Politiek amateurisme binnenhalen? Richard de Mos vindt het prima
Is dat nou slim? Die vraag komt op bij het nieuws dat twee Haagse gemeenteraadsleden zijn overgestapt van respectievelijk CDA en PvdA naar Hart voor Den Haag van Richard de Mos. Bij Omroep West zien we de twee achter een tafeltje in een Haagse kroeg, naast hun kersverse politiek leider. We weten natuurlijk niet hoe Omroep West dit heeft geknipt, maar het lijkt erop dat vooral De Mos het woord doet en dat de heren zich schikken in een bijrol. Logisch: bij Hart voor Den Haag draait alles om De Mos.
De redenen voor hun overstap zijn vooral inhoudelijk, vertellen de twee. Hart voor Den Haag vertegenwoordigt de mensen nou eenmaal beter dan hun oude partijen. Ze waren het daar niet eens met de koers. Na twee jaar coalitiedeelname is dat betrekkelijk laat, maar goed. Betere vraag: waar kun je het beleid dan het beste bijsturen? In de coalitie of in de oppositie bij De Mos, die meteen aankondigde dat de coalitie – die zijn meerderheid nu kwijt is – gewoon kan blijven zitten.
Misschien wint De Mos over anderhalf jaar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen en krijgen de twee overstappers dan alsnog het beleid wat ze willen. De vraag is vooral of de twee tegen die tijd deel uitmaken van de fractie van Hart voor Den Haag. Echt politiek amateurisme herken je aan mensen die overstappen naar of tussen rechts-populistische clubjes zoals die van De Mos. Deze politici zijn altijd bezig met de negatieve kanten van de partij waar ze bij vertrekken en blind voor de nadelen van de club die ze tegemoet gaan.
Kritiekloos
Erg ingewikkeld is het niet: op CDA en PvdA is ontzettend veel aan te merken, maar het zijn redelijk normale partijen met redelijk heldere procedures voor zowel de kandidatenlijst als het verkiezingsprogramma. Bij De Mos is dat niet zo. Daar belooft men mensen een plaats op de kandidatenlijst en komt die toezegging vervolgens niet na. Ook komt het voor dat een raadslid kritiek heeft op de koers en om die reden wordt afgevoerd. Niemand zal beweren dat CDA en PvdA foutloos door het leven gaan, maar dit soort gedoe komt daar niet voor.
Waarom zou je deze overstap maken? Vermoedelijk slechts vanwege de toezegging om in 2026 een goede plek op de kandidatenlijst te krijgen. Dat heeft nogal een prijs: je staat de komende tijd bij alle collega’s bekend als volstrekt onbetrouwbaar en ongeschikt om zaken mee te doen, heel veel persoonlijke verhoudingen zijn stuk en misschien wel de belangrijkste: je mag tot het inleveren van de kandidatenlijst geen kritiek meer hebben op de koers, de leider of de financiering van je nieuwe partij.
Misschien hadden de twee overstappers oud-raadslid Janice Roopram eens moeten bellen? Er is maar één man die nu profiteert van deze overstap en die heet De Mos. Hij heeft er niet alleen twee raadszetels bij: hij heeft vooral twee volgzame laven die de komende tijd zijn positie zullen ondersteunen, opzitten en pootjes geven en vooral niets doen wat zijn status en ego ondermijnt. Je moet wel een hele slechte positie bij CDA of PvdA hebben gehad om je hiervoor te lenen. Maar ja, nu is het te laat.
Een strateeg?
Of De Mos echt een meesterstrateeg is staat ook nog te bezien. Als raadsleden zo gemakkelijk van de ene naar de andere partij switchen, kun je je ook afvragen of ze erg honkvast zijn nu ze bij Hart voor Den Haag terecht zijn gewaaid. Iedereen kan het antwoord wel raden. Misschien wisten de twee wel dat hun dagen bij CDA en PvdA geteld waren en hadden ze simpelweg nieuw onderdak nodig. Ze investeren nu in een verlenging van hun politieke carrière door de komende anderhalf jaar achter De Mos aan te sukkelen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 ligt vervolgens alles open. Waarom zouden ze dan bij De Mos blijven? Ze zijn onbetrouwbaar genoeg om dan weer te vertrekken.
Beeld: persconferentie van Richard de Mos en zijn overstappers. Still van Omroep West.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.