Lokale partijen op de rechterflank? Die komen overal mee weg

Boeiende carrièredraai: van lokaal politicus naar bedreiger van de burgemeester. Het kan in Tubbergen, de plaats waar tegen de wil van de gemeente een asielzoekerscentrum verrijst. Tegenover dat hotel woont John de V., een man die eind 2021 een van de oprichters was van een lokale partij die bij de verkiezingen van maart 2022 met vier zetels in de gemeenteraad kwam. Hij werd vorige week van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van het bedreigen van de burgemeester.
Dat er een dreigende situatie was, staat vast. De V. plaatste een tracker op de auto van de burgervader. Hij heeft dit zelf toegegeven. Hij zegt dat hij niet wist dat dit verboden was. Niet erg geloofwaardig, zeker niet voor iemand die bij de Marechaussee werkte. Als je zo’n ding plaatst, kun je volgen waar de burgemeester heengaat. Dit leidt al snel tot de verdenking dat je een aanslag aan het voorbereiden bent. De V. klaagt nu in AD/Tubantia over zijn aanhouding, maar de verdenking is logisch.
Op Facebook poseert De V. trouwens met geweren. In Tubbergen heeft hij zich ontwikkeld als de grote strijder tegen het asielzoekerscentrum. Hij is vanwege dat centrum weg bij zijn eigen partij. Hij had een ‘frisse wind’ gewild en geen ‘achterkamertjespolitiek’, maar zijn partij loopt in zijn ogen gedwee achter CDA en VVD aan. Zo kwam zijn politieke carrière – hij zat in een raadscommissie – alweer ten einde.
Keerpunt22
Ik weet niet hoe dit op u overkomt, maar ik zou weleens willen weten wat ‘Keerpunt22’ voor partij is. Wat zegt het dat een partijoprichter niet weet wat acceptabele vormen van verzet tegen een asielzoekerscentrum zijn? Hoe moeten we begrijpen dat deze man iets meer dan twee jaar geleden kennelijk vergaderde over een lokaal verkiezingsprogramma, op de kieslijst stond en commissielid werd? Viel er toen werkelijk niets aan hem op? Is dat pas sinds het gedoe over het asielzoekerscentrum?
Keerpunt22 heeft natuurlijk niets met die bedreiging door De V. te maken, maar ze gaan wel over wie er in de partij rondloopt. De V. zat in het hart: hij stond gewoon bij ‘het team’ en hij staat met naam en toenaam in het verkiezingsprogramma. De groepsfoto’s op de website zijn tot op de dag van vandaag nooit vervangen. Uit raadsvragen van Keerpunt22 blijkt dat de partij tegenstander van het asielzoekerscentrum is. De V. was er niet verdwaald.
Als je mocht twijfelen waar Keerpunt22 voor staat, moet je deze passage uit het verkiezingsprogramma lezen:
‘Voor iemand die vanuit de Randstad, elders in Nederland of het buitenland is komen wonen in de gemeente Tubbergen kan het wennen zijn hoe het er hier aan toegaat. Naar ons inziens hebben zij zich, ongeacht afkomst of eerdere woonplaats, te conformeren aan onze levensstijl, en niet andersom. Als er klachten zijn over stankoverlast door paasvuren en klachten over geluidsoverlast door carbidschieten of motorcrossen had men zich beter moeten voorbereiden. Dat is ons uitgangspunt.’
Ultrarechts?
In Nederland is een traditie ontstaan waarbij partijen op de rechterflank zonder tegenspraak allerlei ideeën mogen poneren. Hoe verhoudt deze passage zich tot de rechtsstaat? De overheid schrijft niet voor hoe mensen moeten denken of waarover ze mogen klagen, ook niet in Tubbergen. Als je last hebt van stank of lawaai gelden overal gewoon regels, ook in Tubbergen, ongeacht of de klager uit de regio komt, uit de Randstad of van elders. Maar dit soort ongelijkheid prediken mag in Tubbergen gewoon.
Tot afgelopen week was Keerpunt22 vooral bekend van de fractievoorzitter: Stijn Hesselink. Hij was in 2019 een stemmenkanon bij Forum voor Democratie in Overijssel. Hij splitste zich eind 2020 af en werd lid van JA21. Tegenwoordig is hij burgerlid in de provincie. JA21 gedraagt zich al langer als een kopie van de PVV en slaat vooral op de trom als het over asielzoekers gaat. Ook bij zaken als referenda en windturbines kunnen Keerpunt22 en JA21/PVV elkaar een hand geven.
In een vergadering van de Tubbergse gemeenteraad noemde een PvdA-raadslid Keerpunt22 ‘ultrarechts’. Dat stoorde Hesselink, die verre van deze kwalificatie wil blijven. Er kwam zelfs een stuk op de website te staan. Maar nu een van de oprichters alle grenzen van het acceptabele overschrijdt zegt Keerpunt22 niets. Geen bericht op sociale media, niets op de website, alleen stilte. Wat gaat Hesselink tegen zijn eigen achterban zeggen, die in de krant vooral relativerend over de zaak spreekt?
Stilte in Tubbergen
Opeens denk je terug aan eind 2020, toen Forum uit elkaar spatte. Toen ging het net zo: er waren antisemitische appjes. Die waren er al ruim een half jaar. Toen kwam er alsnog ophef. FvD-politici renden snel weg en hoopten dat niemand het er ooit nog over zou hebben. Het werd massaal geslikt, maar die FvD’ers – zoals Hesselink – hadden eerder gewoon ingestemd met ‘een dominant blank Europa’, een boreale speech vol extremistische hondenfluitjes en verplichte remigratie voor wie zich niet aanpast.
Slechts een enkeling kwam persoonlijk, openlijk en zonder reserves terug op de zaak. Hesselink stond een hogeschoolblaadje te woord. Er staat niet waar hij afstand van nam. Nooit hoorden we welke kritische grenzen door FvD waren overschreden. Dat Forum de rechtsstaat ondermijnt was in ieder geval het punt niet, want dat doet Keerpunt22 ook. Hesselink vindt het kennelijk alleen vervelend als iemand van de PvdA hem vertelt dat je daar het label ‘ultrarechts’ op kunt plakken.
Keerpunt22 is niet verantwoordelijk voor de daden van de partijoprichter, maar deze man staat nog steeds op de website en de partij heeft op geen enkele manier afstand van hem genomen, ook niet toen er nog helemaal geen sprake was van bedreiging. Geen haan die ernaar kraait, geen journalist die ernaar vraagt en de partijoprichter mag huilie huilie doen in AD/Tubantia. Dat waait wel weer over, zal Hesselink denken, want zo ging het de vorige keer ook. Hij heeft gelijk. Zo gaat dat in Nederland altijd.
We raken het zicht op dubieuze lokale partijen massaal kwijt.
Beeld: Website Keerpunt 22 (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.