BBB-partijbestuurders rommelen maar wat aan, leden halen hun schouders op
Nieuws van BBB. Er komt een vernieuwing van het partijbestuur aan. In de laatste nieuwsbrief lezen we:
‘Binnen het bestuur vindt vernieuwing plaats. Sinds juni 2021 is een zestal bestuurders bijna dag en nacht in touw geweest om aan de stormachtige ontwikkelingen binnen BBB, aan de groei en de daarbij horende uitdagingen sturing te geven. Een hecht team, een mooi team. Maar het is ook tijd voor vernieuwing. Wim Jaspers en Elly van Wijk zitten inmiddels in de Eerste Kamer. Ook Jan Brok heeft aangegeven terug te willen treden. Na een sollicitatieprocedure lopen nu aspirant bestuursleden mee met het bestuur. Er vindt ook opleiding plaats. Zo wordt gewerkt aan wederom een sterk en betrouwbaar bestuur dat de volgende fase van BBB kan begeleiden.’
Daar kijk je toch even van op. Welke sollicitatieprocedure hebben we gemist? Hoe is die in zijn werk gegaan? Wie zijn de aspirant-bestuursleden? Het antwoord is niet ingewikkeld: meerdere BBB-leden horen het allemaal voor het eerst.
Een vriendenkliek
BBB illustreert dat je niet naar de statuten van een politieke partij moet kijken, maar naar hoe een partijbestuur in de praktijk handelt. Bij BBB zijn nieuwe bestuursleden aangezocht, ze worden getraind en daarmee voorbereid op hun toekomstige taak. In een later stadium komt er een ledenvergadering en dan kunnen de leden weinig anders dan instemmen. Dat is ongeacht de procedures die op papier zijn gezet. Het is onlogisch om in dat stadium nog andere mensen te benoemen.
Bij FvD zijn ze er tenminste eerlijk over: het bestuur vervangt zichzelf en partijleden kunnen daar niets aan doen, behalve met tienduizenden naar een ledenvergadering komen om met tweederde meerderheid een voordracht weg te stemmen. Dit is een situatie die zich sowieso niet voor zal doen en dus heeft Thierry Baudet in de praktijk carte blanche. Bij de PVV is het eveneens transparantie troef: er is gewoon geen partij en dus moet je voor alles bij Geert Wilders zijn, met alle nadelen van dien.
Bij BBB zijn ze niet zo open over hun eigen gebrek aan democratie: ook hier selecteert het bestuur de eigen opvolgers en die worden aan de leden opgedrongen. Net als bij PVV en FvD krijg je van BBB nooit antwoord op vragen. Daar is ook reden voor: dan moet het bestuur eigen fouten toegeven.
Geen mandaat
Een paar BBB-leden constateerden al enige tijd geleden dat meerdere partijbestuurders helemaal geen mandaat meer hebben en dus feitelijk geen bestuurslid zijn. Kijk de notulen van de ledenvergaderingen er maar op na: wie is benoemd, wie is afgetreden en volgens welk schema vindt opvolging plaats? De enige conclusie is dat het bestuur van BBB deels helemaal geen mandaat heeft. Zie hier de complete uitleg. Vragen erover worden wederom niet beantwoord.
Elly van Wijk en Jan Brok zijn feitelijk helemaal geen BBB-bestuurder, want hun termijnen eindigden in 2023 en herbenoemd zijn ze niet. Wim Jaspers’ termijn verloopt in juni. Nu meldt het BBB-bestuur dat dit drietal ermee stopt en wordt vervangen. Het probleem van de twee bestuurders zonder mandaat wordt zo min of meer opgelost. Het is een werkwijze waarbij BBB-leden niet merken dat deze bestuursleden helemaal geen mandaat meer hadden. Het bestuur hoeft geen enkele fout te erkennen.
Het BBB-bestuur hult zich ondertussen in stilzwijgen. Geen antwoord op vragen over de sollicitatieprocedure voor nieuwe bestuursleden, hoe die aan leden is gecommuniceerd, welke criteria er golden en hoe democratisch deze selectie van aspirant-bestuurders was. En natuurlijk ook niets over hoe een vereniging geleid kan worden door bestuurders zonder mandaat.
Best alarmerend dat zo’n partij binnenkort deel uitmaakt van het kabinet.
Beeld: Elly van Wijk bij RTV Utrecht. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.