Hoe komt Wybren van Haga van BVNL af?
Een feestje kon je het niet noemen. Afgelopen zaterdag proostte BVNL in Amersfoort op het nieuwe jaar, maar veel partijleden waren thuisgebleven. Wybren van Haga claimt 7.000 leden te hebben, maar slechts een half procent was komen opdagen. Inmiddels is er een verklaring: niet iedereen werd uitgenodigd. Sommige raadsleden vernamen via-via over de nieuwjaarsborrel, niet via de partij zelf. Wat is eigenlijk erger: dat mensen niet komen of dat de partijleiding ze negeert?
Als een partij niet in de Tweede Kamer wordt gekozen is het enthousiasme ervoor al snel tanende. Dat geldt zeker voor BVNL, waarvan de kans nul is dat deze ooit nog in de Kamer terugkomt. Van Haga roept weliswaar dat hij ‘een buitenparlementaire fractie’ is begonnen, maar daar steekt hij zelf nauwelijks geld in. BVNL is inmiddels niet meer dan een hoopje kleine fracties in wat gemeenteraden en waterschappen. Het heeft er alle schijn van dat het een blok aan zijn been is. Wat nu?
Normale vereniging?
In een normale vereniging zou het tijd zijn voor een ledenvergadering: hoe moet het verder? Hoe gaat BVNL het tij keren of is het beter het bijltje erbij neer te gooien? Er is genoeg te bespreken, maar BVNL heeft sinds de verkiezingen geen enkele ledenvergadering meer gepland. Dit suggereert dat BVNL geen normaal functionerende vereniging is en dat een select groepje de beslissingen neemt. Interesse in de mening van leden is er in ieder geval niet. Zo lopen ze vroeg of laat vanzelf weg.
Er is goed nieuws: in het netwerk van Van Haga zit iemand met expertise over de vraag hoe je van je eigen partij afkomt. De perscontacten van BVNL werden gedaan door Richard de Mos en in zijn fractie in Den Haag zit Rita Verdonk. Ze begon na de VVD een eigen beweging, die uiteindelijk niet in de Tweede Kamer werd verkozen, maar ondertussen wel in allerlei gemeenteraden zat. Toen Verdonk geen Kamerlid meer was, werd Trots op Nederland een blok aan haar been. Wat te doen? Drie opties.
1. Nieuwe leider
De meest charmante manier om van een partij af te komen is een nieuwe leider aan te wijzen, zodat de oude met een bloemetje en applaus de tent via de voordeur kan verlaten. Het is de variant die Rita Verdonk bij Trots op Nederland probeerde door een ander op haar plek te zetten, maar het lukte niet een geschikte persoon te vinden. Dat lag voor de hand: het enthousiasme voor Trots op Nederland was tanende en de partij was een ongeorganiseerd rommeltje zonder perspectief, net als BVNL nu.
Van Haga hint min of meer op deze mogelijkheid. Hij kondigde zaterdag aan dat BVNL mee gaat doen aan de Europese verkiezingen. Tegelijk ziet hij zichzelf duidelijk niet als lijsttrekker. Als straks een ander is aangewezen – en Van Haga uit het bestuur stapt – kan hij vertrekken. De vraag is vooral wie zo gek is lijsttrekker van een partij te worden als de kans op zetels nul is. We weten het antwoord.
2. Boedel overdoen
Verdonk bedacht een tweede optie. Als er geen nieuwe leider kwam, konden de tientallen fracties van Trots op Nederland misschien elders onderdak vinden zodat de beweging kon worden opgeheven. Daar was vast wel een mooi PR-verhaal van te maken onder de noemer van samenwerking of consolidatie. Wie de fracties mocht hebben was ook duidelijk: Geert Wilders, die destijds maar in twee gemeenten actief was.
Wilders had er geen zin in want hij wist niet wat hij binnenhaalde. Hij had groot gelijk, want meerdere Trots-fracties hadden interne problemen of waren ronduit tegen aansluiting bij de PVV. Zo leed ook dit plan schipbreuk. Bij BVNL zal het net zo gaan. Of de fracties nou richting PVV, FvD, JA21 of BBB worden geschoven: de ontvangende partij zal zich altijd afvragen wat men ermee binnenhaalt. Dat wordt dus niks.
3. Deur dichttrekken
Het kan veel simpeler: Van Haga kan een nieuw bestuur regelen en zichzelf niet herkiesbaar stellen als partijvoorzitter. Dit is wat Verdonk uiteindelijk bij Trots op Nederland deed: ze stelde nieuwe bestuurders aan die de organisatie moesten gaan uitbouwen, al wist niemand precies wat dat inhield. Toen ze geïnstalleerd waren, kon Verdonk rustig vertrekken. Ze kon tegen iedereen beweren dat ze haar beweging netjes had achtergelaten en in formele zin was dat nog waar ook.
Van Haga riep zijn leden zaterdag op om bestuurslid te worden.
Beeld: Wybren van Haga bij Haarlem 105. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.