Zomaar een Trump-stemmer uit Pennsylvania
Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen en dat zagen we hier in Amerika wel een beetje aankomen. Misschien niet dat hij zou winnen, maar wel dat hij een serieuze kans maakte. In Nederland lijken commentatoren, journalisten, politici en burgers erg verbaasd en soms ronduit geschokt. Die Nederlandse blik helpt niet, merkte ik deze week. Zomaar een voorbeeld.
Deze week waren we – Kemal Rijken en ik – bij een rally van vice-presidentskandidaat J.D. Vance in Pennsylvania. We waren niet geaccrediteerd en mochten daarom alleen als burgers naar binnen. Zo stonden we meer dan een uur in de rij. Dan raak je weleens in gesprek. Achter ons stond een man met een petje en een baard. Hij had zijn zoon van een jaar of tien bij zich. Die had er overduidelijk geen zin in.
De man was docent techniek, vertelde hij. Het was geen gedetailleerd gesprek. Geen idee op wat voor school hij doceerde, maar het zal geen universiteit zijn geweest, want die heb je in dit rurale gebied niet. Het zal waarschijnlijk een middelbare school zijn. Deze man vond het bijzonder dat wij hier waren: hij was nog nooit buiten de VS geweest, op een reis naar Ecuador na.
Registered Republican
Ik begrijp niet alles van het Amerikaanse politieke systeem en hoorde dat hij een registered Republican was. Hij was zeer bereid me uit te leggen wat dat inhoudt: iemand die ook bij voorverkiezingen voor Republikeinse kandidaten mag stemmen. In dit rurale gebied is het heel gewoon om Republikein te zijn, een kleine overheid te willen en conservatieve ideeën te hebben. Alles wat woke is staat heel ver van deze mensen af.
Vanuit Nederlands perspectief denk je: deze man is docent, hogere middenklasse en hij zal progressief stemmen, want dat doen Nederlandse docenten in meerderheid ook. Fout gedacht: deze man heeft een bescheiden salaris en komt uit een conservatieve omgeving en is dat ook zelf. Trump staat inhoudelijk dichtbij hem vanwege de nationale trots, lagere belastingen, minder criminaliteit, meer banen en geen buitenlandse avonturen.
Deze man heeft alle reden te denken dat Trump voor zijn belangen opkomt. In Nederland horen we over de Capitoolbestorming, de rechtszaken en de veroordeling van Trump. Het is allemaal waar en ik heb deze docent niet gevraagd wat hij daarvan vond. Toch kunnen we het wel raden: zelfs als deze man deze problemen erkent, is het de vraag of hij Trump zou afzweren als de andere kandidaat hem simpelweg minder te bieden heeft.
Misschien moeten linkse en progressieve politici daar eens over nadenken.
Beeld: het Capitool op verkiezingsavond. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.