Een hellend vlak? Bekijk de reacties op Eva Vlaardingerbroek
Wat schrijft ze precies?
‘If we want European civilization to survive we need to not just close the borders but start mass expulsions immediately. We don’t stand a chance unless we start that process soon.’
Eva Vlaardingerbroek voegt er een bericht bij met de tekst African men unable to relate to concept of rape trauma. Er volgt een video met drie zwarte mannen die weerzinwekkende dingen zeggen over verkrachting. Die video is ruim tien miljoen keer bekeken, de tweet van Vlaardingerbroek 1,8 miljoen keer. Deze leverde ruim 29.000 likes en 7.500 retweets op. Ja, clicks op sociale media zijn een verdienmodel, Twitter met stip op één.
Geconcentreerd lezen was op de middelbare school nooit populair en wordt in de praktijk nauwelijks bedreven, zo lijkt het. De implicatie van de tweet is dat de Europese beschaving ten onder gaat aan zwarte mannelijke migranten die – zoals in de video – geen probleem zien in het verkrachten van vrouwen. Daarom moeten niet alleen de grenzen dicht, maar moeten er ook mass expulsions plaatsvinden en een beetje snel ook. Dat zou je kunnen vertalen als massale uitzettingen of deportatie.
Vier jaar terug
Vier jaar geleden was Vlaardingerbroek een opkomend talent. In een hal in Barneveld vond het FvD-congres plaats. Bij Forum begrepen ze goed hoe ze de duizenden bezoekers – veelal man – moesten inpakken: vrouwen op het podium. Een Iraanse vluchtelinge begon de Nederlandse cultuur te bewieroken en toen kwam Vlaardingerbroek onder luid applaus vertellen dat het feminisme de verkeerde afslag heeft genomen door niet kritisch te zijn op de multiculturele samenleving.
Vlaardingerbroek zat vuistdiep in Forum. Ze liep stage bij de Europese fractie van Derk Jan Eppink, Rob Roos en Rob Rooken. Bij de verkiezingen van begin 2021 zou ze op de vijfde plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer komen. We weten hoe het afliep: de top tien van de kandidatenlijst werd gepresenteerd en vlak daarna viel FvD uiteen. De ene na de andere prominent liep weg, waaronder de Europarlementariërs. Ook Vlaardingerbroek nam de benen.
Vlaardingerbroek praatte met JA21, de partij waar heel wat FvD’ers naartoe gingen. Er bestaan verschillende versies van dat verhaal, maar het heeft er alle schijn van dat ze op een concept-kandidatenlijst stond voor de Tweede Kamer. Op de uiteindelijke lijst stond ze niet. De redenen zijn nooit duidelijk geworden. Volgens een ex-kandidaat – die anoniem wil blijven – was dit omdat er intern inmiddels forse weerstand was. Of dat klopt is niet duidelijk.
Commentator geworden
Zo leed de politieke carrière van Vlaardingerbroek binnen een jaar schipbreuk. Ze is toen maar politiek commentator geworden en is dat nu nog steeds. We zagen haar in Amerikaanse talkshows, ze had een dubieuze YouTube-show in Zweden, een net zo dubieuze column in Brazilië en sprak op allerlei rechtse conferenties in het buitenland. Ondertussen kwam ze ook in programma’s van de publieke omroep – hallo WNL – om haar ‘conservatieve visie’ met de wereld te delen.
Er was soms kritiek. In de Volkskrant werd Vlaardingerbroek ‘het gestileerde gezicht van radicaal rechts’ genoemd. Daar was ophef over, maar de auteurs hadden gewoon geluisterd naar haar woorden op het FvD-congres. Ze had het over Europese steden die niet meer Europees zijn en feministen die massa-immigratie van mannen uit zeer patriarchale samenlevingen geen enkel probleem vinden, om in één ruk door te gaan naar vrouwen die in Zweden door massa-immigratie nu een onveilig bestaan zouden lijden.
Waar hebben we hier nou eigenlijk mee te maken? Kijk haar video’s rustig eens terug. Als u daar geen zin in heeft moet u de tweet aan het begin van dit stuk nog maar eens lezen en ontleden. Misschien toch eens nadenken wat deportaties precies zijn, hoe die eruit zien, wanneer die voor het laatst in Nederland in de praktijk zijn gebracht en hoe daarover wordt gedacht. Nog een vraag: hoe verhouden zulke ‘maatregelen’ ten aanzien van groepen zich tot de rechtsstaat?
Wat ontbreekt
Dat is wat in Nederland steeds ontbreekt. Bij het FvD-congres zei Vlaardingerbroek nog niet wat ze nu twittert, maar toen al was het probleem dat niemand in de zaal nadacht wat ze precies zei. Er werden talloze migranten verdacht gemaakt zonder enige aanleiding, maar de zaal klapte gewoon. Achteraf gingen FvD-leden met mij in gesprek hoe de samenleving homogeen kon worden. Op mijn vraag hoe ze dat wilden regelen, kwam geen antwoord. Toch enig bewijs dat ze zelf ook wel wisten op welk hellend vlak ze zich begaven.
Vlaardingerbroek is in de tussentijd door heel wat redacteuren van Nederlandse media gevraagd om op te treden. Nergens enige reflectie. Natuurlijk is fouten maken menselijk en kun je extremisme niet altijd doorzien. Ik ook niet. Het probleem is dat men er ook achteraf nooit op terugkomt, de suggestie voedend dat er hooguit recent een probleem is ontstaan met wat Vlaardingerbroek allemaal uitkraamt.
Zo ziet een hellend vlak eruit.
Beeld: publiek van FvD-congres, december 2019. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.