Het kan altijd erger: BBB-gedeputeerde Henk Emmens wil zijn eigen rol niet begrijpen

Goed nieuws uit Groningen: BBB-gedeputeerde Henk Emmens houdt de eer aan zichzelf en komt niet terug in het nieuw te vormen college. Het Groningse bestuur viel al enkele maanden geleden. Er wordt nog steeds geformeerd. Of BBB in dat nieuwe college terugkomt is nog niet duidelijk, maar het zal sowieso zonder Emmens zijn. Hij kwam deze maandag met een verklaring dat hij ermee ophoudt. Het is een uiterst verhelderend document geworden. Emmens sprak de tekst voor de camera uit. Het is een soort persbericht.

Even afpellen. Volgens Emmens werd BBB in 2023 de grootste partij omdat bewoners openstonden voor een nieuw geluid en BBB zagen als een frisse wind. De kernwaarden van BBB spraken hen aan: noaberschap, authenticiteit, professionaliteit en de regel dat je anderen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dit resoneerde bij stemmers.
In het nieuws
Mocht u het vergeten zijn: al voor zijn aantreden kwam Emmens in het nieuws omdat hij een stevige consument is van nepnieuws, wetenschapsontkenning en complotdenkers, zo niet erger. Hij bood er snel zijn excuses voor aan. Wat nou precies zijn standpunten zijn over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en corona werd nooit helemaal duidelijk. Emmens zei er liever niets meer over en eigenlijk was dat ook best verstandig. Dat blijkt deze week opnieuw.
De eerste alinea van de verklaring van Emmens staat vol onzin: we weten niet waarom burgers BBB begin 2023 de grootste partij hebben gemaakt, maar het lag in ieder geval niet aan de kernwaarden, want die kent niemand en speelden in de campagne geen rol. Er zijn bij de BBB-verkiezingsoverwinning drie opties: kiezers vonden Caroline van der Plas heel leuk, vonden het stikstofprobleem bureaucratische onzin en/of wilden meer voorzieningen op het platteland.
De eerste verklaring is het meest waarschijnlijk, namelijk dat Van der Plas door talkshowoptredens gezien werd als een benaderbaar mens die je buurvouw had kunnen zijn en oog heeft voor de problemen van gewone mensen. Dit in tegenstelling tot de rest van bijna het hele politieke spectrum. Of die indruk terecht is maakt niet eens uit: dit is Emmens’ imago niet, want mensen kennen gedeputeerden niet, net als lijsttrekkers voor het waterschap, want dat is wat Emmens in maart 2023 was.
Weerstand oproepen
Emmens denkt dat hij de verandering in Groningen belichaamt en dat klopt: hij werd immers door BBB op deze functie gezet. Hij noemt verandering ‘lastig’ en dit roept weerstand op ‘naar mij als mens’. Nee Henk, de weerstand kwam niet omdat BBB een grote partij was geworden en beleidsmatige verandering wilde, maar door je eigen gedrag op sociale media. Het fenomeen waar jij aan meedeed – nepnieuws en complotten rondpompen – heeft heel veel politici enorme problemen bezorgd.
Emmens vindt dat afwijkende meningen belangrijk zijn omdat ze zorgen voor diversiteit in denken en vernieuwing. Zo ontstaan innovatie en vooruitgang. Met elkaar eens zijn hoeft niet, maar je verdiepen in andere standpunten wel. Dit klinkt best redelijk, maar Emmens zei bij zijn aantreden over nepnieuws min of meer hetzelfde. De vraag is dus waar Emmens nou eigenlijk op doelt: op de afwijkende politieke visie van BBB of zijn eigen voorkeur voor desinformatie, complotten en andere ellende. Allebei misschien?
In de politiek gelden blijkbaar andere regels, vervolgt Emmens. Er was geen open dialoog mogelijk omdat men zijn eigen stokpaardjes bleef berijden. Het stoort hem dat er sinds de val van het college in september veel over het college is gesproken, maar niet met het college. Tja. Wat had hij dan gedacht? Dat bijvoorbeeld GroenLinks ‘stokpaardjes’ over stikstof en klimaat in de prullenbak zou gooien omdat Emmens liever aan wetenschapsontkenning doet? Rara waarom zou men het gesprek niet zoeken?
Woorden afwegen
Als Emmens elk woord moet afwegen en voortdurend onder een vergrootglas ligt, is het onmogelijk om op een authentieke manier beleid vorm te geven en uit te voeren, schrijft hij. Waarschijnlijk bedoelt hij de motie van wantrouwen die vorige maand werd weggestemd. Statenleden verweten hem een gebrek aan collegiaal, betrouwbaar en professioneel bestuur en het verspreiden van feitelijke onjuistheden. Goh waar kennen we dat verwijt van?
Of Emmens als gedeputeerde resultaten heeft behaald weet ik niet. Wat wel duidelijk is, is dat hij niet snapt hoe politiek werkt. Als bestuurder heb je inderdaad een publieke functie en worden je gedrag en uitspraken continu geobserveerd en gewogen. Dat is inherent aan de rol. Nu blijkt dat Emmens dat eigenlijk helemaal niet wil, wat suggereert dat hij niet wist dat dit bij de rol van gedeputeerde hoort. Hij wist bij zijn aantreden dus ook niet wat deze rol precies inhield.
Het is nog een beetje erger: niet alleen vindt Emmens dat hij niet constant op zijn eigen uitspraken aangesproken mag worden, hij vindt ook dat partijen die zijn visie niet volgen ‘stokpaardjes’ berijden en kennelijk maar met zijn ideeën moeten instemmen. Dat een ruime meerderheid van Groningen helemaal geen BBB heeft gestemd en dat niemand slaafs achter Van der Plas en co hoeft aan te lopen, is hem ontgaan. Inderdaad: dan kun je beter de eer aan jezelf houden.
Beeld: Henk Emmens. Foto: Provincie Groningen.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.