Het bestuur van de fanfare uit Lutjebroek is professioneler dan dat van BBB
Eerst de theorie. Een politieke partij is een vereniging en die wordt geleid door een bestuur. Partijbestuurders komen nauwelijks in de publiciteit, omdat ze vooral organisatorische taken hebben: ze zorgen voor verkiezingsdeelname, dat er verkiezingsprogramma’s worden geproduceerd, dat er kandidaten zijn, dat er intern debat is, dat de leden inspraak hebben en meer van dat soort zaken. Niet-leden halen er hun schouders over op, partijleden kunnen dat beter niet doen.
In een vereniging zijn de leden de baas, maar zij geven de dagelijkse leiding aan het partijbestuur in de hoop dat de club in goede handen is. De bestuurders leggen verantwoording af aan de leden en als ze er een bende van maken – bijvoorbeeld door campagnes te verkloten, geld te verkwisten of leden weg te jagen – worden ze vroeg of laat vervangen door nieuwe. Zouden de leden van BBB weten wie er in het partijbestuur zitten? Op het oog is het simpel: de bestuurders staan op de website.
We komen hiermee op een vreemde vraag: zijn dit ook echt de partijbestuurders? Hebben de leden bepaald dat zij daar zitten? Het antwoord is niet gemakkelijk te vinden.
BBB-procedures
In de statuten van BBB lezen we dat een partijbestuurder uiterlijk drie jaar na de benoeming aftreedt volgens een door het bestuur te maken rooster. Een aftredend bestuurslid is herbenoembaar. De bestuursleden worden benoemd door de Algemene Ledenvergadering. Zo’n herbenoeming is eigenlijk een wassen neus: de voordracht van bestuursleden kan plaatsvinden door de bestuursleden zelf en deze is bindend, tenzij tweederde van de leden nee zegt.
De informatie die we over de bestuursleden van BBB hebben is fragmentarisch. De ledenvergaderingen zijn – zoals afgelopen week – besloten en op vragen krijg je geen antwoord. Het is dus niet eenvoudig te begrijpen hoe de bestuurssamenstelling tot stand komt. Er zijn wel notulen. Er is op 11 juni 2022 een rooster van aftreding besproken. De vice-voorzitter zegt daar dat dit rooster belangrijk is voor de continuïteit van de vereniging. Er zal voortaan elk jaar een herverkiezing van een bestuurslid zijn.
Op 11 juni 2022 werden drie bestuursleden herkozen, ieder voor een andere periode: Erik Stegink voor een periode van drie jaar, Annemieke Tromp voor twee jaar en Elly van Wijk voor één jaar. Over andere bestuursleden werd niets gemeld. Onduidelijkheid troef: Jan Brok is volgens dit oude bericht vanaf 21 februari 2020 bestuurslid, terwijl hij pas een paar weken later aan de leden is voorgelegd. Was hij in de tussenliggende periode nou bestuurslid of niet?
Bestuurders zonder mandaat
Dit fenomeen komt vaker voor. Elly van Wijk had op papier op 11 juni 2023 moeten aftreden, maar dat is nooit gebeurd. Het partijbestuur had haar weer (bindend) moeten voordragen voor een nieuwe drie jaar. Logisch dat dat niet gebeurde: ze is tegenwoordig ook senator en BBB ageert intern tegen dubbelfuncties. Als je Van Wijk voordraagt voor een nieuwe bestuursperiode levert dat dus gefronste wenkbrauwen op. Zo staat Van Wijk op de website als bestuurslid, terwijl haar termijn is verstreken en ze niet is herbenoemd.
Uit de beschikbare stukken blijkt dat Jan Brok inmiddels ook geen bestuurslid meer is. Zijn termijn eindigde 21 februari 2023 en hij is niet herbenoemd. Binnenkort loopt ook de termijn van Wim Jaspers af. Hij werd benoemd op 7 juni 2021. Er is nog tijd om hem opnieuw te benoemen, maar helaas: bij BBB heeft men het niet op dubbelfuncties. Jaspers is tegenwoordig ook senator. Benieuwd hoe BBB hiermee om zal gaan, maar je kunt het eigenlijk wel uittekenen omdat de partijleden sowieso niet opletten.
Het heeft er alle schijn van dat een willekeurige fanfare uit een dorp als Lutjebroek professioneler omgaat met de benoeming van het bestuur dan een van de partijen aan de formatietafel.
Het BBB-bestuur is niet ingegaan op schriftelijke vragen over deze kwestie.
Beeld: Spandoek van BBB. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.