Longread. Trump erkent het gevoel van zijn achterban, of het nou klopt of niet
Het is slecht voor te stellen dat het zondagochtend is in Pennsylvania, een van de swing states die de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal bepalen. We zijn in het plaatsje Lititz, waar negenduizend mensen wonen en waarover verder niets noemenswaardigs te vertellen valt. Hier bevindt zich Lancaster Airport, de locatie van een rally van Donald Trump. De poorten zijn al om zes uur open, vier uur voordat Trump komt spreken. Er staat vanaf het begin een rij.
De patronen bij rally’s zijn inmiddels duidelijk. Hier zijn zo’n vijfduizend mensen, ze zijn allemaal ruimschoots op tijd en moeten vervolgens heel lang wachten. Het programma begint om negen uur met andere sprekers. Het heeft er alle schijn van dat Trump aansluitend om tien uur gepland stond, want de sprekers zijn rond dat tijdstip klaar. Om onduidelijke redenen is Trump er dan echter niet. Sommige fans staan inmiddels al vier uur te wachten. Ze hebben pech: er komt nog ruim een uur bij. Vervolgens praat Trump anderhalf uur.
Voor de speech van Trump hoef je niet naar deze rally, want deze wordt standaard live gestreamd. Fysieke aanwezigheid loont echter enorm. Naast Trump luisteren we naar allerlei andere sprekers die niet of nauwelijks op de livestream terugkomen. Zij geven een idee wie er in het netwerk van Trump zit en welke richting de partij onder zijn leiding op wil.
De Republikeinen
De eerste spreker meldt dat de media veel propaganda verspreiden, terwijl Amerika toch echt geen Noord-Korea is. Er is volgens hem maar één man die hiertegen opstaat, die wordt tegengewerkt en bijna werd vermoord. Gelukkig is de nationale nachtmerrie bijna voorbij. Dinsdagavond moeten we allemaal maar naar NBC – een Amerikaanse televisiezender – kijken, want de verslaggevers zullen onthutst zijn. Dan worden ze gestopt, net als de propaganda en het afpakken van ons geld, zegt de man. Wie ‘ze’ precies zijn, vertelt hij niet.
Vervolgens luisteren we naar Dave McCormick, die verkiesbaar is voor de senaat. Hij denkt dat het aan de Republikeinen is om Amerika te redden. Daarvoor zijn een senaat en een Huis van Afgevaardigden nodig die helpen de Trump-agenda uit te rollen. De radicaal progressieve beweging uit San Francisco – de stad waar Kamala Harris vandaan komt – moet stoppen. McCormick strijdt tegen de Democraat Bob Casey die zo radicaal progressief zou zijn dat hij het prima vindt als ‘mannen aan vrouwensport meedoen’.
Een vrouw uit de wereld van het autoracen is vereerd bij deze rally te mogen spreken. MAGA is de belangrijkste beweging van haar leven. Ze wil ergens wonen waar ze kan zeggen dat ze trots is op haar vaderland. Dat zou geen politiek statement moeten zijn, maar dat is het tegenwoordig wel. Dit is gewoon iets wat je voelt. Ze staat tevens voor vrije meningsuiting. Voorheen was ze nooit met politiek bezig en stemde ze niet, maar inmiddels staat ze hier. Een unieke ervaring.
Meerdere presidenten
Als je op Trump stemt, zegt de vrouw, krijg je niet alleen hem, je krijgt meerdere presidenten. Je krijgt Trump en zijn vice-president J.D. Vance, maar ook Robert Kennedy Jr., Tulsi Gabbard en Elon Musk. De reactie van de meute is uiterst enthousiast, vooral als de naam Musk valt.
Er volgt een televisiester die voorheen sportprogramma’s maakte. Ze noemt een hele rits sportevenementen die ze heeft bijgewoond. Deze Trump-rally overstijgt echter alles. Het is een eer en een genoegen hier te zijn. Mag je dat eigenlijk wel zeggen, vraagt ze. De meute begint te joelen. De vrouw wil trots kunnen zijn op de vlag en op haar land. Je wordt tegenwoordig aangevallen als je dat vindt of als je hoopt dat Trump het land gaat redden. Ze laat doorschemeren dat ze bij ESPN om haar mening in de problemen kwam.
Tulsi Gabbard – die recent van de Democraten overstapte naar het Trump-kamp – zegt dat ze al eens bij een Trump-rally is geweest. Ze noemt het een beweging van liefde van mensen die hopen op een mooie toekomst omdat ze van Amerika houden en allerlei bedreigingen zien. De belangrijkste rol van de president is die van opperbevelhebber, aldus Gabbard. Trump is als president geen oorlogen begonnen, Biden en Harris wel. We staan dichterbij een nucleair conflict en een derde wereldoorlog dan ooit.
