Met de Vrijmoedige Studentenpartij gaat Baudets droom in vervulling

Een lange mars door de instituties, dat is een van de belangrijkste ambities van Thierry Baudet. FvD-sympathisanten zouden maatschappelijk en politiek actief moeten worden zodat de Forum-ideologie zich over de samenleving verspreidt en meer steun kan verwerven. FvD’ers zouden zich – naar voorbeeld van links – in allerlei maatschappelijke en politieke organisaties moeten gaan manifesteren, of het nou gaat om gemeenteraden, sportverenigingen of schoolbesturen.
Op veel plekken is er nog niet zoveel van deze mars vernomen, maar er is een uitzondering: studentenraden op universiteiten. Dat is niet toevallig: Baudet presenteert zichzelf sowieso graag als intellectueel. Er is echter meer: studentenraden vormen een prachtige kweekvijver voor politiek talent. Als studenten zich op jonge leeftijd politiek gaan inzetten, levert dat altijd wel wat vrijwilligers voor de toekomst op. Andere partijen richten zich niet voor niets ook op jongeren.
Een van die ‘talenten’ is nu al bekend: Marlon Uljee, een onverkiesbare kandidaat van FvD in Almere, die een partij oprichtte die de universiteit aanvalt. De ‘Vrijmoedige Studentenpartij’ (VSP) is een succes en is al doorgedrongen tot studentenraden van de VU en de Universiteit Utrecht. Standpunten zijn: geen ‘indoctrinatie’ via het onderwijs, meer aandacht voor de positieve kanten van de Nederlandse geschiedenis, minder internationalisering, geen safe spaces en twee genders.
Een interview
Nu strijkt de VSP ook neer in Leiden. Universiteitsblad Mare zag er een reden in voor een interview met Uljee, die niet eens in Leiden studeert. Ook de lokale VSP-lijsttrekker en rechtenstudent Lobke Jegen komt aan het woord. De goede verstaander denkt: nu vallen alle puzzelstukjes in elkaar, want Jegen loopt rond op de faculteit van Thierry Baudet, Paul Cliteur, Andreas Kinneging en Raisa Blommestijn. Hier herkent men onfrisse politieke stromingen niet. Mare schrijft:
‘De VSP krijgt veel kritiek, zou rechtsradicaal zijn en het gemunt hebben op transgenders en klimaat- en diversiteitsbeleid. De partij verzet zich tegen die kwalificaties en stelt dat hun leden worden gedemoniseerd.’
Typisch Nederlands: een rechtse ideologie niet durven te benoemen. Mare zou Uljee ook gewoon even kunnen googlen en zo kunnen weten dat hij lokaal FvD-kandidaat was. Een soortgelijke zoekactie levert op dat Baudet-fan annex Ongehoord Nederland-presentator Tom de Nooijer VSP-perschef is, dat het Utrechtse FvD-Statenlid Frank van Breukelen er actief is en dat voorman Lloyd Leonard Opdam voormalig ECR-Europarlementariër Dorien Rookmaker (ex-FvD) adviseerde.
Verderop in het interview blijkt Mare heel goed te weten dat deze partij niet deugt: een van de Leidse VSP’ers is lid van de Groot-Nederlandse Studentenvereniging die sterke banden heeft met de extreemrechtse Geuzenbond. Uljee: ‘Het maakt mij niets uit’.
Europese allianties
Mochten er nog twijfels zijn, kun je ook de website van de VSP raadplegen. Onder het kopje ‘nieuws’ komen we Opdam tegen, die in Italië onderdeel was van een ECR-delegatie. ECR is de naam van een van de twee uiterst rechtse fracties in het Europees Parlement, waar namens Nederland de SGP deel van uitmaakt. In het verleden waren dat tevens FvD en JA21. Om te begrijpen wat dit voor club is – waar Opdam kennelijk erg graag rondloopt – kun je ook naar ECR-partijen uit het buitenland kijken.
Deze conferentie werd georganiseerd door Fratelli d’Italia, de partij van premier Giorgia Meloni, in Brussel onderdeel van ECR en vooral bekend om de eigen neo-fascistische voorlopers. Ook aanwezig: Mateusz Morawiecki, de oud-premier van Polen namens PiS, de ultrarechtse partij die de rechtsstaat afbrak. Opdam schrijft trots dat VSP ‘een integraal onderdeel van de ECR-delegatie’ was en dat het een ‘weerzien van vriendschappen’ was.
Zouden er echt veel vragen zijn over waar de VSP voor staat? Opdam gaat op de foto met een jongere van het Roemeense AUR, een ECR-partij waar het rechtse medium The Conservative een hele lijst ernstige bedenkingen bij heeft. Mocht Mare nog denken dat dit allemaal toeval is: Opdam en Uljee waren ook bij een studentenconferentie van ECR-denktank New Direction. Daar kwamen ze onder andere de ultraconservatieve katholieken van het Spaanse Vox tegen, die terugverlangen naar de tijd van Franco.
Maakt het uit?
De grote vraag is natuurlijk: maken de hobby’s van types als Uljee en Opdam echt wat uit? Op het eerste gezicht natuurlijk niet. Studentenraden zijn machteloze adviesinstellingen die nauwelijks iets in de pap te brokkelen hebben. De leden van dit soort raden trekken geen volle zalen en halen niet of nauwelijks de publiciteit. De Telegraaf is een relatieve uitzondering: daar mocht Uljee een keer leeglopen over de gevaren van woke. Zelfs als de VSP morgen ergens een absolute meerderheid haalt is de macht desondanks nul.
Die conclusie gaat echter voorbij aan de lange mars door de instituties. Forum is tegenwoordig een kleine partij, maar bouwt ontegenzeggelijk een netwerk waarmee men in een later stadium weer een prominentere rol kan vervullen. Jongerenorganisatie JFvD is nog steeds het belangrijkste onderdeel van Forum. Daarnaast zijn er ook andere initiatieven om jongeren te trekken. Van jonge raadsleden tot een (mislukte) meisjescommunity en een poging om bij een bestaande studentenvereniging binnen te komen.
Al dit soort contacten met FvD zijn losjes, persoonlijk en informeel. Zijn ze daarmee onschadelijk? Dit is een netwerk waar continu dezelfde standpunten tegen minderheden worden verkondigd en publieke instellingen verdacht worden gemaakt. Die standpunten krijgen op bestuurlijk niveau nu meer aandacht en legitimiteit dan voorheen. Ondertussen bouwt men aan een grotere schare vrijwilligers. Misschien moeten universiteitsbladen als Mare zich dat realiseren voordat ze deze types een duwtje in de rug geven.
Voor iedereen die denkt dat het allemaal wel losloopt: de VSP zoekt kandidaten bij de UvA en is inmiddels op een kandidatenlijst van de Rijksuniversiteit Groningen aangetroffen.
Beeld: Marlon Uljee in een video van De Telegraaf. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.