De wanhoop bij Wybren van Haga: voortaan is elke extremist welkom

De partij van Wybren van Haga leidt sinds het vertrek uit de Tweede Kamer een zieltogend bestaan, maar er is nieuws: het heeft er alle schijn van dat BVNL verder opschuift naar rechts. Voormalig PVV-raadslid Erwin Versteeg heeft zich bij Van Haga aangesloten. Bij streekomroep 1Twente vertelde hij deze week over zijn nieuwe functie: als coördinator van Overijssel gaat hij bekijken waar BVNL mee kan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. Een alarmerend vooruitzicht.
Erwin Versteeg
Wie is Versteeg? Hij werd in 2018 voor de PVV verkozen in de gemeenteraad van Enschede en hield dat vijf maanden vol. Er ontstond onenigheid en Versteeg splitste zich af. Waarom is altijd onduidelijk gebleven, behalve dat hij graag zichzelf wil blijven. Hij begon een eigen partij met de naam Verbindend Enschede en verloor zijn zetel bij de raadsverkiezingen van 2022, al had hij naar eigen zeggen bijna vier jaar in zijn nieuwe partij geïnvesteerd. Nu is deze lege huls omgedoopt tot BVNL Enschede.
Even kijken wat we online over de nieuwe coördinator van BVNL in Overijssel kunnen vinden. Versteeg was enige tijd actief bij Identitair Nederland, de partij van Géza Hegedüs, u weet wel: de man die zo extremistisch was dat hij na één dag het veld moest ruimen als lijsttrekker van de PVV in Rotterdam. Versteeg richtte ook nog met twee andere rechtsextremisten het mislukte Wij zijn Nederland op. Ook kandidaten van Verbindend Enschede waren niet allemaal even fris.
Na de mislukking van zijn partijtjes zat Versteeg thuis en begon de politiek weer te kriebelen. Om af te kicken deed hij mee aan Eigen Volk, de documentaireserie van Powned waarin rechtsextremisten zonder filter aan het woord kwamen. Bij 1Twente zegt hij daarover dat het een ‘fantastisch mooi programma’ was en dat alle personages die eraan meededen prima waren. Wie zaten erin? Omvolkingsdenkers, de jongeren van FvD, mensen van Identitair Verzet en nog een handvol andere rechtsextremisten.
Een wending
Versteeg komt bij BVNL binnen via Roy van Aalst, zo horen we bij 1Twente. Van Aalst is voormalig Statenlid en Tweede Kamerlid van de PVV. Hij stapte al eerder over naar BVNL en zit sinds kort in het landelijk bestuur. De niet erg kritische interviewer van 1Twente vindt de overstap van Versteeg en Van Aalst vreemd: eerst een partij die sociaal-economisch links zegt te zijn, vervolgens een partij die zich vooral voor ondernemers wil inzetten. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Versteeg komt er niet uit.
Ik zal Versteeg even helpen. BVNL gaat helemaal niet over ondernemers, zoals de PVV niet links is. BVNL is een afsplitsingsproduct van FvD, de partij waarvoor Van Haga in 2021 in de Tweede Kamer werd herkozen. Hij vertrok al na een paar weken en begon een eigen beweging die vooral enige wind in de zeilen kreeg vanwege de corona-pandemie. Al snel was er een probleem: Van Haga had met zijn corona-kritiek weliswaar veel fans opgebouwd, maar de pandemie is voorbij en voor de meeste mensen niet belangrijk meer.
Wat te doen met een zieltogende partij? Van Haga deed mee aan een handvol raadsverkiezingen in 2022 en haalde her en der wat lokale successen, vooral afhankelijk van de inspanningen van de lokale kandidaten. Verder groeide BVNL door allerlei overstappers, zowel van VVD, PVV als FvD. Daar bleef het bij: bij de Provinciale Statenverkiezingen, Tweede Kamerverkiezingen en Europese verkiezingen deed BVNL wel mee, maar haalde steeds nul zetels.
De leegloop
Toen begon de leegloop: de Tweede Kamerfractie hield op te bestaan en de belangrijkste namen lieten niets meer van zich horen: Hans Smolders en Richard de Mos bijvoorbeeld, maar ook mensen die een blauwe maandag verbonden waren geweest zoals Henk Krol. Toen begonnen er lokale fracties weg te lopen. De afgelopen weken gebeurde dat in Dijk en Waard en Hilversum, eerder al in Apeldoorn, Tytsjerksteradiel, Noard-East Fryslan en Dantumadiel.
Bij 1Twente geeft Versteeg hoog op over de ‘bestaande partij’ BVNL die geen probleem zou hebben goede mensen te vinden. Nou ja, iedereen die je gematigd zou kunnen vinden is nu wel ongeveer weggelopen. Als we een van de aanwezigen bij de ALV van afgelopen maand mogen geloven waren daar honderd van de 7.000 leden. Bij het nieuwe bestuur viel niets te kiezen omdat er nauwelijks kandidaten waren. De nieuwe bestuursleden voldoen niet eens aan het vooraf opgestelde profiel.
De wanhoop is nu zo groot dat iedereen voor BVNL kwalificeert, zelfs iemand als Versteeg. De tijden dat BVNL zich nog met droge ogen als ‘ondernemerspartij’ kon profileren waren al een tijdje voorbij, maar nu is het lachwekkend geworden. Hier ben je altijd welkom, bij welke dubieuze extreemrechtse clubs je ook hebt gezeten. Versteeg laat ondertussen bij 1Twente weten dat BVNL populair is in Zwolle, Enschede en Losser. De partij zou in minimaal zeven gemeenten in Overijssel mee gaan doen. U bent gewaarschuwd.
Beeld: Erwin Versteeg bij 1Twente. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.