De AfD heeft een waarschuwing voor alle politieke tegenstanders

Het is een Duitse traditie: de dag na de Bondsdagverkiezingen geven alle lijsttrekkers een persconferentie in Berlijn. Ze vinden vrijwel allemaal plaats in het Haus der Bundespressekonferenz, vlak naast het Duitse parlement. Dit is de Berlijnse versie van perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, waar aan de lopende band persconferenties plaatsvinden. Van de Bundespressekonferenz moet je lid zijn. Andere journalisten zijn na aanmelding wel welkom, maar mogen geen vragen stellen.
De eerste persconferentie van maandag is de meest interessante: de AfD is verdubbeld en daarmee voortaan de tweede fractie in de Bondsdag. Lijsttrekker Alice Weidel komt de journalisten toespreken. Een hele haag van fotografen en cameramensen staat klaar om haar entree vast te leggen. Weidel heeft Tino Chrupalla meegenomen: de nummer twee. De meeste aandacht gaat echter naar haar.
Dertig procent
Dit is de beste uitslag voor de AfD ooit, zegt Weidel. Er is sprake van continue kiezersgroei. De partij heeft deze Bondsdagverkiezingen twintig procent van de stemmen gehaald, vijf procent meer dan bij de Europese verkiezingen van ruim een half jaar geleden. De toekomst van de AfD ziet er goed uit, aldus Weidel, die meldt dat de partij veel jongeren heeft getrokken. In voormalig Oost-Duitsland is de score verreweg het beste: daar haalt de partij tussen de dertig en veertig procent.
De AfD steekt de hand uit naar andere partijen en wil graag meeregeren, zegt Weidel. Door de brandmuur – de consistente weigering van alle andere partijen om met de AfD samen te werken – zal het de oppositie worden. Er volgt een betoog van Weidel dat de brandmuur ondemocratisch is. Chrupalla vindt dat de minister-president van een van de bondslanden – Saksen – moet aftreden nu de AfD daar wederom de grootste partij is geworden en al een tijdlang buiten de lokale coalitie wordt gehouden.

De AfD sluit niemand uit, aldus Chrupalla. Het is tijd dat er andere coalities worden gesloten dan nu. We horen een heleboel standpunten die we al kenden: de economie moet worden aangepakt, het energiebeleid moet op de schop, de staat moet zuinig met geld omgaan, de migratie moet worden aangepakt en er moeten goede betrekkingen zijn met Amerika en Rusland. Vroeger werd je beschimpt als je zulke standpunten had, zo meldt Chrupalla nog maar eens, maar nu wint de partij er de verkiezingen mee.
Voor de media heeft Weidel ook nog een boodschap. De media hebben de opdracht mensen goed te informeren en niet tien miljoen stemmers in een hoek te zetten. Dat had allang afgelopen moeten zijn.
WAARSCHUWING
Weidel komt twee keer met dezelfde waarschuwing: als er niets veranderd, is de uitslag in 2029 heel anders. Het is een beeld dat door mensen van de AfD vaker wordt herhaald, evenals door allerlei anderen, of ze de partij nou steunen of niet. Kan deze partij nog wel genegeerd worden? De waarschuwing gaat samen met een oproep aan de christendemocratische CDU. Die wil geen coalitie met de AfD, maar dat zal niet het beleid opleveren wat Duitsland weer op het juiste spoor brengt, aldus Weidel.
Zo dringt zich deze ochtend een indringende vraag op: is er een kans dat de AfD ooit weer kleiner wordt? Het alarmerende is vooral dat er nauwelijks ideeën over zijn. De uitsluiting van extreemrechts is logisch, maar heeft vooralsnog geen enkel electoraal effect, integendeel. Er is eigenlijk maar één idee hoe de AfD kleiner kan worden: de ellendige staat van de economie en de migratie moeten worden aangepakt. Dat is wat CDU-leider Friedrich Merz wil, maar meer ideeën zijn er niet.
Als Merz de komende vier jaar mislukt, zijn de ideeën op. Dan zou Weidel zomaar eens de uitslag kunnen krijgen die ze nu voorspelt.
Beeld: Alice Weidel (still van YouTube), fotografen in de Bundespressekonferenz. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.