Zelfs de leden van BVNL geloven er niet meer in
BVNL noemt zichzelf een ondernemerspartij. Zouden ze daar kunnen rekenen? Bij de laatste verkiezingen haalde de partij 52.913 stemmen. Best aardig, maar als de kiesdeler 69.551 stemmen bedraagt haal je er de Tweede Kamer niet mee. Nu maakt Wybren van Haga plannen om aan de Europese verkiezingen mee te doen. Niet zo logisch: daar was de kiesdeler in 2019 nog 211.454 stemmen, dus je zou bijna denken dat hij zelf kan bedenken dat dit niet gaat werken.
Maar nee, BVNL wil naar Brussel. Er is een partijprogramma geschreven van een pagina of tien. Ook is er een kandidatenlijst opgesteld met ruim tien mensen. Aanstaande zaterdag vindt er een ledenvergadering plaats. Hoeveel mensen daar aanwezig zullen zijn, is niet duidelijk, maar BVNL had op 1 januari 2023 in ieder geval 6.305 leden en Van Haga claimt dat dit is gegroeid. Het zou zomaar kunnen dat velen na de nederlaag van november juist zijn weggerend.
Libertaire avances
Om het allemaal nog een beetje erger te maken, is nu de Libertaire Partij (LP) aan boord. In een mail aan de leden laat de LP weten dat er is besloten niet zelf deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Geen vreemde beslissing, want toen de LP in november aan de Tweede Kamerverkiezingen meedeed, leverde dat slechts 4.152 stemmen op. Hoeveel kansen zou de LP hebben bij verkiezingen met een kiesdrempel die ongeveer vijftig keer zo hoog is?
De kosten van deelname en van de campagne maken het niet haalbaar om aan de Europese verkiezingen mee te doen, zeker niet in relatie tot ‘de huidige politieke realiteit’, zo schrijft bestuurslid Hugo Pfister. Er wordt wel samengewerkt met BVNL, waar twee leden van de LP op de kandidatenlijst komen te staan. Bart Burggraaf stelt de LP-leden gerust: er is geen sprake van een overstap. Zijn collega-kandidaat Joyce van den Broek prijst de samenwerking.
De LP ziet meer ‘libertaire kandidaten’ op de kandidatenlijst van BVNL, zoals Stefanie Vulders, Kim Tjoa en Toine Manders. De fine fleur van politiek Nederland: Vulders en Tjoa begonnen in Oisterwijk een lokale partij die hopeloos mislukte, Tjoa werkte als politiek redacteur van Ongehoord Nederland en Toine Manders kan zijn nederlagen met de LP niet meer tellen.
Dunne spoeling
Bij BVNL is de spoeling heel dun geworden. De lijst ex-kandidaten die zich ooit bij Van Haga aansloten en uit beeld zijn verdwenen is lang. Beste voorbeeld: Eric de Bie, ooit gedeputeerde van Forum in Brabant en BVNL-lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Hij schijnt nog wel bestuurslid te zijn. Andere toppers van toen: de nummers twee en drie voor de Tweede Kamer, Henk Krol en Sieta van Keimpema, de nummer twee voor de Eerste Kamer Ben Swagerman en oud-LPF-fractievoorzitter en lijsttrekker in Flevoland Harry Wijnschenk.
Ook Hans Smolders laat zich niet meer bij BVNL zien. Daar komt een hele lijst van ex-Statenleden bovenop. Ze namen ooit hun Forum-zetel mee naar BVNL, maar werden vorig jaar niet herkozen: Robert Pestman (Groningen), Robert Brunke (Zeeland), Camiel van der Meeren (Brabant) en Grite Wymenga (Friesland). Dat geldt ook voor Roel Westhoff (Limburg), die als we de interne roddels mogen geloven onlangs is opgestapt als bestuurder van het wetenschappelijk bureau. Of wat daarvoor moest doorgaan, natuurlijk.
Wat overblijft is een klein groepje waterschapsbestuurders en een paar raadsleden, waarvan zeker één fractie van plan is zich op korte termijn af te splitsen. We zagen het bij de nieuwjaarsborrel al: er komt bijna niemand meer bij Van Haga opdagen, ook de prominenten van weleer niet. Zo kan het dat Rob Elens – de zacht gezegd controversiële corona-arts – weer op de kandidatenlijststaat, die natuurlijk wordt geleid door Van Haga zelf. Wie zou het anders moeten doen?
Een motie
Nu zijn zelfs de leden het zat. Ze hebben een motie ingediend om niet mee te doen aan de Europese verkiezingen. De enige motivatie zou ‘zichtbaarheid’ zijn en dat is ‘geen basis voor deelname’. De deelname kost sowieso 11.000 euro en er is geen recht op restitutie als BVNL geen zetel haalt. Er is volgens de leden sowieso ‘geen enkel zicht op het behalen van zetels’.
Hoewel Van Haga even de wind mee had door corona, is alle fut nu wel uit BVNL. De buitenparlementaire fractie die met enige trots werd aangekondigd heeft nog niet één keer de media weten te halen, behalve dan in een lachwekkende column van Petra de Koning. De financiering ervan loopt sowieso binnenkort af of is al afgelopen. In de wekelijkse BVNL-nieuwsbrief ontpopt Van Haga zich nu vooral als columnist. De Haarlemse raadsfractie lijkt de website te vullen.
Als je dan ook nog bedenkt dat Van Haga standpunten verkondigt die in ruime mate voorradig zijn bij PVV en FvD, en dat BVNL nog nooit op een origineel idee is betrapt, zou je bijna denken dat de leden zaterdag uit goedheid naar de ledenvergadering komen om Van Haga voor nog meer onheil te behoeden.
Beeld: BVNL-ballon. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.