaan uitgeven. Zullen ze dan geen betere weg willen hebben? We blijven het antwoord schuldig.
Ik schrijf twee weken lang over de verkiezingen in Suriname. Ik maak er met Kemal Rijken ook een podcast over.
Beeld: Moderator van VHP in een tent in Nickerie. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.