Vooralsnog geen bewijs dat de FvD Girl Army iets voorstelt
Er is een nieuwe loot aan de FvD-stam: de FvD Girl Army. Afgelopen week lazen we bij Brandpunt+ dat ene Charell (22) fan is van Thierry Baudet en een Instagram-groep is begonnen. Conservatieve jonge vrouwen worden steeds zichtbaarder, lezen we. Of er echt sprake is van een trend is twijfelachtig: Brandpunt+ verwijst als bewijs naar een eigen videoserie, die er inderdaad aan bij kan dragen dat deze vrouwen zichtbaarder worden. Of er meer ontwikkelingen gaande zijn is niet uitgezocht.
De FvD Girl Army is een fanclub voor jonge vrouwen, zo lezen we. De groep presenteert zich vooral online en de leden praten in afgeschermde chatgroepen. Charell meldt dat ze ‘meer zichtbaarheid wil creëren voor rechtse meiden zoals ik’. Ze is erg selectief in wie ze toelaat. Linkse meiden mogen er niet in. Hoe Charell denkt meer zichtbaarheid te krijgen via afgeschermde chatgroepen wordt niet gevraagd. Dat alleen de publieke omroep enige zichtbaarheid creëert, gaat aan Brandpunt+ voorbij.
Of Charell deze zichtbaarheid echt wil, is twijfelachtig. Ze zegt dat studiegenoten niet voor hun rechtse voorkeur durven uit te komen omdat ze dan worden uitgesloten. Dat vindt ze niet goed. Ze relativeert dat FvD zelf ook mensen uitsluit, want rechtse politiek is meer dan alleen uitsluiting en ze is het ook niet met alle opvattingen van Forum eens. Zo, dat punt is ook weer afgehandeld. Ze mag verder leeglopen.
Intimidatie
Charell vertelt dat ze verhalen heeft gehoord van rechtse meiden die in hun gezicht zijn gespuugd nadat ze over hun politieke voorkeur vertelden. Brandpunt+ heeft dat niet gecheckt. De redacteur controleerde wel dat Charell een klacht aan haar broek kreeg omdat haar politieke voorkeur niet zou stroken met haar opleiding social work. Die klacht bestaat, lezen we. Toch is het waarschijnlijker dat die klacht betrekking heeft op haar uitlatingen, dan op haar politieke voorkeur op zich. We lezen er niks over.
Ook het verhaal hoe Charell bij FvD terechtkwam is weinig geloofwaardig. Ze had een hekel aan politiek en vond het erg saai. Ze stemde eens op Baudet, maar het boeide haar allemaal niet. Toen trommelde ze haar vader – een trouwe FvD-stemmer – op om samen naar een FvD-bijeenkomst te gaan. Logisch dat hij daarheen wilde, maar waarom ging Charell – die het allemaal niet boeide – ook? Ze maakte er een TikTok van en die ging viraal. Ze maakt wel vaker video’s.
Zo ontstond opeens de FvD Girl Army. Waarom Charell deze naam heeft gekozen horen we niet, terwijl die niet erg voor de hand ligt als het gaat om meisjes die over de nieuwe kleren van de Primark praten. Nog zoiets: FvD heeft al een jongerenorganisatie en gezien de enorme oververtegenwoordiging van jongens zijn vrouwen daar meer dan welkom. Is Charell daar lid van? Ze was wel bij een JFvD-gala en dat is geen openbaar event. Hoe diep zit ze in FvD? We lezen niet of ze lid is.
feiten ontbreken
Misschien is JFvD geen veilige omgeving voor meisjes en zoeken zij daarom hun toevlucht tot online chatgroepen. Maar Charell zegt het omgekeerde, namelijk dat de mannen op het gala de vrouwen zo ontzettend goed behandelden. De meisjes zouden dus prima hun eigen JFvD-groep kunnen beginnen zonder te worden lastiggevallen. Of heeft JFvD inmiddels zo’n extreem imago gekregen dat Charell het tijd vond voor een charmeoffensief? Brandpunt+ vraagt er niet naar.
Opeens moet je terugdenken aan de actie die FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen aankondigde. Gewone leden konden content voor de partij gaan maken, die verspreiden en zo geld verdienen. Er is nooit meer wat van die actie vernomen, maar het was wel een expliciete poging om de achterban te stimuleren FvD online zichtbaar te maken en zo meer publiciteit te genereren nu allerlei media langzaamaan geen zin meer hebben om extreemrechts een zetje te geven.
De FvD Girl Army ligt in het verlengde van deze mislukte campagnestrategie: opeens pusht een gewone student FvD en creërt zo zichtbaarheid. Brandpunt+ zoekt het hele initiatief niet uit. Hoeveel meisjes bij de FvD Girl Army actief zijn krijgen we niet te horen en we lezen ook nauwelijks iets over de inhoud ervan. Of de redacteur überhaupt in de chatgroep heeft rondgekeken en er iets over heeft kunnen noteren is onbekend. Hoe politiek zijn deze gesprekken? Hoeveel zijn het er eigenlijk?
Misschien stelt het allemaal wel heel weinig voor, maar aan Charells zichtbaarheidsdoelstelling is in ieder geval voldaan. Bedankt, Brandpunt+.
Beeld: FvD-logo op roze achtergrond.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.