Binnenkort is JA21 in Drenthe weer sexy
Onverwachte ontwikkelingen in Drenthe: Thomas Blinde is terug. Vorig jaar werd hij herkozen als Statenlid voor JA21, maar stapte na twee maanden op. Een reden gaf hij niet: die was privé. Blinde werd opgevolgd door Harry Omlo en toen is er nooit meer iets van JA21 in Drenthe vernomen. Deze week blijkt Blinde opeens voorzitter van ‘JA21 in Drenthe en Groningen’ te zijn geworden. De bedoeling is het bijna gedoofde vuur van JA21 weer aan te wakkeren en de partij weer ‘sexy’ te maken.
In een interview met RTV Drenthe laat Blinde weten dat er heel veel redenen waren om op te stappen. JA21 stond in brand. De uitslag van de verkiezingen was slecht: van de vijf Drentse zetels bleef er maar eentje over. In Groningen werd de partij niet eens verkozen. Het was voor Blinde een nachtmerrie om vier jaar alleen in de Drentse Staten te moeten zitten en getuigenispolitiek te bedrijven. Hij vond het armoedig om het steeds over de wolf te moeten hebben, dus gaf hij het stokje door aan Omlo.
Het vuur van JA21 blijkt toch niet helemaal gedoofd: Blinde neemt bij de partij ‘een hartslagje’ waar. Er zijn in Drenthe en Groningen weliswaar maar 250 leden en bij events zie je steeds dezelfde gezichten, maar een politiek café in Assen gaat dat oplossen. Blindes missie is geslaagd als het ledenaantal verdubbelt en JA21 in 2027 in beide provincies drie of vier zetels haalt. Dan pas ben je politiek relevant, aldus Blinde. Ondertussen slaat JA21 de Drentse en Groningse gemeenteraadsverkiezingen van 2026 over.
Vele misverstanden
De implicatie van Blindes woorden is niet te missen: JA21 is in Drenthe niet relevant en Statenlid Harry Omlo maakt de partij ook niet erg sexy. Het is zelfs nog een beetje erger, want met één zetel bedrijf je getuigenispolitiek en dat is dus ook precies waar bij Joost Eerdmans in de Tweede Kamer sprake van is. Blinde denkt dat je pas relevant bent bij drie of vier zetels in de provincie. Als we zo gaan beginnen, doet JA21 er alleen in Noord- en Zuid-Holland toe.
Waarom is JA21 nooit een bloeiende beweging op de rechterflank geworden? Dat is niet de schuld van Omlo, maar wel van de politieke leiding die alleen interesse had in de eigen herverkiezing. Men stak nooit energie in een serieuze partij: dubbelfuncties in overvloed, pas na veel horten en stoten enige interne democratie, eigen politici van je vervreemden en nooit energie steken in een eigen, vernieuwende visie. Stop Joost Eerdmans erbij, kies zonder ledenconsultatie een provinciaal voorzitter en je hebt JA21.
Het is nog erger: afdelingen bestaan bij JA21 eigenlijk niet. Deze term wordt gebruikt voor minder dan een handvol vrijwilligers die events organiseren, zoals onlangs in Zuid-Holland. Interne macht of eigen middelen hebben deze functionarissen niet. Sterker nog: als je de statuten en reglementen van JA21 erop naslaat, zie je dat één afdeling voor twee provincies een noodgreep is die er eigenlijk helemaal niet in voorkomt. Waarom is Blinde nou eigenlijk terug? Was het niet logischer gewoon weg te blijven?
Beeld: Thomas Blinde (links) bij RTV Drenthe. Still uit een video.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.