Podcast: Op de campaign trail in de Verenigde Staten
Een nieuwe ervaring: de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De laatste twee weken zijn aangebroken en dus reizen Kemal Rijken en ik door de Verenigde Staten om verslag te doen. Kemal was al vaker in Amerika, ik nog nooit. We reizen door de swing states, langs rally’s en andere politieke bijeenkomsten. Elke twee dagen maken we er een podcast over vanuit het land waar het allemaal gebeurt.
1. Geweigerd door Trump
In de eerste aflevering praten Kemal en ik over mijn eerste kennismaking met Amerika, waar Halloween soms meer lijkt te leven dan deze verkiezingen. Ook praten we over het fenomeen van de Amerika-deskundige en de biografie van Melania Trump. Met Jan Kuitenbrouwer (HP/DeTijd) praten we over de kandidaten en de rol die gender tijdens deze verkiezingen speelt.
2. Michelle Obama steelt de show
In de tweede aflevering praten we over mijn allereerste rally, de immense populariteit van Michelle Obama, abortus als verkiezingsthema, de strategie van Harris en de motieven van Trump-stemmers. Met kunstenares Tinkebell praten we over de vraag of de Amerikaanse verkiezingen ook op Curacao leven en de rol die slecht bestuur speelt bij de voorkeur van inwoners voor Trump.
3: Trump en de evangelicals
Deze aflevering gaat in op rechtse evangelische nationalisten, een fenomeen dat in Nederland niet of nauwelijks bekend is. We praten over de zegening van Donald Trump in een mega-kerk in Powder Springs en het pact tussen deze christenen en de Republikeinen. Met campagne-expert Huub Bellemakers praten we over verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse campagnes.
4: Ondergesneeuwd door vuilnisruzie
In deze extra lange aflevering praten Kemal en ik over een grote rally van Kamala Harris achter het Witte Huis, een Town hall meeting met J.D. Vance in een hangar in Pennsylvania, veteranen als politiek thema en de vraag of Donald Trump lijkt op Ronald Reagan. We bellen met communicatiestrateeg Julia Wouters over vrouwelijke kandidaten en met oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman over Donald Trump.
5: Jongeren, artiesten en de opkomst
Vanuit een smerig hotel in Baltimore maken Kemal en ik aflevering 5, waarin we praten over de rally’s die de kandidaten vrijwel tegelijk hielden in Milwaukee. Ook gaan we in op de inzet van artiesten in de campagne, de bepalende rol van de opkomst, jonge stemmers en een afwijkende peiling voor Harris. We praten met columnist en publicist Sheila Sitalsing over het aanzien van de VS in het buitenland.
6: Trump en de media zaaien onrust
Kemal en ik zijn terug in Washington DC, waar we praten over een Trump-rally in Pennsylvania, waar hij begon te improviseren en waar de media mee aan de haal gingen. Ook spreken we over framing, de economische plannen van de kandidaten en de ontmoetingen met bekende Amerikanen van Michiel Vos. We bellen met framingdeskundige Sarah Gagestein over de frames die deze campagne worden gebruikt.
7: De dag na Trumps overwinning
Aan het slot van onze reis door Amerika praten Kemal en ik over de verkiezingsdag. We reden van Washington DC naar Philadelphia om rijen kiezers te zien die er niet waren. Vervolgens maakten we een historische verkiezingsavond mee. We praten over waarom de uitslag helemaal niet zo verrassend is als in Nederland wordt voorgesteld en wat we van deze werkreis hebben geleerd over Amerika… en over Nederland.
8: Hoe nu verder?
In de bonusaflevering gaat het om de hamvraag: wat is de afdronk van deze verkiezingen? We praten over de felicitaties aan Trump, de wisseling van de wacht, hoe terug te kijken op Harris en het te verwachten beleid van de nieuwe president. Ook bespreken we het boek van de ‘nieuwe’ first lady Melania Trump. We bellen met verkiezingswaarnemer Boris Dittrich.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.