Twitter, BlueSky, Threads en Mastodon: een ontnuchterende vergelijking

Nu Elon Musk Twitter heeft overgenomen en het medium steeds meer een echoput wordt voor desinformatie en uiterst rechts, dringt de vraag zich op of individuele schrijvers, journalisten en andere makers op dit platform actief kunnen blijven. Sommige makers geven er een moreel antwoord op: je moet je account opheffen en naar de nieuwe alternatieven zoals BlueSky gaan. Daar is wat voor te zeggen, maar het roept de vraag op of dat wel goede alternatieven zijn.
De afgelopen maand heeft Reporters Online gemeten hoe bezoekers op deze website komen. Voor velen zijn dit soort gegevens misschien dagelijkse kost, voor mij zijn ze nieuw. Dit kleine onderzoekje geeft een inkijkje welke Twitter-alternatieven het meeste verkeer opleveren. Ik ben sinds ruim een jaar op drie van deze alternatieve platformen actief: BlueSky, Threads en Mastodon. Ik heb er ook tijd ingestoken, omdat Twitter in toenemende mate problematisch wordt.
Al een jaar zijn mijn timelines op deze drie platformen gelijk aan die op Twitter, behalve het reposten van berichten van anderen en reacties op andere gebruikers. Wat heeft dat opgeleverd?
Vier netwerken
Ongeveer de helft van de bezoekers van mijn website komt binnen via sociale media en dan voornamelijk via deze vier netwerken. Eerst het aantal volgers. Twitter is nog steeds het grootst, ondanks een daling van ruim 1.500 accounts. BlueSky is recent enorm gegroeid van ongeveer 5.000 volgers naar bijna 19.000. Threads en Mastodon hebben respectievelijk ruim 4.000 en 5.000 volgers. Die aantallen zijn al heel lang stabiel. Voorlopige conclusie: BlueSky heeft de toekomst.

In de tabel is het totale verkeer via deze vier platformen als honderd procent genomen. 53% van het verkeer op mijn website komt dan van Twitter, 34% van BlueSky, 11% van Threads en 2% van Mastodon. Deze aantallen zijn gecorrigeerd voor het geschatte aantal bots op Twitter. Het is niet meetbaar achter welke Twitter-clicks echte mensen zitten en achter welke niet. Een oud onderzoek kwam ooit uit op een procent of zestig. Bij de bovenstaande cijfers is daarom het aantal clicks via Twitter met zestig procent verlaagd.
Bij andere platformen is dit botverkeer sowieso vele malen lager. Het speelt wel bij Meta – Threads dus – maar dat is veel minder en dus onvergelijkbaar. Bij Bluesky komt het nauwelijks voor. Als we doen alsof er op Twitter geen bots actief zijn, is de voorsprong op de andere netwerken nog een stuk groter.
Een paar conclusies
De grote vraag is bij aantallen volgers of die überhaupt actief zijn. Veel Twitter-gebruikers hebben zich lang geleden aangemeld en zijn misschien in de praktijk allang vertrokken zonder hun account op te heffen. Bij BlueSky zijn de meeste aanmeldingen juist recent en zou je kunnen vermoeden dat deze gebruikers het medium relatief vaak echt gebruiken. De verhouding volgers en clicks ontloopt elkaar desondanks nauwelijks. Dat is opvallend, want BlueSky levert – bij mij – veel meer interactie op dan Twitter.
Moeten individuele makers vertrekken van Twitter? De politieke standpunten van Musk zijn afkeurenswaardig, zijn bemoeienis met de Amerikaanse politiek ook en extreemrechts en desinformatie eveneens. Maar zolang er zoveel mensen op Twitter zijn gebleven en dat platform zoveel verkeer oplevert, is het voor individuele makers irrationeel daar weg te gaan. Als ik vertrek, ben ik de helft van mijn verkeer kwijt en ongeveer een kwart van mijn totale bereik. Dit allemaal na mijn inspanningen om mijn publiek ook via andere platformen te bedienen.
Natuurlijk lost dit morele vragen over het gebruik van Twitter niet op, maar daarom nodig ik alle tegenstanders van Musk (nog steeds) van harte uit me via andere platformen te volgen. Als je me daar volgt in plaats van via Twitter mis je niets. Als genoeg mensen dat doen, wordt Twitter vanzelf irrelevant. Zo ver is het nog lang niet.
Beeld: logo’s van microblogs, in verhouding tot het bereik wat ze mij opleveren.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.