Meer commerciële dan electorale kansen voor FvD Vlaanderen
De eer gaat naar Hasselt: daar vindt zaterdag de eerste bijeenkomst plaats van FvD Vlaanderen. Thierry Baudet komt er vertellen over de plannen van de Vlaamse Forum-tak die onlangs is opgericht. In juni zijn verkiezingen voor het Europees Parlement en FvD gaat ook bij de Zuiderburen meedoen. Het is onbekend of de FvD-leider in Vlaanderen volle zalen trekt, maar hij schijnt er enige bekendheid te hebben. Toch vraag je je af wat de electorale kansen zijn.
In Nederland is het makkelijk een nieuwe partij op te richten en de kiesdrempel te halen, in België niet. Daar krijgen bestaande partijen zoveel subsidie dat er al jaren geen nieuwe partij meer bij is gekomen. Zelfs de Vlaamse Volt-lijsttrekker Sophie in ’t Veld (voorheen D66) klaagt over wat daar ‘de particratie’ heet, een term die opvallend veel lijkt op Baudets partijkartel. Leuk dat hij ook in Vlaanderen over de bestaande partijen kan klagen, maar daarmee heeft hij nog geen zetels gewonnen.
De kiesdrempel werkt niet mee. Nederland heeft in het Europees Parlement 29 zetels, wat leidt tot een kiesdrempel van ruim drie procent. In Vlaanderen worden twaalf zetels verdeeld, hetgeen een kiesdrempel oplevert van zeker acht procent. Dat is veel meer dan het percentage FvD-stemmen toen Forum voor het eerst in de Tweede Kamer werd verkozen (1,8%) en ook veel meer dan het percentage stemmen in november (2,2%). Het is maar de vraag of Forum überhaupt nog een Nederlandse Europarlementariër krijgt.
De eerste horde voor FvD Vlaanderen: 5.000 ondersteuningsverklaringen ophalen.
Vlaamse FvD’ers
In Hasselt kunnen de bezoekers ‘andere Vlaamse FvD’ers’ ontmoeten, zo lezen we in de aankondiging. De grote vraag is of die bestaan. Als je in Vlaanderen tegen migratie en de EU bent, kun je prima bij Vlaams Belang terecht. De vraag is wat FvD daar überhaupt aan toe kan voegen, behalve complotten. Het is een ingewikkelde entree: waar Baudet in Nederland met ‘een gematigde koers’ groot kon worden, moet hij het in Vlaanderen vanaf dag één van extremisten hebben.
Of die Vlamingen voor een nieuwe partij gaan, is de vraag. Misschien dat de uitnodiging voor Hasselt daarom vermeldt dat mensen zich nog kunnen kandideren. De lijst is kennelijk nog niet af en van een Vlaamse FvD-leider is nog niets vernomen. Het probleem laat zich raden: Baudet duldt geen grote namen naast zich en jaagt iedereen vroeg of laat de tent uit. De kans is groot dat we trouwe Nederlanders op de Vlaamse kandidatenlijst gaan zien. Dat mag bij de Europese verkiezingen.
Er is eigenlijk maar één Vlaamse optie: Dries van Langenhove, vriend van Baudet en oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden. Hij was al eens parlementariër, maar stapte op omdat het werk hem niet lag. Hij werd destijds met voorkeursstemmen verkozen en dus kan hij wellicht een deuk in een pakje boter slaan. Toch is zo’n stap niet logisch, want Van Langenhove kent Baudet veel te goed om te weten dat intensieve samenwerking het noodlot tart.
Brusselse ambities
Misschien is FvD Vlaanderen onderdeel van Baudets strategie om een eigen Europese beweging te beginnen. Hij kondigde die een paar maanden geleden aan, maar vrijwel iedereen haalde er zijn schouders over op. Dat lag voor de hand: alle partnerpartijen zijn onbekend en niet of nauwelijks vertegenwoordigd in gekozen organen. Het toont aan dat Baudet helemaal alleen staat. Zelfs als zijn partners allemaal één zetel halen, kan Forum geen eigen parlementaire fractie in Brussel beginnen.
Die fractie is hard nodig. De enige Nederlandse FvD-zetel is die van PVV-wegloper Marcel de Graaff. Hij werd uit de Europese fractie van extreemrechts (ID) gegooid omdat hij te rabiaat is. Er is weinig reden aan te nemen dat Forum er na de Europese verkiezingen weer welkom is, al is het maar omdat ook de PVV er dan weer in zit. FvD hoort in Brussel simpelweg nergens bij en dat maakt dat Baudets Europarlementariërs geen enkele vuist kunnen maken.
De cynicus denkt: het gaat FvD niet om invloed, maar om het vorstelijke salaris. Dat is ongetwijfeld juist, maar dat is geen boodschap om de verkiezingen mee te winnen. In beide landen is FvD afhankelijk van het falen van de grootste concurrent: de PVV of het Vlaams Belang. Grote kans dat regeringspartij PVV de eigen kiezers tegenvalt: dat brengt een Nederlandse FvD-zetel in Brussel absoluut dichterbij. In Vlaanderen heeft Vlaams Belang echter nog nooit geregeerd.
Waarom dan wel?
Als Vlamingen zich op de uiterste rechterflank bevinden komen ze altijd bij Vlaams Belang uit. Dat maakt dat kandidaten pas bij FvD terechtwaaien als ze bij hun eerste keus niet aan de bak komen. We kunnen vermoeden dat dit type afdankertjes niet uit de slimste figuren bestaat. Een beetje googlen en je weet dat Baudet onmogelijk is om mee te werken, dat FvD in Nederland op zijn retour is, dat vrijwel niemand in Brussel met Forum wil samenwerken en dat de commerciële activiteiten niet goed lopen. Zacht uitgedrukt.
Daar zit dan ook de belangrijkste verklaring voor al dit Vlaamse gedoe. FvD richt zich steeds meer op de eigen parallelle wereld van de Forum app en andere commerciële activiteiten zoals boeken en maaltijdboxen. Die lopen niet goed genoeg en dus is het van belang de afzetmarkt te vergroten. De makkelijkste optie is Vlaanderen: de Nederlandse markt is immers verzadigd. Misschien zijn er wat Vlamingen stom genoeg om erin te trappen?
Beeld: aankondiging op de FvD-website (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.