De EU BBBeter maken door het CDA te kopiëren
Waar ken ik die man ook alweer van? Die vraag kwam deze week ongetwijfeld bij heel wat Nederlanders in Brussel op, toen BBB de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen bekendmaakte. De keus is gevallen op Sander Smit, een naam die bij het grote publiek geen enkel belletje doet rinkelen, maar in het Europees Parlement des te meer. Hij was er jarenlang beleidsadviseur. Typisch iemand die de EU wel even ‘BBBeter’ gaat maken, al is het maar omdat dat hem bij het CDA nooit is gelukt.
Een oud-collega laat weten dat Smit al twee jaar weg is bij de CDA-fractie, waar hij jarenlang assistent was van Annie Schreijer-Pierik. Zij is de belangrijkste representant van het oude CDA: een partij die de agrarische sector nooit tegen durfde te spreken, altijd voor boeren opkwam en op het platteland een enorme aanhang had. Schreijer werd er succesvol mee: ze was achtereenvolgens raadslid, Statenlid, Kamerlid en Europarlementariër. Met voorkeursstemmen.
Jarenlang gold: waar Schreijer was, daar was Smit. Beleidsadviseur is een typische functie van jonge mensen die zelf de politiek in willen. Bij het CDA kun je ze zo opnoemen. Het bekendste voorbeeld is Jeroen Lenaers, die in een vorig leven assistent van Ria Oomen was. Zonder haar steun had Lenaers waarschijnlijk nooit in het Europees Parlement gezeten. Ook Tom Berendsen, de nieuwe Europees lijsttrekker van het CDA, werkte ooit voor de fractie.
Teleurstellingen
Misschien was dit ook de geprefereerde route voor Smit, maar het liep anders. Een Europarlementariër heeft vier beleidsadviseurs en het CDA heeft tegenwoordig maar weinig functies te verdelen. Beleidsadviseurs komen alleen op de kandidatenlijst als hun Europarlementariër een goed woordje voor ze doet en statuur in de partij heeft. Misschien heeft Schreijer Smit her en der aangeprezen, maar dat maakt in dit geval geen verschil. Haar tak van sport – compromisloos achter boeren aanrennen – is bij het CDA uit de mode.
Weg kansen van Smit. Hij zag de teleurstelling kennelijk al mijlenver aankomen en koos de vlucht naar voren. Nu heeft BBB opeens iemand met ervaring en kennis van zaken. Dat is een stuk beter dan de mensen die eerder BBB’s Europa-werkgroep bemanden die overduidelijk – en soms zelfs naar eigen zeggen – geen idee hadden hoe alles in Brussel reilt en zeilt. Dat Derk Jan Eppink kennelijk niet voor BBB terug wil keren naar Brussel, maakt voor Smit de weg vrij.
Zo gebeurt er iets geks. BBB is de populistische variant van het CDA en Caroline van der Plas is inderdaad een veel gezelligere vrouw dan de immer serieuze Henri Bontenbal. In Brussel zijn de voormannen van CDA en BBB echter nauwelijks van elkaar te onderscheiden: twee oud-beleidsadviseurs van het CDA. Allebei kundig, maar ook oersaai. Prima voor het parlementaire werk natuurlijk en het past ook prima bij het CDA, maar bij BBB verwacht je toch wat anders.
Europese fractie
Zou BBB een kopie van het CDA zijn? In het Europees Parlement werken nationale partijen samen in Europese fracties: samenwerkingsverbanden van nationale partijen. De grootste heet de Europese Volkspartij (EVP): een groep van tientallen partijen met een conservatieve, christendemocratische en/of centrumrechtse inslag. Het CDA is er al sinds jaar en dag onderdeel van. Nu mag u één keer raden van welke Europese fractie BBB na de verkiezingen lid wil worden. De aanvraag is net de deur uit.
De kans is groot dat BBB en CDA na de verkiezingen in dezelfde fractie zitten. Hoe het met de aanvraag afloopt weten we niet, maar duidelijk is wel dat het CDA deze niet kan veto-en. Wederom best handig: Smit kent de EVP-fractie al. Hij weet ook hoe deze intern werkt en zo kan hij straks een vliegende start maken. De enige vraag is dan nog of de aansluiting van BBB bij de EVP inhoudelijk enig verschil gaat maken. Komt er nu een pro-boeren geluid in Brussel?
Verrassing: dat geluid is er al. Het wordt nog gekker: de EVP kent fractiediscipline en alleen bij uitzondering kan van deze compromismachine worden afgeweken. Vraag het gerust even na bij Smit: als je je regelmatig tegen de fractielijn keert nadert je invloed al snel de nul. In Nederland zal BBB doen alsof de partij in Europa heel anders gaat opereren dan het CDA, want daar laten ze de boeren zogenaamd stikken. Klinkt leuk, maar CDA en BBB stemmen straks 99,5% hetzelfde. Of meer.
Als BBB dan toch hetzelfde als het CDA doet, kunnen ze misschien fuseren? Is wel zo handig bij het binnenhalen van de restzetels.
Beeld: BBB-lijsttrekker Sander Smit in een weiland. Foto van BBB.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.