In Europa is FvD onderdeel van een club van vooralsnog hulpeloze paria’s
Deze week kwam FvD met het nieuws dat de partij zich heeft aangesloten bij Europe of Sovereign Nations (ESN): een nieuwe Europese partij onder leiding van het Duitse AfD. Op Europees niveau zal Forum zich met ESN gaan inzetten voor een migratiestop en ‘effectief remigratiebeleid’. ESN wil zich tevens richten op het tegengaan van ‘het globalisme’, Brusselse bureaucratie en verlies van soevereiniteit. Even kijken wat dit partnerschap voorstelt. Doet Forum internationaal weer mee?
FvD benoemt zelf het probleem al: de partij heeft geen zetels meer in het Europees Parlement. ESN is de fractie die een aantal extreemrechtse partijen zijn begonnen. De aansluiting van Forum wil dus eigenlijk zeggen dat als FvD-lijsttrekker Ralf Dekker naar Brussel was gegaan, Forum in ESN had plaatsgenomen. Dekker zit echter gewoon in Nederland, dus het ligt anders. De relevantie is dat er niet alleen een ESN-fractie is ontstaan, maar dat er ook wordt gebouwd aan een ESN-partij.
FvD en de ESN-fractie
Even afpellen. Partijen werken in het Europees Parlement samen in fracties om toegang te krijgen tot meer budget en allerlei parlementaire functies. Het is een manier om meer invloed te hebben dan als nationale partijen afzonderlijk. Je kunt echter niet zomaar een fractie vormen. Deze moet volgens de regels van het Europees Parlement uit minimaal 23 leden uit minimaal zeven landen bestaan. Daar voldoet ESN met 25 leden uit acht landen maar net aan.
Forum had de 26ste zetel en het negende land kunnen zijn. Dat was vanwege de minimale omvang van ESN welkom geweest. Als twee Europarlementariërs de benen nemen – bijvoorbeeld uit Litouwen en Hongarije – voldoet ESN niet meer aan de regels en houdt de fractie op te bestaan: weg budget, weg functies. Dat geldt ook als de Polen, Bulgaren of Duitsers er de brui aan geven. Een instabiele club dus.
FvD en de ESN-partij
De relevantie van de FvD-aansluiting ligt in de oprichting van de ESN-partij waarin de aangesloten nationale partijorganisaties samenwerken. Om het ingewikkeld te maken hoeft deze groep partijen niet geheel te overlappen met de partijen in de ESN-fractie: je kunt onderdeel zijn van de fractie zonder lid te zijn van de partij en andersom. Dat laatste geldt dus voor Forum: alleen lid van de partij, niet van de fractie. De ESN-partij is duidelijk nog in oprichting, dus we weten niet hoeveel leden deze koepel heeft.
Europese partijen krijgen subsidie van de EU. Als lid kan FvD daar een beetje van meeprofiteren. Het is eigenlijk wat Forum zelf schrijft: er komen gesubsidieerde conferenties en er kan onderzoek worden gedaan. Dit is vanuit het perspectief van Forum gratis: de rekening gaat naar de belastingbetaler. Er zijn wederom regels: Europese partijen moeten aan een lange lijst voorwaarden voldoen. Een ervan is dat de aangesloten partijen in minimaal zeven landen verkozen moeten zijn.
Dat kan op nationaal en/of Europees niveau. Het in de Tweede Kamer verkozen FvD telt dus als lid van de ESN-partij gewoon mee en versterkt zo de bestuurlijke basis. Het maakt de spoeling iets minder dun. Dat is nodig, want men krijgt in deze politieke hoek regelmatig ruzie en samenwerkingsverbanden vallen daarom vaak snel weer uit elkaar. Die kans is een beetje kleiner nu Forum is aangesloten. Minder kans dus dat de subsidie wegvalt.
Onbekende partners
Waar ESN inhoudelijk voor staat is op het eerste gezicht niet zo duidelijk, vooral omdat de aangesloten nationale partijen erg onbekend zijn, met uitzondering van de AfD. De meeste concurrenten op de uiterste rechterflank zitten in twee andere fracties: ECR en Patriots for Europe. Alle bekende partijen – van Giorgia Meloni, Marine le Pen tot Geert Wilders – zijn daarbij aangesloten. ESN bestaat vooral uit partijen die nergens anders welkom zijn: te extreem.
Een beeld van deze partijen ontstaat op basis van deze website van de onderzoeksjournalisten van Apache en dit wetenschappelijke overzicht van uiterst rechtse partijen in Europa. De conclusie is dat Forum prima bij ESN past: allemaal partijen die tegen de EU zijn, tegen migratie en zich vijandig opstellen tegen minderheden. Dat zijn meestal LHBT’s, maar in Oost-Europese landen ook Roma. Complotdenken is meerdere van deze partijen niet vreemd.
Het belangrijkste kenmerk van de ESN-partijen is dat ze paria’s zijn. In meerdere landen zijn het extreme broertjes van een dominante partij op de uiterste rechterflank. In Hongarije bijvoorbeeld, waar Fidesz deze flank afdekt, maar Mi Hazank beweert dat Viktor Orban te gematigd is. In Polen is het uiterst rechtse PiS dominant: Konfederacja is de extreme variant ervan. In Frankrijk is ESN-partij Reconquête de extreme variant van Rassemblement National.
Meer paria’s
ESN voegt daar nog wat splinters aan toe zoals het Litouwse TTS, die op nationaal niveau wel de belangrijkste partij op uiterst rechts is, maar de kiesdrempel voor het nationale parlement niet haalt. Dat geldt ook voor het Slowaakse HR. Het Tsjechische SPD zit wel in het nationale parlement, maar heeft inmiddels stevige concurrentie van ANO. Zo blijven er maar twee partijen over die in eigen land een deuk in een pakje boter slaan: het Duitse AfD en het Bulgaarse Revival, waar men met nostalgie terugdenkt aan de Sovjet-Unie.
Is deze alliantie nou een teken dat Forum er internationaal toe doet? ESN zal blij zijn met een extra partijtje, maar de relevantie is verder beperkt. ESN is de kleinste fractie in het Europees Parlement en heeft ook als Europese partij nauwelijks massa. Als we daarbij optellen dat op deze flank nooit langdurige, intensieve samenwerking heeft bestaan, kun je je afvragen of deze alliantie Forum meer brengt dan een gesubsidieerd jaarlijks congres en wat extreemrechtse rapportjes. Voor zolang het duurt natuurlijk.
Beeld: logo van ESN (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.