BBB-bestuurders bekokstoven alles onderling, leden sukkelen achter hen aan
‘Hoogoplopend conflict in top van BBB na ‘anonieme klacht van bedreiging’’, kopt het AD. Het artikel beschrijft dat de kwartiermaker van BBB Europa uit zijn functie is ontheven. Deze vrijwilliger deed ruim twee jaar voorwerk voor de partij, zodat BBB na de Europese verkiezingen in juni met een gedegen voorbereiding in Brussel aan de slag kan. De kwartiermaker werd twee weken geleden door het bestuur uit zijn functie ontheven. Er vliegen verwijten over en weer.
Het artikel in AD laat zien hoe rellerig parlementaire journalistiek vaak is. De titel klopt niet: er is helemaal geen conflict in de top van BBB. Integendeel: de top is het onderling eens. Het partijbestuur – dat de kwartiermaker zijn functie ontnam – krijgt rugdekking van partijoprichter en Tweede Kamerlid Henk Vermeer. Hij is altijd twee handen op één buik met Caroline van der Plas. De vriendenkliek die BBB leidt is het onderling eens. De kwartiermaker heeft er nooit onderdeel van uitgemaakt.
Joop refereerde gisteren aan mijn artikel over deze zaak en maakte daarbij een interessant en veelzeggend foutje. De website noemt de vertrokken kwartiermaker ‘medewerker’. Dat klopt niet: hij was vrijwilliger. Denk daar maar eens over na: BBB heeft de zachte landing in Brussel twee jaar lang uitbesteed aan een onbetaald iemand. Een derde van het EU-budget gaat naar landbouw. Snapt BBB wel hoe belangrijk Brussel voor boeren is? Wat zouden de leden ervan denken?
Telefoon niet opnemen
De vriendenkliek die BBB bestiert is uiterst gesloten. Als je een kwestie als die met de kwartiermaker niet wilt uitleggen, neem je gewoon de telefoon niet op. De persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie heeft geen publiek telefoonnummer en het bestuur kun je alleen benaderen via e-mail. Op vragen krijg je geen antwoord. Nu zit de buitenwereld met allerlei berichten over een conflict waarvan de achtergrond onduidelijk is. BBB-leden mogen speculeren wat het betekent. Zou hun mening iets uitmaken?
We moeten kijken naar de agenda van de algemene ledenvergadering van volgende week en we weten het antwoord. Het programma bestaat met name uit praatjes, bijvoorbeeld over de Europese campagne en de uitkomsten van zogeheten ‘kennistafels’. Of er veel interactie is, laat zich raden. Zelfs een rondvraag moet een week van tevoren worden aangemeld. Het zijn allemaal manieren om de leden geen inspraak te geven. De vriendenkliek annex partijtop kan zijn gang gaan.
De Europese kandidatenlijst wordt bij de ledenvergadering vastgesteld en leden mogen deze amenderen met een formulier met vijftig papieren handtekeningen, iets wat in een partij zonder ledenafdelingen vrijwel ondoenlijk is. De leden geven het bestuur bovendien een mandaat om de kandidatenlijst later nog te wijzigen. Het bestuur noemt als reden dat een kandidaat zich terug kan trekken. Maar juist daar heeft het bestuur dat mandaat niet voor nodig. De vriendenkliek krijgt dus carte blanche.
Kandidaten voor het Europees Parlement zullen de partijtop niet bekritiseren, dat lijkt me duidelijk.
De vriendenkliek
Over het partijprogramma wordt zaterdag niet echt besloten: de leden geven het partijbestuur een mandaat om het programma pas later vast te stellen. Een soort voorlopige versie wordt wel gepresenteerd en de leden wordt om input gevraagd, maar dat laatste kan in een vergadering met honderden leden sowieso niet goed. Bij BBB bepaalt het bestuur wat er in het programma staat, niet de leden. Het probleem laat zich raden: formeel klopt het allemaal, democratisch is het niet.
De reportage van het AD geeft wel een mooi inkijkje in hoe BBB in de praktijk werkt. Tweede Kamerlid Henk Vermeer is geen partijbestuurder, maar weet toch doodleuk te melden dat de motie van afkeuring van de afgevoerde kwartiermaker niet bij de ledenvergadering wordt behandeld. De verstreken deadline is het ultieme argument om niet over de partijtop te hoeven praten. Als je je kwartiermaker zes dagen voor de deadline wegstuurt, is de kans minimaal dat hij op tijd met een motie komt.
Die kans wordt nog kleiner als het bestuur wel leden mailt over de kwartiermaker, maar niet de man zelf. Zo heeft hij nog minder tijd om voor de deadline zijn beklag te doen. Dat allemaal als dank voor twee jaar vrijwilligerswerk. Maar ja, de kwartiermaker is nu eenmaal geen onderdeel van de vriendenkliek annex partijtop. Misschien kunnen de ‘donateurs’ van BBB – want dat is wat de leden zijn – eens bedenken of er ooit een normaal gesprek gaat plaatsvinden over deze zaak.
In ieder geval niet met de kandidaat-Europarlementariërs die de kwartiermaker het beste kennen, want zij zijn met handen en voeten aan het partijbestuur gebonden.
Beeld: BBB-logo (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.