Hoe onafhankelijk zijn stagiairs van Pieter Omtzigt?
Dan knipper je toch even met je ogen. ‘Jongerenpartij NSC wil Plasterk niet als premier en roept moederpartij op ‘rug recht’ te houden’, lezen we op de website van NRC. Op Twitter reageerde Jong Sociaal Contract op het nieuws dat Ronald Plasterk publiekelijk excuses heeft aangeboden aan Pieter Omtzigt. De jongerenorganisatie schrijft:
Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege een fraude-onderzoek. Waarom zou @RPlasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraude-onderzoek? @NwSocContract, rug recht houden!
Over het mogelijke premierschap van Plasterk is veel te zeggen, maar daar gaat het hier niet om. De vraag is: doet de mening van Jong Sociaal Contract ertoe? Wiens mening is dat?
Jong Sociaal Contract is de nieuwe jongerenbeweging van NSC en timmert kennelijk erg aan de weg. Als de organisatie een mening heeft, schrijven journalisten die op. Dat blijkt geen eenmalige gebeurtenis. In een bredere analyse over Plasterk wordt Jong Sociaal Contract eveneens opgevoerd. In de Volkskrant lezen we dat de voorzitter van de JOVD tegen Plasterks premierschap is. De voorzitter van Jong Sociaal Contract wordt eveneens genoemd. Alsof het om soortgelijke organisaties gaat.
Een nieuwe beweging
NSC heeft vrij snel na de start een jongerenbeweging opgestart. Er verscheen een manifest op de website en er kwam een voorzitter: Eva Brandemann. De organisatie werd ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds vorige week is er een bestuur. Hoe onafhankelijk is deze club?
Brandemann was volgens haar LinkedIn-profiel een jaar en zeven maanden stagiair bij Pieter Omtzigt. De laatste twee maanden van haar stage was ze ook voorzitter van Jong Sociaal Contract en dat is ze sindsdien gebleven. Een ondersteunende functie vloeide dus over in een functie die ‘onafhankelijk’ zou moeten zijn. De innige verstrengeling is breder: het nieuwe bestuurslid Floris Fokker is volgens zijn Twitter-profiel stagiair bij NSC en Simon Pauwelse stond op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.
Wat Jong Sociaal Contract voorstelt is ondertussen onduidelijk. Er worden publiekelijk geen pogingen ondernomen de organisatie transparant te maken. Dat deze niet veel voorstelt, is een open deur, want de beweging is net begonnen. Nergens statuten, ledenaantallen of inhoudelijk nieuws over congressen. Heeft deze organisatie een visie die wordt gedragen door leden? Zijn er leden? Is dit een onafhankelijke jongerenorganisatie of kletst men slechts de politiek leider na?
NSC heeft geen expliciete politieke ideologie, dus dat laatste is nogal waarschijnlijk. Waar moet Jong Sociaal Contract zich anders op baseren?
NIeuwe trend
Door de formatie bevindt NSC zich in het centrum van de macht en dan is de jongerenorganisatie kennelijk nieuwswaardig. Je zou dan wel als minimale eis kunnen stellen dat men aantoont een echte jongerenorganisatie te zijn. Dat kunnen CDJA, Jonge Democraten, JS, Dwars, Perspectief en JOVD zonder meer. Zij hebben allemaal een ledenbestand van honderden mensen die interne regels, bestuurders en standpunten hebben vastgesteld. Als bestuurders rare dingen roepen, kunnen ze worden weggestuurd.
Of dit bij Jong Sociaal Contract ook zo is, weten we niet. Op rechts is de trend jongerenbewegingen op te richten die niet democratisch zijn. Ze heten JFvD, Jong BBB, Jong21 of Jong BVNL. Ze worden allemaal bestuurd door vertrouwelingen van de partijtop en vormen een soort tweede PR-kanaal van de moederpartij. Van onafhankelijkheid geen spoor. De mening van al deze organisaties heeft niets met de onafhankelijke opinie van jongeren te maken. Met die van de partijtop des te meer.
Er is geen enkele aanwijzing dat dit bij Jong Sociaal Contract fundamenteel anders is. Laat Brandemann c.s. eerst maar eens aantonen dat er sprake is van een echte jongerenorganisatie en geef Jong Sociaal Contract pas daarna publiciteit, niet andersom.
Beeld: logo Jong Sociaal Contract (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.