De SP is begonnen aan een hele lange weg terug
De ingang van het gebouw heeft een heel toepasselijke naam, horen we moderator annex partijbestuurslid Bastiaan Meijer zeggen. Er hangt een groot bord met het woord ‘klasse’. Vroeger was dit de ingang voor de beter gesitueerden die meer hadden dan alleen ziekenfonds. Het klinkt als de perfecte locatie voor een bijeenkomst van de SP. Politiek leider Jimmy Dijk gaat het land door met een serie bijeenkomsten en deze zaterdagavond is hij in dit theater in Tilburg. Er komen zo’n zeventig mensen op af.
Links Nederland zit in het defensief na de PVV-overwinning en de vorming van het uiterst rechtse kabinet, maar bij de SP is het allemaal nog net een beetje erger. Niemand weet wanneer de partij voor de laatste keer verkiezingen won, de partij is vergrijsd omdat bijna alle jongeren zijn weggejaagd en de nieuwe leider moet aan zijn naamsbekendheid werken. Toch zijn er ook lichtpuntjes: er zitten een paar nieuwe leden in de zaal en bij het debat over de regeringsverklaring kreeg Dijk goede recensies.
Misschien is het binnenkort zelfs tijd voor een echte overwinning: de SP maakt kans op een terugkeer in het Europees Parlement, na het vertrek van vijf jaar geleden. In de peilingen staat de partij op één zetel en nu blijkt men zelfs mee te mogen doen aan het lijsttrekkersdebat van de NOS. Niemand begrijpt precies hoe de NOS dit heeft bepaald, want partijen als ChristenUnie en PvdD zijn niet welkom. Onduidelijkheid troef, behalve dat de zon voor de SP langzaam weer een beetje gaat schijnen.
Vrij verkeer
Dijk houdt deze zaterdag een Europa-lezing, helemaal passend bij de aanstaande verkiezingen. Hij vertelt over de vrijheden die de EU heeft gebracht en waarom die helemaal niet zo mooi zijn als ze altijd worden voorgesteld. Het gaat immers om neoliberale vrijheden en daar moet de SP niets van hebben. Het vrij verkeer van diensten heeft bijvoorbeeld geleid tot privatisering van het openbaar vervoer waarbij winst boven bereikbaarheid gaat. Over de energiesector heeft niemand nog iets te zeggen.
Bij het vrij verkeer van kapitaal is het net zo. De reële economie wordt afhankelijk gemaakt van investeerders die met geld schuiven. Je ziet het aan de huisartsenpraktijken die in handen van bedrijven vallen of het opkopen van huurwoningen door durfkapitalisten. Het vrij verkeer van personen heeft vooral tot een explosie van arbeidsmigratie geleid, wat samengaat met een enorme hoeveelheid uitbuiting door uitzendbureau’s en andere malafide organisaties. Het zijn klachten die al decennia spelen.
Mensen die profiteren van de uitbuiting van arbeidsmigranten, zo legt Dijk uit, hebben er alle belang bij dat het politieke debat alleen over asielzoekers gaat. Dijk somt even wat zaken uit het coalitieakkoord op die echt anders moeten: de armoede blijft gelijk en de kinderarmoede loopt op. Ook wordt er bezuinigd op zorg, onderwijs en sociale voorzieningen. De lijst is lang. Klagen heeft weinig zin, denkt Dijk. Het is beter het nieuwe kabinet als een waarschuwing te zien en alternatieven te bedenken.
Europees Parlement
Een vrouw in het publiek klaagt dat deze avond alleen maar over modellen en systemen gaat, terwijl ze liever over mensen zou praten. We horen dat Wilders kiezers aanspreekt omdat hij ze persoonlijk raakt en niet alleen praat over systemen en hoe die veranderd moeten worden. Dijk is het daarmee eens: bij het debat van deze week had Wilders het het moeilijkst toen het over kinderarmoede ging. Daar had hij geen antwoord op en toen ging hij maar jengelen dat de SP maar vijf zetels heeft.
Mensen persoonlijk aanspreken, dat gaat met zoveel voorbeelden wel lukken, zo lijkt de boodschap. Voor nu is er een andere vraag: heeft het iets met de aanstaande Europese verkiezingen te maken? De SP wil graag met gelijkgestemde partijen samenwerken om ook in Brussel alternatieven onder de aandacht te brengen, zegt Dijk. Hier lijken we getuige van een koersverandering. De tijd dat de SP helemaal niets met Europa wilde is voorbij. Om belastingontduiking aan te pakken is de EU perfect, horen we Dijk zeggen. Dat is nieuw.
Deze verkiezingen moet de SP ‘minstens één zetel’ halen, denkt Dijk. Uit de rest van zijn betoog blijkt wel dat een tweede zetel te veel gevraagd is. Nu de SP weer langs de deuren gaat, wordt duidelijk dat veel mensen weliswaar geen enorme verwachtingen van het nieuwe kabinet hebben, maar toch blij zijn ‘dat het gelukt is’, zoals ze zelf zeggen. De PVV zal het 6 juni goed doen, denkt Dijk. Het wantrouwen tegen links is enorm. Er zijn nog veel lange gesprekken langs heel veel deuren nodig om dat te veranderen.
Moderator Meijer sluit af: als we nog geen lid zijn, kunnen we dat meteen worden. Er zijn vrijwilligers nodig.
Beeld: SP-logo in Theater Klasse. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.