De Jonge Fortuynisten zijn terug. En hoe
Goed nieuws voor de fans van Pim Fortuyn: er bestaan nog steeds jongeren die warmlopen voor zijn gedachtengoed. Vrijdagavond is het openingsevent van de Jonge Fortuynisten in Eindhoven. Een jongen in de zaal vraagt zich openlijk af of jongeren Fortuyns gedachtengoed nog wel kennen. Iwan Dienjes, fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in Breda, noemt het ‘een hele kunst’ om de ideeën levend te houden. Je moet als partij in ieder geval de straat op.
Even ons geheugen opfrissen. Tijdens het bestaan van de LPF (2002-2008) bestond er een jongerenorganisatie onder de naam Jonge Fortuynisten. Deze was nooit een succes, want tegen de tijd dat de organisatie werd opgericht was de LPF alweer op de weg terug. Toch beginnen de Jonge Fortuynisten nu een tweede leven: niet meer als politieke jongerenorganisatie, maar als denktank. Voorzitter Stef Kleine Staarman heet ons welkom. Er hangt een vlag van twintig jaar geleden. De aanstekers van toen doen het nog.
Het tot leven wekken van Fortuyns gedachtengoed is een hachelijke zaak. Een aanwezige vertelt dat hij twee maanden voor de moord op Fortuyn werd geboren. Een ander drie jaar erna. Al is Fortuyn iemand uit de geschiedenisboekjes, hij heeft zijn aantrekkingskracht behouden. Deze avond praten zowel de sprekers als het publiek bloedserieus over ‘het Fortuynisme’ als politieke stroming. Het onderscheid met andere ideeën op rechts wordt niet uitgelegd.
Unieke clubs
De Jonge Fortuynisten zijn er voor jongeren met heimwee naar de LPF, maar er is best veel concurrentie. Een jongen vertelt dat hij lid is van Jong BVNL en Jong21. Deze jongerenorganisaties zijn op sterven na dood, maar of hij zich dat realiseert is niet duidelijk. Hij komt ook regelmatig bij Jong Kritisch: rechtse jongeren uit de hoek van JA21 die net doen alsof ze een neutrale jongerenvereniging vormen. Hij schijnt ook actief te zijn geweest bij Richard de Mos en liep rond bij een lokale partij in Harderwijk.
Het kan altijd gekker. Deze jongen blijkt ook voorzitter van de jongerencommissie van Europarlementariër Dorien Rookmaker. Zij was korte tijd Eerste Kamerlid voor Forum, splitste zich af en verhuisde naar het Europees Parlement. Aanvankelijk was ze geen onderdeel van een Europese fractie, een positie waarbij haar Brusselse bestaan totaal zinloos was. Daarom sloot ze zich later alsnog aan bij de conservatieve ECR, waar ze nu samen met andere ex-FvD’ers actief is.
Rookmaker heeft een eigen politieke partij opgericht, al is het volgens de jongen van de jongerencommissie een platform. De commissie vergadert maandelijks in Brussel om Rookmaker van input te voorzien. De aanwezigen krijgen daar een reiskostenvergoeding voor. De voorzitter van de Jonge Fortuynisten blijkt ook in deze commissie te zitten. Hij werkte voorheen voor de Tweede Kamerfractie van BVNL en zat daarvoor een blauwe maandag bij JA21.
Fortuynfans
De relatie van de Jonge Fortuynisten met de LPF wordt niet uitgelegd. Er is geen landelijke partij meer, maar er zijn wel twee lokale. In Eindhoven is de fractie sinds 2004 in de gemeenteraad actief in de persoon van Rudy Reker. In zijn praatje somt hij de vele prestaties van zijn fractie op. Zo heeft deze een einde gemaakt aan een apart uurtje zwemmen voor moslimmannen in het plaatselijke zwembad en heeft de fractie islamitisch terrorisme op de Eindhovense politieke agenda geplaatst.
Sinds 2022 is er ook in Breda een LPF-fractie. Hier zwaait Iwan Dienjes de scepter. Hij is druk bezig met migratie en zwarte piet. Fortuynisme is echt zijn stroming, vertelt hij. Een jongen vraagt wat Dienjes van thema’s vindt die niet terugkomen in de boeken van Fortuyn. Hoe houd je zijn gedachtengoed bij de tijd? Dienjes bedenkt in zo’n geval zelf wat hij vindt. Dat kan trouwens iets anders zijn dan de LPF in Eindhoven, want er is geen landelijke partij. Iedereen vindt dus zelf iets.
Zo verwatert Fortuyns gedachtengoed en dat wordt nog erger door de relatie met de PVV. Alexander van Hattem begon zijn politieke loopbaan als voorzitter van de Jonge Fortuynisten en zit nu voor Wilders in de Eerste Kamer, de Provinciale Staten van Brabant en de gemeenteraad van Den Bosch. Hij was ooit actief voor de LPF-fractie in Eindhoven. Daar was ook Tjerk Langman raadslid, nu is ook hij PVV-Statenlid geworden. We horen dat we Pim en Geert niet met elkaar moeten vergelijken omdat ze zo verschillend zijn.
Niet uit de boeken
Wat er van het Fortuynisme over is, is niet helemaal helder aangezien niemand deze stroming durft te omschrijven. De Jonge Fortuynisten houden het gedachtengoed levend, al zijn de prioriteiten min of meer hetzelfde als die van alle andere partijen op de rechterflank: migratie, islam en zwarte piet. Onderscheidend is anders en dat wordt alleen maar erger nu twee raadsleden zelf beslissen wat onder Fortuyns gedachtengoed valt, zelfs als hij er niet over schreef en de twee het er onderling over oneens zijn.
Er zijn bij dit openingsevent negen jongeren langsgekomen, waaronder minstens drie bestuursleden. Zeker drie aanwezigen zijn ook elders actief. Dienjes wacht het einde van de bijeenkomst niet af en neemt na zijn praatje de benen. Hij heeft kennelijk weinig interesse in wat zijn Eindhovense LPF-collega te melden heeft. Dienjes stond trouwens ook op de kandidatenlijst van BVNL voor de Tweede Kamer, maar we weten hoe het daarmee is afgelopen.
Zo wordt duidelijk hoe we de erfenis van Fortuyn levend kunt houden: richt allerlei niet-levensvatbare partijtjes en clubjes op waarvan de meesten alweer zijn overleden voordat ze iets kunnen uitrichten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Zo blijft de erfenis van Pim altijd bestaan.
Beeld: Raadslid Rudy Reker van LPF Eindhoven bij de Jonge Fortuynisten. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.