Wil de PVV de volgende verkiezingen wel winnen?

Geert Wilders staat hoog in de peilingen. Of het nou gaat om de oproep Femke Halsema te ontslaan, vertrekborden bij asielzoekerscentra of uitspraken van Fleur Agema over noodwetgeving: steeds is er ophef en staan de kranten en sociale media vol PVV-nieuws. Wat nu? Deze vraag kwam aan bod in Spijkers met Koppen waar ik en voormalig PVV-aanhanger David Michels spraken over de partij van Wilders. Niemand heeft hier een goed antwoord op, maar er zijn wel een paar punten die bredere aandacht verdienen.
1. Beleid veranderen
Het gaat Geert Wilders niet om beleid. Als het hem daarom zou gaan, zou hij met Europese partners het Europese asielbeleid strenger maken. Daar is waarschijnlijk nog draagvlak voor ook. In plaats daarvan wil het kabinet op instigatie van de PVV een opt-out die er sowieso niet komt, of pas over een jaar of tien als er een nieuw Europees verdrag komt. Er had al spoedwetgeving over asiel kunnen zijn, maar Wilders wil een noodwet waarvan de kans groot is dat het kabinet erover valt.
De PVV kan bij de volgende verkiezingen weinig resultaten laten zien.
2. Onzekere steun
Een mogelijke kabinetscrisis suggereert dat Wilders nieuwe verkiezingen wil. De peilingen zeggen dat de PVV dan vijftig zetels haalt, maar we weten helemaal niet of dat zo is. Anderhalf jaar geleden was BBB nog de grootste partij en was de PVV klein. Vier jaar ervoor was de PVV ten tijde van FvD ook al een dwerg. Er is geen andere politieke flank waar stemmers zo snel van mening veranderen. Kiezers zijn nog nooit zo zwevend geweest als nu en dus zweven ze – zeker als zich nieuwkomers aandienen – zo weer ergens anders heen.
De verkiezingswinst van de PVV bij de volgende verkiezingen ligt niet vast.
3. Piketpaaltjes verplaatsen
De PVV speelt een andere wedstrijd: het debat in Wilders’ richting sturen. Door het verzetten van piketpaaltjes schuift het hele debat op. Het is al gelukt om veel maatschappelijke problemen aan asielzoekers te koppelen, terwijl we allemaal kunnen zien dat dat onzin is. Op dezelfde manier is Wilders nu bezig te doen alsof de landelijke politiek permanent burgemeesters moet controleren, alsof er geen gemeenteraden bestaan. Een landelijke discussie over het functioneren van individuele (linkse) burgemeesters moet kennelijk legitiem worden.
De PVV verplaatst de piketpaaltjes eigenlijk continu, daarvoor hoeft de partij niet te regeren.
4. Tekort aan mensen
Er is nog iets heel anders: je kunt je zelfs afvragen of de PVV überhaupt de verkiezingen wil winnen. Voor het verzetten van de piketpaaltjes heeft de partij helemaal geen winst nodig. Een kleine fractie is voor Wilders beter te behappen: hij moet immers controle houden. De PVV heeft bovendien niet genoeg mensen. We zien dat heel concreet aan de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Die bevatte ongeveer de laatste PVV’ers die nog geen baantje hadden. Er sluiten zich vrijwel nooit goede mensen aan en er vallen alleen maar mensen af.
Wilders bereikt zijn politieke doelen ook met een kleinere fractie en ook zonder regeringsdeelname. Dat is vanuit hem bezien sowieso veel minder gedoe. Maar dat kan hij moeilijk hardop zeggen.
Luister hier Spijkers met Koppen terug (23.18 tot 34.42).
Beeld: Geert Wilders in de Tweede Kamer. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.