BVNL rommelt nog even op kosten van de belastingbetaler
Hoe moet het verder met BVNL? Die vraag komt zaterdagmiddag op bij de nieuwjaarsborrel in muziekcafé Pitchers in Amersfoort. De muziek is best leuk voor mensen die al wat ouder zijn: we luisteren onder andere naar Queen en Phil Collins. Er zijn ook hapjes op kosten van de partij. De drankjes moeten we gek genoeg zelf betalen. Daar had Wybren van Haga natuurlijk best zijn portemonnee voor kunnen trekken: zo druk is het niet. Na twee uur borrelen zijn er nog steeds maar dertig mensen.
BVNL ontstond als afsplitsing van FvD voor alle mensen die Thierry Baudet opvallend laat zat waren. Eerdere afsplitsers kwamen vooral bij JA21 terecht. De mensen van BVNL waren daar niet welkom of voelden zich daar niet op hun gemak. Soms zelfs beide. Zo ontstond een raar allegaartje van mensen die nergens anders aan de bak kwamen: weggelopen FvD’ers, wat uitgerangeerde VVD’ers en een aantal PVV’ers die bij Wilders uit de gratie waren. BVNL haalde vervolgens zetels in zo’n twintig gemeenten en een handjevol waterschappen.
Das war einmal. Van Haga is weg uit de Tweede Kamer en zaterdag is bijna iedereen thuisgebleven. Dat geldt in de eerste plaats voor alle FvD’ers die samen met Van Haga BVNL begonnen: ex-Kamerlid Hans Smolders en de ex-Statenleden Arjan de Kok en Eric de Bie. Ze zijn nergens te bekennen. Dat geldt ook voor de overgestapte PVV’er René Dercksen, FDF-voorvrouw Sita van Keimpema, notoire ruziemaker Henk Krol en de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Alleen voormalig BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen laat zijn gezicht zien.
Buitenparlementaire fractie
Van Haga vindt het jammer dat er geen zetels zijn behaald in de Tweede Kamer, zo vertrouwt hij de zaal toe, maar we moeten wel eerlijk zijn: debatten zijn ook niet alles en ze veranderen in de regel helemaal niets. Daarom gaat BVNL verder met een buitenparlementaire fractie. BVNL gaat allerlei WOO-verzoeken doen om de waarheid rond corona naar boven te krijgen en gaat bedrijven helpen die in de problemen zijn gekomen. Het klinkt heel even als een serieuze investering in een zieltogende partij, maar dat ligt toch net even anders.
De fractiemedewerkers van Van Haga werken voor de ondersteuningsstichting van BVNL, gefinancierd met subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Omdat Van Haga geen Tweede Kamerfractie meer heeft, is die stichting nu overbodig. In zo’n geval wordt deze enkele maanden na het vertrek van de Kamerleden opgeheven. In de tussentijd is er een paar maanden wat subsidie om de werknemers de tijd te geven een nieuwe werkplek te vinden. Van dat geld laat Van Haga ze voor zijn buitenparlementaire fractie werken, zo legt hij zelf uit.
Als over een paar maanden de subsidie definitief stopt, moet er een andere inkomstenbron worden gevonden. BVNL heeft al een businessclub opgericht. Een wat wonderlijke gang van zaken: die had meer kans van slagen toen Van Haga nog in de Tweede Kamer zat. Nu is het mosterd na de maaltijd en kunnen we de mislukking al zien aankomen. Het heeft er alle schijn van dat de buitenparlementaire fractie binnenkort gewoon in stilte wordt opgeheven. Niemand zal het überhaupt nog merken.
Langzame leegloop
Van Haga zegt trots dat BVNL 7.000 leden heeft en allerlei fracties in het land. De vraag is natuurlijk: hoe lang nog? De raadsleden zijn bij lange na niet allemaal in Amersfoort. De enige duidelijke aanwezige is Frederique Durlacher uit Hilversum. Ze wil in 2026 vijf zetels halen, zegt ze. Ondertussen vraag je je af of de rest van BVNL tegen die tijd nog bestaat. Raadslid Wim Ubaghs uit Stichtse Vecht is de eerste wegloper: hij liep ooit over van de PVV naar BVNL, maar keerde deze week weer terug naar Wilders.
Van Haga wil in juni meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar ook het publiek in Amersfoort heeft daar twijfels over. Een man suggereert dat zelfs de combinatie 50Plus, JA21 en BVNL geen zetel haalt. Van Haga zegt vervolgens dat BVNL als merk geladen moet worden. Op zichzelf natuurlijk waar, maar dat had moeten gebeuren toen de partij nog in de Tweede Kamer zat. Van Haga denkt dat een zetel kan lukken ‘als je een hele goede lijsttrekker zou hebben’.
Van Haga zegt dit op een toon alsof hij dat zelf niet is. Rondkijkend in muziekcafé Pitchers lijkt niemand anders in aanmerking te komen. De enige optie is daarom terug te gaan naar het begin van BVNL, toen de partij allerlei uitgerangeerde politici van concurrenten overnam. Dat kan nu weer en dan is de keuze in het Europees Parlement snel gemaakt: Rob Roos is daar goed zichtbaar, past qua corona-standpunten prima bij Van Haga en heeft na FvD en JA21 geen partij meer.
Toch denk je meteen: Roos is wel gek, maar niet achterlijk.
Beeld: Wybren van Haga en de voorzitter van Jong BVNL spreken de zaal toe. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.