Te lui, te laf of te dom? Of alle drie? Extreemrechts welkom bij de Leidse introductieweek
De introductieweek van de Universiteit Leiden begint vandaag en dat levert tegenwoordig nieuwe dilemma’s op. Moet je alle verenigingen toelaten tot een informatiemarkt voor nieuwe studenten? Vroeger was het antwoord simpel: iedereen was welkom. Nu zijn er opeens vragen: mag de uiterst rechtse Groot Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) er ook staan?
In Leiden heeft men al jaren een bijzondere relatie met uiterst rechts. Dit was de werkplek van – ik noem maar wat mensen – Thierry Baudet, Raisa Blommestijn, Eva Vlaardingerbroek en Paul Cliteur. Het heeft de Leidse universiteit een flinke reputatieschade opgeleverd. Je zou dus denken dat men bij een introductieweek goed oppast voor uiterst rechtse clubjes die proberen hun aanhang onder studenten te vergroten. Maar nee: GNSV staat gewoon op de informatiemarkt.
GNSV en de Geuzenbond
Even kijken wat GNSV precies is. Volgens onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting is deze studentenvereniging rechtsextreem. Omroep Gelderland deed ook onderzoek en kwam organisatorische, personele en inhoudelijke banden tegen met de Geuzenbond, een organisatie waarvan het rechtsextreme karakter niet wordt betwist. Volgens Wagenaar gaat het zelfs om een en dezelfde organisatie. Twee onderzoeken met dezelfde uitkomst: een wetenschapper zou het ‘replicatie’ noemen.
Als dit nog niet genoeg is, zou de naam Dries van Langenhove een belletje kunnen doen rinkelen. Deze extreemrechtse actievoerder en oud-politicus uit België sprak bij een evenement van GNSV en de Geuzenbond. Van Langenhove is de oprichter van Schild en Vrienden, een jongerenorganisatie waarvan de VRT al jaren geleden liet zien dat racisme en fascisme er geen probleem zijn. Van Langenhove werd voor racisme en het aanzetten tot haat veroordeeld.
Rara wat voor organisatie ben je als je Van Langenhove uitnodigt als spreker? Is dat een soort vrijblijvende academische conversatie over racisme die verder niets betekent? Thierry Baudet beweerde dat ooit over zijn contact met Jared Taylor en daar geloofde toen al niemand iets van.
Iedereen welkom?
GNSV stond vorig jaar bij de introductieweek in Nijmegen, dus men had in Leiden kunnen vermoeden dat dit probleem zou gaan spelen. De vraag luidt: is het de taak van een introductieweek om alle organisaties die met eerstejaars in contact willen komen te faciliteren? Of zijn er grenzen welke organisaties goedkeuring krijgen? Als er grenzen zijn, vraagt dit om een inhoudelijke toets van wat organisaties doen, zijn en vinden, en of dat als normaal en gewenst kan worden beschouwd.
Over GNSV kun je overduidelijk je twijfels hebben. De vraag is: wat vindt de Universiteit Leiden ervan? Deze introductieweek is voornamelijk voor studenten van deze instelling. Er lijkt geen inhoudelijke toets te zijn geweest. Dat was ook zo in Nijmegen: daar hoorden we een woordvoerder zeggen dat GNSV op de introductiemarkt mocht staan, ook al was de organisatie niet erkend. Het zou volstaan om in te stemmen met de huisregels. Een laffe manier om geen inhoudelijk oordeel te hoeven vellen.
Er was een tijd dat alleen reguliere studentenverenigingen, sportclubs en politieke jongerenorganisaties op zo’n markt stonden, maar de wereld is veranderd en dus moet het beleid meebewegen. Waar liggen in Leiden de grenzen van wat je eerstejaars wilt voorschotelen? Is het de taak van een universiteit om te faciliteren dat studenten in aanraking komen met extreemrechtse clubs?
Extremisme kweken
U weet het antwoord: zo’n Leidse introductieweek lijkt sprekend op de publieke omroep. Daar doet men alsof alle politieke opvattingen gelijk zijn en dat het de enige taak van de NPO is om een neutraal platform te bieden aan alles en iedereen. De kijker kan vervolgens zelf wel bepalen wat het beste is. We weten inmiddels waar deze werkwijze toe leidt: een enorme opeenvolging van uiterst rechtse verkiezingsoverwinningen, van de LPF twintig jaar geleden tot de PVV nu.
De vraag is: is een introductieweek een plek waar alle ideologieën een gelijke behandeling horen te krijgen of zijn er ook grenzen? En zo ja, wat zijn die grenzen dan? In Leiden is men muisstil, net als vorig jaar in Nijmegen. Is men te lui, te dom of te laf? Of alle drie? Misschien kan de rest van het hoger onderwijs hier alvast over gaan nadenken, want clubjes als GNSV weten inmiddels dat ze nergens een strobreed in de weg wordt gelegd. Volgend jaar staan ze ongetwijfeld ook elders.
Beeld: website GNSV.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.