Oorlogszuchtige politici
Gabbard bedankt de veteranen die het land hebben gediend. Ze zat ook zelf in het leger en hoopt dat jonge generaties willen dienen om de constitutie te beschermen. Harris kan volgens Gabbard geen opperbevelhebber worden, omdat zij oorlogen begint. Er is een leider nodig die ingaat tegen oorlogszuchtige politici en het militair-industriële complex. De meute begint Gabbard toe te juichen. Dit is de reden om Trump te stemmen. Iedereen moet tien vrienden meenemen naar de stembus.
De gouverneur van Arkansas vertelt dat Trump de vechter is die we nodig hebben. Ze heeft jaren geleden voor Trump in het Witte Huis gewerkt. Ze werd toen door NBC-verslaggevers beledigd en werd in bescherming genomen door Trump. Links wil Amerika kapot maken, maar dat leidt er tegelijk toe dat Trump alleen maar sterker wordt, zo denkt ze. De aanwezigen moeten allemaal een bijdrage leveren, want nu is het nog niet te laat. Ze moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen Trump stemmen.
Dan spreekt Trumps senior adviseur Stephen Miller. Over twee dagen kunnen de aanwezigen de nachtmerrie waarin de VS zich bevindt beëindigen, zegt hij. Het is de nachtmerrie van illegale migratie, van radicaal links en van inflatie. Trump kan de globalisten, marxisten en communisten verslaan. Miller praat over de leugens in de media en de rechtszaken tegen Trump. Hij komt voor gewone mensen op en daarom wordt hij nu aangevallen. Harris moet met haar communistische praat terug naar San Francisco, aldus Miller.
Een netwerk
Zo horen we een uur lang mensen uit het Trump-netwerk. De samenvatting is helder: er is een aanval op de presidentskandidaat gaande door links, de media en de rechterlijke macht. Het land ligt er slechter bij dan ooit door Joe Biden, inflatie en migratie. Het is niet meer goed mogelijk om trots op je land te zijn, van de vlag te houden en vrij je mening te uiten. Er is steeds minder reden voor nationale trots, terwijl die er wel zou moeten zijn. Als je toch trots bent, mag dat van progressief links niet.
Trump varieert op dit thema door te vragen of de aanwezigen nu beter af zijn dan vier jaar geleden. Hij belooft de invasie van criminelen te stoppen, de inflatie te beëindigen, internationale conflicten op te lossen en de Amerikaanse droom terug te laten keren. ‘Kamala broke it and we will fix it’, roept Trump. Amerika zit nu op een dieptepunt, Harris was de slechtste vice-president ooit, Joe Biden is nergens te bekennen en de media zijn bezig desinformatie te verspreiden. De keuze is dus wel helder.
Trumps voegt er nog een onderwerp aan toe. Hij praat anderhalf uur, maar zeker de helft daarvan gaat over ‘de gestolen verkiezingen’ van 2020, waarvan iedereen inmiddels weet dat dit een grove leugen is. Trump speculeert over toekomstige fraude, problemen met early voting, dat kiezers zich in het stemlokaal niet hoeven te identificeren en dat het dagen duurt om tot de verkiezingsuitslag te komen. Wat gebeurt er die dagen dan, vraagt Trump zich af. Als je twijfels uit, krijg je het label complotdenker opgeplakt, denkt hij.
Peilingen
Opiniepeilingen zijn ook corrupt, denkt Trump. Er kwam dit weekend een peiling uit waarbij Harris in Iowa een voorsprong heeft. Als die uitslag landelijk wordt vertaald verliest Trump. Hij denkt echter dat de boeren in Iowa van hem houden. Er deden vooral Democraten mee, zegt Trump. Hij maakt dat niet aannemelijk. Hij vraagt zich wel af waarom zo’n peiling in de media komt. Als je problemen wilt oplossen proberen ze je tegenwoordig in de gevangenis te gooien, suggereert hij.
Trump vindt het moeilijk om het onderwerp te wijzigen. Steeds weer komt hij terug op mogelijke fraude en media die nepnieuws verspreiden. Het zijn aantijgingen die nauwelijks serieus te nemen zijn, maar de meute slikt het voor zoete koek. Het is ook wel amusant, want hij lardeert zijn betoog met allerlei grapjes. Erg veel structuur is er dan weer niet in te ontdekken. Pas op het einde horen we in vogelvlucht wat standpunten. Weer gaat het over transgenders, migratie en het buitenland.
De les van deze rally is een hele andere: het gaat de Trump-aanhangers niet om de inhoud, de vraag of Harris een goede vice-president was en hoe de economie er werkelijk bij ligt. Het gaat om nationale trots en het gevoel dat Amerika ongevraagd verandert. Of dat laatste feitelijk juist is, doet er niet toe. Trump erkent simpelweg de gevoelens onder zijn fans en Harris niet. Hij begrijpt de meute, Harris niet. Of het erg slim is op zoiemand te stemmen is de vraag, dat mensen dit massaal doen een weet.
Beeld: Kind met Trump-bord, rij bij de rally, rode petjes van aanhangers en twee campagneborden. Foto’s: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.