BBB-afsplitsers zijn het zo met hun partij eens dat ze weglopen

Twee Zeeuwse Statenleden van BBB zijn deze week opgestapt omdat ze zich beknot voelen in hun vrijheid om voor hun standpunten op te komen. Ze vinden dat de belangen van boeren niet goed worden behartigd binnen de coalitie waar BBB onderdeel van uitmaakt. Het is inmiddels de vijfde keer dat BBB’ers zich buiten de landelijke schijnwerpers afsplitsen. Tijd voor een overzicht en enkele eerste conclusies wat deze verwikkelingen ons over BBB vertellen.
De twee Zeeuwen heten Mascha Boone en Jody Vermeulen. Boone is helemaal klaar met BBB, vertelt ze aan Omroep Zeeland. Ze was al eens op haar vingers getikt toen ze contact onderhield met een onderzoeker die volgens de partij te radicaal zou zijn. Het doel en de kernwaarden komen niet meer tot hun recht, denkt Boone. De twee afsplitsers staan voor boeren, burgers en het algemeen belang, maar BBB niet, aldus Boone. Wat het precieze verschil is, lezen we niet.
Er is een aanleiding: onlangs was er in Zeeland een stemming over de verplaatsing van de landingsbaan van een vliegveld, ten koste van boerenland. Raar om zo’n individuele kwestie te verabsoluteren naar grote termen als ‘het belang van boeren’ en ‘het algemeen belang’. Nu willen de afsplitsers zich elders aansluiten. Ze hebben een fractie op het oog die niet in de coalitie zit.
In Overijssel
Vier maanden geleden gebeurde in Overijssel min of meer hetzelfde. Afsplitsers Jos Rosendaal en Adam Bakker hechten zo aan de kernwaarden van BBB dat ze zelfstandig verder gaan. Zo kunnen ze voortaan beter voldoen aan de behoeften en wensen van de achterban, denken ze. De coalitie – met BBB – wil windmolens plaatsen en daar is de achterban het niet mee eens, zo weten de afsplitsers. Rosendaal vindt dat als de situatie verandert, je flexibeler moet zijn dan BBB in de praktijk is.
De BBB-fractievoorzitter meldt dat beleidsbeslissingen uit het verleden niet meteen kunnen worden veranderd nu de partij aan de macht is gekomen. Dat klopt natuurlijk. Nu wordt het wel heel raar: deze afsplitsers dragen BBB nog steeds een warm hart toe, zeggen ze. De twee denken buiten de fractie meer te kunnen bereiken dan erbinnen. Huh? BBB zit in de coalitie en de twee zetels minder brengt de meerderheid helemaal niet in gevaar. Rara waar zouden Rosendaal en Bakker de meeste invloed hebben?
Nog twee maanden eerder vertrokken Angela Kuiper en Wilfred Lauwen bij BBB Brabant. Lauwen liet weten dat het te vaak over boeren gaat. De afsplitsers willen het over de burger hebben, want daar zijn ze voor gekozen: er is letterlijk wel genoeg over ‘koetjes en kalfjes’ gepraat. Raar, want ze zijn het oneens met de fractie over een boerenonderwerp: stalaanpassingen. De twee zijn nu overgestapt naar coalitiepartij Lokaal Brabant, terwijl ze bij BBB nog in de oppositie zaten. Ze waren het toch al met het coalitieakkoord eens.
Ellende elders
In waterschap Vechtstromen stapten Rolf Woolderink en Ria Smit op. Ze zien een verschil in visie. Woolderink zegt dat hij ‘gemengde gevoelens’ heeft bij zijn stap, maar dat hij de belangen van de BBB-kiezers beter buiten de fractie kan vertegenwoordigen. Hij wil geen concessies doen ‘omwille van de coalitie’. Concreet gaat het over de eisen die worden gesteld aan rioolzuiveringsinstallaties. Ook al een rare kwestie: Woolderink zat zelf nog niet zo lang geleden zelf in het dagelijks bestuur.
Tot slot vertrok het Limburgse Statenlid Chrétien Wetemans. Hij wil zich inzetten voor de Limburgse taal en hoewel alle BBB’ers in Limburg nog steeds achter hetzelfde programma staan en de Limburgse taal allemaal erg belangrijk vinden, kunnen ze toch niet samenwerken omdat ze verschillende prioriteiten hebben. Dat is dan weer raar, want als je zo’n grote fractie bent, heb je juist alle ruimte voor specialisatie. De meningen verschillen vooral hoe bepaalde ideeën onder de aandacht gebracht moeten worden.
Overal meningsverschillen dus: over de rioolzuivering, de Limburgse taal, een landingsbaan bij een vliegveld, windmolens en te weinig aandacht voor de burger. Bij BBB kan het letterlijk alle kanten op: een Statenlid die vindt dat er te weinig aandacht is voor boerenbelangen, een ander vindt dat de burger wordt vergeten. Soms gaat het over de manier om zaken onder de aandacht te brengen, soms over compromisvorming en soms over bestaand beleid dat niet meteen in de prullenbak belandt.
BBB-waarden
Het gekke is: bijna al deze afsplitsers zeggen nog achter het BBB-programma of de BBB-waarden te staan. Het is nogal een stretch: het grotendeels eens zijn, maar toch weglopen. Er is geen bewijs dat het om verstoorde persoonlijke verhoudingen gaat. In de media gaat het daar niet over. Dit is ook precies wat BBB altijd goed onder controle had: de provinciale teams waaruit BBB de Statenleden rekruteerde waren al voor de verkiezingen in bedrijf en dus kende men elkaar al toen men een fractie ging vormen.
De inhoud is een heel ander verhaal. BBB heeft helemaal geen beginselprogramma en dus kan iedereen een geheel eigen interpretatie hebben over de partijlijn. Er zijn wel BBB-waarden, maar die gaan niet over de politieke inhoud, maar over persoonlijke houdingen en relaties. Zo bezien valt het aantal afsplitsers ontzettend mee, want niemand weet wat BBB vindt als burger- en boerenbelangen botsen. Dat doen ze aan de lopende band.
Bij BBB was de voorbereiding op de regionale fracties vooral sociaal: men moest als team met elkaar overweg kunnen. Dat lukte meestal wel, maar juist een doordachte inhoudelijke voorbereiding ontbrak. Iedere kandidaat had kunnen weten dat BBB groot kon worden, dat de partij in de coalitie zou komen en dat er compromissen gesloten moesten worden. Iedereen kon uittekenen dat boerenbelangen niet gelijk zijn aan burgerbelangen of het algemeen belang en dat dat een gedeelde ideologische basis noodzakelijk maakt.
Die ontbreekt. Hoe serieus ben je eigenlijk als je dit niet voor de verkiezingen regelt?
Beeld gebaseerd op het logo van BBB.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.