Bij JFvD mag je alleen naar activiteiten als het bestuur je leuk vindt
Hoe zou het gaan met JFvD, de jongerenorganisatie van Forum? Er kwam onlangs een jaarverslag uit over 2023. We lezen dat er een succesvol zomerkamp is georganiseerd.
‘Voor het vijfde JFVD Zomerkamp trokken we naar Tsjechië. Ook dit jaar werden we opnieuw overweldigd door het enorme aantal aanmeldingen. Na de loting zouden we met 70 JFVD’ers op pad gaan naar een chateau in het Ertsgebergte. (…) Het overgrote deel van de groep is uiteindelijk actief geworden binnen JFVD, doordat zij hun talenten ontdekten en de kans kregen deze te ontwikkelen tijdens het Zomerkamp. Elke JFVD’er moet dit evenement een keer meemaken.’
We weten weinig over deze zomerkampen. Afgelopen jaar kregen we er voor het eerst een paar flitsen van te zien toen documentairemaakster Sahar Meradji er mocht filmen voor haar documentaireserie Eigen Volk Eerst. Je zou je kunnen afvragen waarom een politieke jongerenorganisatie middenin de natuur een kamp organiseert waar de leden fysieke oefeningen doen en zich door een bestuurslid laten afblaffen, maar daar gaat het nu even niet om. Wat blijkt? Leden worden boos als ze dit festijn moeten missen.
Rare vereniging
Politieke jongerenorganisaties worden gesubsidieerd. De JFvD-begroting van 2024 – die bijna twee en een halve ton bedraagt – komt voor ongeveer zestig procent van subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Je zou denken dat publieke middelen worden ingezet ten gunste van alle leden van de vereniging. Dat geldt ook voor de contributies: de ruim 4.500 leden betalen allemaal aan JFvD. Dat geld zou dan naar activiteiten voor alle leden moeten gaan.
Zo gaat het bij JFvD niet. In de begroting van 2024 wordt 38.000 euro gereserveerd voor het zomerkamp. Daar mogen volgens een aankondiging wederom zeventig leden aan deelnemen. Niemand die er kennelijk vragen over stelt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat een klein clubje binnen de vereniging aan de belangrijkste activiteit meedoet en de rest niet. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu beginnen ook JFvD’ers te begrijpen dat dit zaakje stinkt.
JFvD zegt publiekelijk dat elk lid dit evenement eens moet meemaken, maar een simpel rekensommetje bewijst dat dit helemaal niet kan. Na tien jaar zouden 700 van de ruim 4.500 leden mee zijn geweest, nog geen vijftien procent van het totaal. We komen zo al snel op de vraag of iedereen een gelijke kans heeft om mee te gaan. Op voorhand is het antwoord nee: bestuursleden annex vriendjes van Thierry Baudet – vier van de vijf waren kandidaat voor de Tweede Kamer – zijn er sowieso elk jaar.
Schimmige selectie
Zo komen we op een petitie die onlangs het levenslicht zag. Deze is gericht tegen JFvD-bestuurslid Claire Middelkoop. In een dossier van twintig pagina’s schrijft een boos JFvD-lid dat Middelkoop leden van bijeenkomsten weert. Bij JFvD moet je je voor activiteiten inschrijven. Middelkoop zou onder valse namen tickets annuleren met de smoes dat de bijeenkomst vol zit. Dit zou gebeuren op basis van ‘een zwarte lijst’ die bedoeld zou zijn om ‘minder leuke leden’ buiten te sluiten.
De petitie wordt ondersteund met ‘bewijsstukken’ waaruit blijkt dat er bij JFvD-leden vier opties zijn: leden staan op geen enkele lijst, een zwarte lijst (ze zijn sowieso niet welkom), een grijze lijst (ze denken tickets te kunnen kopen maar krijgen een foutmelding) of een witte lijst (ze kunnen benaderd worden als er plekken over zijn). Middelkoop ontkent het bestaan ervan.
Uit de documenten van de klager:
De boze initiatiefnemer van de petitie klaagt dat hij voor de vierde keer niet is ingeloot voor het zomerkamp. Dit is op zichzelf niet vreemd omdat een meerderheid van de JFvD-leden sowieso nooit met dat kamp mee kan gaan. Hij werd echter ook elders geweerd, waaronder bij een bijeenkomst die niet vol zat. Hij klaagde erover en nu schermt het bestuur met anonieme meldingen aan zijn adres. Hij werd geschorst, maar dat mist elke reglementaire basis. In beroep gaan kan niet en het bestuur heeft geen tijd voor een gesprek.
Niet uniek
Het geschorste lid staat niet alleen. Een ander overkwam hetzelfde en is na aanvaringen met het bestuur geroyeerd. Beide leden stellen dat ze berichten van JFvD hebben gekregen die zijn ondertekend door namen die bij niemand bekend zijn. Inmiddels heeft het boze lid zijn dossier breed binnen JFvD verspreid en probeert hij met een petitie een vergadering af te dwingen waar Middelkoop kan worden ontslagen. Het is onduidelijk hoeveel steun er voor die petitie is.
Hoe dit te evalueren? Het boze lid schrijft ruim 25 pagina’s vol over deze zaak, inclusief ondersteunende brieven, e-mails en app-berichten. Dat is misschien wat veel eer voor een jongerenorganisatie waarvan al heel lang duidelijk is dat het een ondemocratische vriendenclub is. Het lid zegt zich te beraden op juridische stappen, maar ziet daarvan af omdat het te duur is. Je vraagt je af: waarom wil je eigenlijk zo graag bij deze organisatie horen als die draait op zo’n bestuur?
Deze logica kennen we op de extreemrechtse flank al jaren. Mensen worden voor baantjes en zomerkampen geselecteerd alsof het gaat om uitnodigingen voor een verjaardag. Logisch om daar bezwaar tegen te hebben en je kunt er zeker ook een petitie over rondsturen. Als je echter de statuten van JFvD leest, zie je dat om een bestuurslid te ontslaan er een tweederde meerderheid nodig is bij een vergadering waar tweederde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Het is slimmer gewoon je lidmaatschap op te zeggen.
Beeld: petitie tegen bestuurslid Claire Middelkoop.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.