Journalisten massaal uitgerukt voor een klein groepje demonstranten tegen Elon Musk

Het schijnt dat er deze zaterdag wereldwijd protest wordt georganiseerd tegen Elon Musk. Of er echt op veel plekken actie wordt gevoerd is onduidelijk, maar in Tilburg in ieder geval wel. Hier organiseert een groepje burgers een demonstratie bij Tesla’s grootste distributiecentrum van de Benelux. Er is een fietstocht van het Elisabeth Tweesteden-ziekenhuis naar deze Tesla-vestiging op een industrieterrein aan de rand van de stad. Er komen ongeveer vijftig mensen op af.
De media zijn er ook. Ruim een half uur voor aanvang staan al zeker drie fotografen klaar en hun aantal neemt alleen maar toe. Als de fietsers eenmaal zijn aangekomen staan er meerdere cameraploegen en schrijvende journalisten. Zo krijgt deze minuscule demonstratie een landelijke uitstraling: PowNed, De Volkskrant en Hart van Nederland zijn ervoor naar Tilburg gekomen. Demonstraties zijn per definitie bedoeld voor de media-aandacht, maar hier is er ongeveer een journalist per drie demonstranten.
Achter een hek zien we een groot Tesla-gebouw, waar een medewerker achter een raam meewarig naar het protest staat te kijken. Er hangen wat borden en spandoeken. De grootste twee hebben de teksten ‘Geen dictatuur aan het stuur’ en ‘Musk sucks’. Elders staat ‘Steun geen fascist’, ‘Niemand koos Musk’, ‘Unplug Musk’, ‘Stop fascisme’ en ‘Laat niet het geld regeren’. Er is ook een bord met de beeltenis van Musk, vergezeld van een paar Nazi-symbolen.
Erdogan en Trump
We staan op het fietspad naast een ventweg, die dan weer naast een provinciale weg ligt waar heel wat verkeer overheen raast. Een bejaarde man in een geel hesje neemt het woord, zonder microfoon of luidspreker. We horen hem slecht. Ze vonden dat ze dit moesten doen, zegt hij. Musk heeft met zijn geld Trump aan de macht geholpen. De man in het gele hesje wil ‘geen dictatuur aan het stuur’, zoals ook op een van de spandoeken staat. Er zijn allemaal ‘trawanten’, horen we: Erdogan, Xi, Poetin, Trump, Netanyahu, Orban en Wilders.

Er staan vrijheden op het spel, zoals de persvrijheid en de rechten van minderheden, aldus de man in het gele hesje. Vrijheid is geen natuurverschijnsel en dus moeten we die beschermen, anders wordt die weggekaapt. Er worden momenteel levens verwoest en daarom zijn de demonstranten hier. Wij zijn het volk, zegt hij en noemt de demonstratie vervolgens ‘een klein begin’. Wij hebben de kaarten in handen, niet Musk, vervolgt de man. ‘We gaan door met de strijd!’
Er is een soort fanfare die een paar liedjes speelt. Ondertussen beginnen de eerste journalisten alweer aan hun thuisreis. Powned is komen aanrijden in een witte Tesla. Het gezicht van de verslaggever laat zien dat hij dat erg geestig vindt. Al snel is Powned er wel weer klaar mee en is vooral bezig met een opname hoe de eigen auto bij de demonstratie komt aanrijden. Ook vindt overleg plaats waar het item moet worden aangekondigd. Dat wordt de tweede, grotere Tesla-locatie, een paar honderd meter verder.
Een succes?
Na nog geen half uur is de demonstratie alweer afgelopen. Je vraagt je onwillekeurig af wat dit voor items en artikelen moet opleveren. Overal zal staan dat het aantal deelnemers minimaal is. Het echte probleem is echter de inhoud: de verslagen komen meestal niet verder dan dat dit protest tegen Musk is, omdat hij veel invloed in het Witte Huis heeft. Het helpt niet mee dat er nauwelijks speeches zijn en dat wat er wordt gezegd slecht te verstaan is. Daar komt bovenop dat dit links protest is tegen relatief duurzame auto’s. Ingewikkeld.

De man in het gele hesje zegt nog dat duurzaamheid goed is, maar dat Musk zijn geld verkeerd uitgeeft, namelijk aan de campagne van Trump. Dat klopt, maar de boodschap wordt op die manier ontzettend smal, terwijl de zorg over de democratie – met expliciete referenties aan Erdogan, Netanyahu en Wilders – breder is. Dat verdwijnt hier uit beeld: Musk is mediageniek en Tesla ook, dus daar gaat de verslaggeving over, niet over de zorg om opkomende autocratie en onvrijheid, die in de Nederlandse media gelden als moeilijk en saai.
Je zou ook kunnen denken dat dit protest een specifieke waarschuwing is dat de politiek te veel wordt beïnvloed door sponsoren met diepe zakken. Ook dat thema werken de demonstranten en verslaggevers niet uit. Zo wordt er wel een heel klein begin gemaakt met verzet tegen financiële elites met politieke invloed: het grote publiek krijgt er vrijwel niets van mee. Te ingewikkeld en te saai. Tel daarbij op dat media niet eindeloos minuscule demonstraties blijven verslaan en je weet: hier is nog heel veel werk aan de winkel.
Beeld: Demonstranten, Tesla-distributiecentrum, demonstranten. Foto’s: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.