In Philadelphia is een opkomstcampagne goed voor Harris
Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat op straat in Philadelphia het meest opvalt is dat er ook vandaag nog campagne wordt gevoerd. Op de hoofdweg staat een busje van Trump: Join Kennedy staat erop, met de beeltenis van Robert Kennedy Jr die Donald Trump de hand schudt. Er staan twee Vietnamese Amerikanen met een Trump-vlag en wat flyers. Er zijn ook wat Trump-posters: Trump low taxes, Kamala high taxes; Trump closed border, Kamala open border en Trump safety, Kamala crime, lezen we.
De naam Harris is meer aanwezig. Er zijn ontzettend veel algemene borden met de namen van Harris en Walz. Er loopt een fanfare door de straten met Harris-borden. Het toont dat Philadelphia een progressieve stad is waar de Democraten meerderheden tot wel tachtig procent kunnen halen. Dat is in wel meer grote steden zo: een grote gekleurde populatie en een heleboel studenten zorgen hier vrijwel zeker voor een Democratische overwinning. Dat ligt op voorhand al vast.
Philadelphia heeft anderhalf miljoen inwoners en is de grootste stad van Pennsylvania, een van de zeven swing states die de uitslag van de verkiezingen zullen bepalen. Pennsylvania is bovendien de belangrijkste: deze swing state heeft de meeste kiesmannen. Niet zo vreemd dat veel rally’s van beide kandidaten de laatste dagen hier plaatsvonden. Wie Pennsylvania wint, staat meteen een stuk dichterbij het presidentschap. In Philadelphia betekent dat vooral dat er een opkomstcampagne nodig is.
Kiezers die hier naar de stembus gaan, stemmen in de meeste gevallen voor Harris, maar dan moeten ze wel komen. De hele stad hangt vol posters: Defend Democracy: vote Nov. 5 staat erop. We zien drie gezichten: Martin Luther king Jr., Barack Obama en Kamala Harris. Duidelijk gefocust op alle inwoners van kleur, een groep die traditioneel weinig opkomt. Het klinkt allemaal neutraal, maar door de bevolkingssamenstelling is dit allemaal vooral goed voor Harris, niet voor Trump.
Hij profiteert natuurlijk wel van opkomstcampagnes op het platteland.
Beeld: straat in Philadelphia, opkomstposter in Philadelphia. Foto’s: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.