In de positieve wereld van Volt heet verlies ‘stabiliteit’
Partijvoorzitter Rob Keijsers spreekt de Volt-leden toe. Het is woensdagavond in een kelder van een kantorencomplex in Utrecht. Hier komt Volt samen voor de uitslagenavond. Alle geloofsartikelen komen langs, zoals het idee van de grassroots partij die enorm goed campagne voert. Voorbeelden te over: er gebeurde iets in Susteren en er stond een hele grote EU-olifant voor de Tweede Kamer. Persoonlijke gesprekken zijn tijdens de campagne heel belangrijk, zegt Keijsers. Zo kun je mensen afhouden van de populistische stem.
Volt-leden claimen dat Keijsers echt de straat op is geweest in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Hij voerde gesprekken met kiezers om Wilders de wind uit de zeilen te nemen. Toch twijfel ik. We kijken even later naar de eerste exit poll. Vrijdag voor de verkiezingen speculeerde Laurens Dassen in een BNR-podcast nog over zes zetels. Het blijken er woensdagavond maar twee. Toch is de suggestie dat Volt gelijk is gebleven. Als je doet alsof Nilüfer Gündogan nooit bij Volt zat, klopt dat.
Een paar minuten eerder meldde Keijsers nog dat het heel goed gaat met Volt. In 2021 was het lastig campagne voeren, want toen wisten veel mensen niet wat Volt was. Dat komt inmiddels niet meer voor: de partij heeft 41.000 volgers op Instagram. Laurens Dassen heeft ook een hoopvol interview gegeven aan NRC en dat is ontzettend goed gelezen. Applaus.
Eerste exit poll
Het mocht niet baten. Dassen reageert op de eerste exit poll. Hij is blij dat Volt er nog is. Felicitaties aan de winnaars, zegt Dassen. Ook aan de PVV, al doet hij dat met zwaar gemoed. Het is slikken dat een anti-rechtsstatelijke partij de grootste is geworden. Volt heeft zich weten te handhaven, zegt Dassen, actief inspelend op het idee dat er continuïteit is, terwijl het aantal zetels in werkelijkheid natuurlijk daalde. Er zijn nog steeds Europese ambities. Dassen gaat afwachten wat de avond verder zal brengen.
Hoe voelen leden zich die hun partij zien verliezen? Ik merk weinig van een bedrukte sfeer. Leden gaan met Martijn Hagoort op de foto, de nummer vijf die een paar uur eerder bijna-Kamerlid was, maar daar nu verder vanaf staat dan ooit. Leden zeggen dat er bij de exit poll is gejankt, maar ik heb dat zelf niet gezien. De tweede exit poll geeft weer twee zetels aan. Marieke Koekkoek – het andere Kamerlid van Volt – spreekt de zaal toe. Ze denkt dat de details nog kunnen veranderen. Het blijkt ijdele hoop.
Koekkoek zegt dat de PVV mensen uitsluit en als voetveeg gebruikt. Gelukkig vindt de meerderheid van Nederland iets anders dan Wilders. De zaal juicht. Volt is er nog en het programma is dit keer doorgerekend, meldt Koekkoek. Weer gejuich. Koekkoek voelt de Volt-energie nog steeds en prijst de kandidaten, vrijwilligers en medewerkers. Ze hoopt dat we er een mooie avond van maken en hoop houden op een mooie Europese toekomst. Weer applaus. Ondertussen nemen de eerste vertrekkers de benen.
De Europarlementariër
Damian Boeselager is naar Utrecht gekomen om de partij toe te spreken. Hij is de enige Europarlementariër voor Volt, officieel voor Duitsland. Hij is tevens een van de partijoprichters. Hij bekritiseert de PVV en prijst de positieve Volt-campagne waar hij geen onderdeel van was. De partij is ooit begonnen vanwege de opkomst van radicaal rechts, zegt hij. Er is geen andere keuze dan verder te vechten voor de Europese idealen. Ook Boeselager doet alsof Volt altijd al twee zetels had.
Dassen komt nogmaals op het podium en herhaalt dat onjuiste beeld. Hij meldt dat er alarmerende rapporten zijn uitgekomen over het klimaat en dat als Trump wederom president van de VS wordt we een serieus veiligheidsprobleem hebben. Er moet daarom meer EU komen en dus meer Volt-geluid. Volt moet alsnog groter worden, want dat brengt oplossingen dichterbij. Opeens vraag ik me af hoeveel populistische stemmers door partijvoorzitter Keijsers zijn overtuigd om Wilders links te laten liggen.
Volt gaat sowieso verder. Alleen de komende dagen even niet, want zaterdag en zondag is het Europese partijcongres in Parijs. Meerdere leden gaan er donderdagochtend al heen. Als ik vraag of dat uitje niet veel zegt over het Volt-publiek – hogere sociale klasse, goede opleiding, goed salaris – krijg ik kritiek. Ik moet niet overdrijven: de leden kennen allemaal wel iemand die in een slechte wijk woont. Er loopt hier bovendien ook iemand rond met een praktische opleiding. En Volt wil een basisinkomen. Daar profiteert iedereen van.
Volt heeft een verhaal voor iedereen, klinkt het zelfverzekerd en dus gaat de partij gewoon verder. Toch twijfel ik nog even.
Beeld: Marieke Koekkoek op het podium. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.