Volt België moet het hebben van een Brusselse wijk vol EU-personeel
Komende week zijn er Belgische gemeenteraadsverkiezingen en Volt maakt op sociale media een actieve indruk. Tot dusver had deze ‘Europese partij’ in België geen succes. Bij een ledenmiddag in Antwerpen verschenen nauwelijks enthousiastelingen. Zou dan nu eindelijk de doorbraak plaatsvinden? Het is niet zo makkelijk een beeld te krijgen van de Belgische politiek, want dit federale systeem met gemeenschappen, gewesten en provincies wordt zelfs door inwoners slecht begrepen. Toch een poging.
Volt heeft in België een probleem: op nationaal en regionaal niveau geldt een kiesdrempel en daarmee is een landelijke doorbraak vooralsnog uitgesloten. Die kiesdrempel lag bij de Europese verkiezingen in de praktijk nog hoger: Sophie in ’t Veld was lijsttrekker in Vlaanderen, maar het leverde niks op. Nu pas zien we hoe beperkt Volt destijds was. De Waalse lijsttrekker van diezelfde verkiezingen – Suzanna Carp – blijkt in Brussel te wonen en is daar inmiddels verkiesbaar. Hoe Waals was zij dan?
In Wallonië is Volt simpelweg non-existent. Deze gemeenteraadsverkiezingen doet Volt er nergens mee. De partij doet dat wel in een paar gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Een overzicht.
Vlaamse gemeenten
Volt doet mee in Antwerpen, Leuven, Tervuren en Lebbeke. De deelname illustreert hoe moeilijk het is een nieuwe partij op te zetten. In Antwerpen en Tervuren heeft Volt een gezamenlijke lijst met een andere partij. In Antwerpen is dat Vista, een partij die in totaal in vier gemeenten meedoet, waarvan slechts één keer zelfstandig. In Antwerpen bevat de Vista-Volt-lijst slechts drie kandidaten van Volt, waarvan één lijstduwer. Overtuigend is anders.
In Leuven doet Volt zelfstandig mee met vermoedelijk vijf kandidaten, maar die staan niet allemaal op de website. In Lebbeke zijn er 27 kandidaten, maar daar moet je lang naar zoeken. Zelfs de nummer twee is online moeilijk te vinden. Waarom het grootstedelijke Volt in deze kleine gemeente met 20.000 inwoners – qua grootte vergelijkbaar met de gemeente Rhenen – meedoet, laat zich raden: de lijsttrekker is afgesplitst van zijn vorige partij en doet met Volt een hernieuwde poging in de gemeenteraad te komen.
Ook Tervuren is een plek die niet bij het grootstedelijke Volt past: deze heeft er met 23.000 inwoners maar nauwelijks meer dan Lebbeke. Ook hier doet Volt niet zelfstandig mee. Er zijn tien Volt-kandidaten, maar de lijsttrekker is van de ‘burgerlijst Tervuren Unie’. Zijn Volt-kandidaten op dit soort gecombineerde lijsten kansloos? Nee: voorkeursstemmen zijn in Vlaanderen belangrijker dan in Nederland. Het komt erop neer dat kandidaten gekozen worden in de volgorde waarin ze voorkeursstemmen krijgen.
Brusselse gemeenten
Het Brusselse hoofdstedelijk gewest bevat negentien gemeenten waarvan Volt er in vijf meedoet. Er zit weinig logica in deze gemeenten. Dat het elitaire en eurofiele Volt in probleemgemeenten als Anderlecht en Molenbeek niet meedoet valt nog wel begrijpen, maar waarom Volt in Elsene (Ixelles) afwezig is een raadsel, want juist daar zit het vol EU-expats. In Etterbeek doet Volt dan weer wel mee en dat is dan weer logisch want ook daar expats in overvloed.
In vier van de vijf Brusselse gemeenten heeft Volt geen eigen lijst: in Oudergem kan men op kandidaat 12 van de Liste de la Bourgmestre stemmen en in Koekelberg op plaats 17 van het samenwerkingsverband Open MR. In St. Gilles staan twee kandidaten op de lijst Defi-Volt en in Brussel-Stad staan kandidaten op plaatsen dertien en zestien van de lijst met Defi & Vous. Ook in het Brusselse hoofdstedelijk gewest zijn voorkeursstemmen belangrijk voor de toewijzing van zetels, dus Volt-kandidaten maken in theorie een kans.
Er is eigenlijk maar één gemeente waar Volt overtuigend meedoet: in Etterbeek, met negen eigen kandidaten. Dit is het epicentrum van de Brusselse EU-bubbel en ligt letterlijk om de hoek van de Europese instellingen. Dat is te merken: de top drie bestaat uit lobbyisten, de nummer vier werkt bij de Europese Commissie. Je zou kunnen denken dat Etterbeek een succes kan zijn: sinds enige tijd heeft Volt vijf Europarlementariërs en dat zal zeker tot deze EU-bubbel zijn doorgedrongen.
Nederlandse dromen
Volt België is vooral actief in het Nederlandstalige deel van België, waar men jaloers naar het Nederlandse succes kijkt. Zetelwinst is hier een optie, maar vooral op de plek waar ook de Europese instellingen gevestigd zijn. Wat zegt dat over de toekomst van een Europese partij? Het probleem laat zich raden: EU-federalisme is in België bij alle middenpartijen populair en daar heeft men dus geen Europese partij voor nodig. Of Volt ook buiten Etterbeek ooit een serieuze organisatie zal krijgen blijft twijfelachtig.
Om nog maar te zwijgen over het trekken van stemmers.
Beeld: poster met de lijsttrekker Brieuc Hallouët van Volt Etterbeek. Foto: Volt België (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.