Zelfs PVV’ers kunnen niet op twee plekken tegelijk zijn
Het is deze woensdag een druk dagje voor zeker vier kersverse Tweede Kamerleden van de PVV. In Den Haag wordt vergaderd over de formatie. Naar verluid komt er een hoofdelijke stemming. Dat is codetaal voor: alle Kamerleden moeten aanwezig zijn, want zij moeten allemaal individueel hun stem uitbrengen. Probleem: dan moet je wel ter plekke zijn en niet tegelijk een andere vergadering hebben. Dat is echter het geval voor vier PVV’ers: zij hebben verplichtingen elders.
In Utrecht vergaderen deze woensdag de Provinciale Staten en daar wordt Tweede Kamerlid Martine van der Velde verwacht, want zij is daar tevens Statenlid. Als ze afwezig is, is de hele PVV er niet: die heeft namelijk maar één zetel. In Flevoland is in de middag fractievoorzittersoverleg gevolgd door een Statenvergadering, dus Tweede Kamerlid Willem Boutkan moet op twee plekken tegelijk zijn. In Zuid-Holland hebben Jeremy Mooiman en Henk de Vree eveneens dubbele verplichtingen.
Dat krijg je met een partij die niet aan talentontwikkeling doet en volksvertegenwoordigers rekruteert uit een kleine groep vertrouwelingen van de partijleider. Hoewel heel wat nieuwe PVV-Kamerleden hun dubbelfuncties hebben opgezegd, zijn er dertien die dat – voor zover nu bekend – nog niet hebben gedaan. Zij woekeren met hun tijd.
De Tweede Kamer vergadert op dinsdag, woensdag en donderdag. In de tabel staan de vergaderdagen van de gemeenteraden en Provinciale Staten waar de betreffende Tweede Kamerleden ook lid van zijn. Het betreft zowel de gewone vergaderingen als commissies. In rood alle dagen die agenda-problemen kunnen geven. De meeste vergaderingen zijn in zowel de gemeente als de provincie weliswaar niet wekelijks, maar zeker wel maandelijks.
Er zijn allerlei smoesjes. In zowel de gemeente als de provincie kunnen PVV-Kamerleden commissieleden aanstellen die hen bij commissievergaderingen vervangen. Of dat mogelijk is, hangt van de lokale of provinciale regels af. Het kan waarschijnlijk niet overal. Dit lost de agenda-problemen van PVV’ers echter maar deels op: zij moeten nog steeds naar de reguliere vergaderingen komen waarbij gestemd wordt, want dat mogen de commissieleden niet.
Uit de tabel blijkt dat vier Kamerleden met een dubbelfunctie niet in de problemen komen: de twee Zeeuwse Statenleden De Roon en Van der Hoeff, het Helderse raadslid Van den Born en het Brabantse Statenlid Boon. Zij kunnen naar al hun vergaderingen omdat die op verschillende dagen gepland zijn. Voor de andere negen geldt dit niet.
Minimalistische opvatting
Of de vergaderingen agenda-technisch passen of niet: het Kamerlidmaatschap is sowieso al een voltijdse baan, dus alle dubbelfuncties impliceren een minimalistische opvatting over het zijn van volksvertegenwoordiger. Er moeten immers stukken worden gelezen en besproken, eigen voorstellen worden gedaan, contact worden onderhouden met de media en de achterban, en ga zo maar door. Bij dubbelfuncties komen al die activiteiten in het gedrang.
Het cynische is dat dit de achterban niets lijkt te interesseren. Nog zo’n excuus: de Tweede Kamerfractie van de PVV is groot en dus zullen veel leden maar een kleine portefeuille hebben en dus kunnen ze er wel een functie naast hebben. Zelfs dat klopt niet: elders zit men vrijwel altijd in een kleine fractie en is er juist een overvloed aan werk. We weten dat Statenleden en raadsleden van andere partijen niet of nauwelijks in staat zijn er fulltime naast te werken. Waarom zouden PVV’ers dat wel kunnen?
Jeanet Nijhof gaat kennelijk voortaan op dinsdagmiddag stemmen in de Tweede Kamer en dan meteen met de auto richting Hengelo om daar in de avond te vergaderen. Op woensdagen gaan Statenleden als Mooiman en De Vree pendelen tussen de Tweede Kamer en het Provinciehuis een paar honderd meter verder, al naargelang ze ergens nodig zijn. Zou dat nou de invulling van het Kamerlidmaatschap zijn die PVV-stemmers voor ogen hadden toen ze Wilders de grootste maakten?
Noot: inmiddels heeft Maikel Boon laten weten zijn Statenzetel in Noord-Brabant op te geven.
Beeld: roltrap in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.