FvD-achtige studentenpartijtjes in opkomst, mede dankzij desinteresse in studentenraden
Een student zat een tijdje terug bij Café Weltschmerz. De universiteit is erg links, klaagde hij. Het gaat steeds over dekolonisatie, mensen zetten hun pronouns achter hun naam, gender is fluïde en genderneutrale toiletten moeten tegenwoordig all gender toiletten heten. Al dit linkse gedoe zie je in de lesstof, aldus de student. Bij de verkiezingen voor de studentenraden doen alleen maar links-progressieve partijen mee. Gelukkig is er nu de Vrijmoedige Studentenpartij (VSP).
De VSP wil deze gekte stoppen en zich weer richten op de kwaliteit van het onderwijs, zegt de student. Onderwijs zou niet politiek gekleurd moeten zijn. Hij verwijt ‘linkse docenten’ lage cijfers te geven voor kritische papers over migratie. De universiteit moet objectiever zijn en ruimte geven voor het idee dat er twee genders zijn. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, nietwaar? Als je deze mening hebt, word je echter gedemoniseerd en verketterd. Er moet een ander klimaat komen.
Opeens moeten we terugdenken aan de opmerkelijke wending in de discussie over genderneutrale toiletten bij mijn werkgever, de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studentenpartij Liberi Erasmi is van mening dat er te veel van deze toiletten zijn. Het aantal zou gehalveerd moeten worden omdat vrouwen deze toiletten niet fijn vinden. Daarom moet het aantal terug van 28 naar 14. Let op: op de campus zijn echt heel veel ‘gewone’ toiletten. Toch moeten de all gender toiletten beter worden gespreid, aldus de partij.
Zieltogende raden
Studentenraden leiden een zieltogend bestaan, mede omdat universiteiten al decennialang geen democratisch bestuur meer hebben. De raden zijn adviesclubs geworden wiens mening gemakkelijk door bestuurders terzijde kan worden geschoven. De consequentie is eenvoudig: de verkiezingen voor dit soort raden kennen een superlage opkomst en daarmee is ook de kiesdrempel laag. Na de verkiezingen let niemand meer op wie er in deze raden zit. Als iemand überhaupt weet dat er verkiezingen zijn geweest.
Laten we eens kijken wat de VSP – actief aan de VU en de Universiteit Utrecht – allemaal vindt. De partij wil geen safe spaces, geen cancelcultuur, geen identiteitspolitiek en geen diversity officers. De universiteit zou neutraal moeten zijn en geen meningen op moeten leggen op sociaal, politiek of ecologisch vlak. Er mag geen sprake zijn van indoctrinatie. Gebedsruimtes mogen van de VSP wel bestaan, maar alleen op een manier dat mensen van alle religies zich er welkom voelen.
VSP vindt dat er te veel internationale studenten in vertegenwoordigende organen zitten. Daar zouden meer Nederlanders moeten zitten. De geschiedenis moet met een kritisch maar positief oog worden bekeken en we hoeven ons niet voor onze geschiedenis te schamen. Het waarborgen van de Nederlandse cultuur en identiteit moet hoog op de agenda komen te staan. U begrijpt: of deze studenten snappen waar een universiteit voor bedoeld is, laat zich raden.
Rotterdamse wensen
In Rotterdam vindt Liberi Erasmi ook dit soort dingen. Het partijprogramma van 2022-2023 meldt dat de partij is ontstaan omdat een groep studenten zich niet met het corona-beleid kon identificeren. Afwijkende meningen werden niet geaccepteerd en dat geldt breder. Het kritisch denken moet terugkomen. Je moet gewoon voor je mening uit kunnen komen en dan niet te hoeven vrezen voor uitsluiting. De universiteit moet ook inclusief zijn voor mensen met een andere politieke voorkeur.
Ook deze partij is tegen cancelcultuur. Liberi Erasmi wil dat vlees op de campus verkrijgbaar blijft en dat er dus geen verplicht vegan-beleid komt. Er is te veel egalitair denken en handelen en er wordt te veel verondersteld dat bepaalde groepen meer privileges hebben dan andere. Het is ook slecht om bepaalde programma’s of prijzen te hebben die alleen gelden voor studenten met een niet-Westerse achtergrond. Er mogen geen quota voor minderheden zijn.
Quizvraag: aan welke partijen doen deze standpunten u denken: over cancelcultuur, een afkeer van diversiteit en een pleidooi om indoctrinatie tegen te gaan? Juist ja: Forum voor Democratie met in de slipstream clubjes als JA21. Lees de passages in deze programma’s dat diversiteit moet gaan over politieke standpunten en je hoort Annabel Nanninga praten, lees over de afkeer van diversity officers en het lijkt alsof je met FvD of PVV te maken hebt.
Mars door de instituties
De VSP is vertegenwoordigd in de universiteitsraden van de Universiteit Utrecht en de VU, Liberi Erasmi in die van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze adviescolleges illustreren wat Thierry Baudet al jaren wil: een lange mars door de instituties, zoals linkse studenten dat in het verleden deden. Zo zal er een situatie ontstaan waarin het geloofwaardig is dat studenten helemaal niet zitten te wachten op ‘woke onzin’. In deze raden spreken immers de gekozen vertegenwoordigers van studenten.
Eén ding wordt er niet bij vermeld: voor deze raden komt bijna niemand zijn stoel uit en de opkomst is daarom laag. Daarmee is dit een prachtige plek voor FvD’ers en andere rechtse studenten om wat ervaring op te doen, zeker aangezien de politieke partijen op deze flank nauwelijks trainingsmogelijkheden bieden. En zo zien we deze clubjes opdoemen als een soort leerscholen voor de rechterflank, net zoals studentenorganisaties al heel lang toeleveranciers zijn van linkse partijen.
Als u denkt dat dat overdreven is: personele banden zijn er ook. VSP’er Marlon Uljee was eerder kandidaat van Forum in Almere. De perscontacten worden gedaan door Ongehoord Nederland-presentator annex Baudet-fan Tom de Nooijer en in Utrecht komen we bij VSP zelfs FvD-Statenlid Frank van Breukelen tegen. De VSP’er bij Café Weltschmerz loopt naar eigen zeggen alle rechtse jongerenorganisaties af. De voorzitter van Liberi Erasmi liep onlangs bij een JA21-evenement rond.
Het enige goede nieuws is dat de verkozenen in dit soort organen slechts adviesrecht hebben.
Beeld: Lloyd Opdam van de VSP bij Café Weltschmerz. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.