Stem Piratenpartij, want de lijsttrekker loopt op blote voeten
Hij loopt op blote voeten. Bij een politieke café in het Betty Asfalt Complex ontmoette ik twee weken geleden Mark van Treuren. Je vraagt je meteen af of blote voeten wel handig zijn: er liggen vast weleens scherpe dingen op straat en bij vorst bevriezen je tenen. Van Treuren heeft al zes jaar geen schoenen meer, zo zegt hij zelf, en ook bij vorst draagt hij ze dus niet.
Waarom moet ik dit weten? Van Treuren is lijsttrekker van de Piratenpartij, de Nederlandse afdeling van een internationaal netwerk van partijen die zich inzetten voor een transparante overheid en online privacy. De partij is in Nederland nooit een succes geweest. Zomaar een idee: als een lijsttrekker een journalist treft, is het handig iets over de visie van de partij te vertellen, zodat de journalist in kwestie een stukje kan schrijven waarom iedereen op hem moet stemmen.
Mijn gesprek met Van Treuren kwam niet verder dan zijn voeten. Afgelopen vrijdag ontmoette ik hem weer bij Dit is de Dag op Radio 1. Weer kwamen zijn voeten op als belangrijkste gespreksthema. We ontdekten dat de Piratenpartij van bloot houdt: oud-lijsttrekker Ancilla van de Leest stond in de Playboy en de oud-lijsttrekker in Amsterdam stond ooit naakt op de verkiezingsposters. Na blote borsten en een blote piemel is het nu tijd voor blote voeten. Stem Piratenpartij.
Femke Merel van Kooten
Bij Dit is de Dag was ook Femke Merel van Kooten. Ze was ooit Kamerlid van de PvdD, maar splitste zich af. Haar partij heet Splinter. In 2021 haalde ze 30.000 stemmen. Nu doet ze voor de tweede keer mee. Ze begon op de radio uitgebreid te klagen over het gebrek aan media-aandacht. Ze belt alle media regelmatig op, wil graag aan talkshowtafels verschijnen en meedoen aan debatten in het land, maar krijgt meestal de deksel op haar neus omdat ze niet relevant genoeg is.
Journalisten kijken naar peilingen en daarin wordt Splinter niet opgenomen. Peter Kanne van I&O Research legde bij Dit is de Dag uit dat Splinter te weinig wordt genoemd. Deelnemers aan de peiling moeten de partij apart invullen en doen dat bijna nooit. Daarom denkt I&O dat Splinter irrelevant is. Andere bureaus zijn dat met Kanne eens. Splinter moet eerst haar bestaansrecht bewijzen. Dat lukt echter niet omdat Van Kooten te weinig in de media komt. Een cirkelredenering van jewelste.
Dit is de Dag had het plan om drie onbekende lijsttrekkers aandacht te geven, maar de helft van het gesprek ging precies over datgene waar het niet over zou moeten gaan: dat er zo weinig aandacht is. We hebben nu geleerd dat Van Kooten erg ontevreden is dat media en opiniepeilers haar zo massaal negeren, maar we hebben nog steeds geen idee waar ze voor staat. Net zoals u door dit stukje niets te weten bent gekomen over de Piratenpartij, behalve dan over de blote voeten van de lijsttrekker.
Daniel van Duijn
Zou het aan de inhoud liggen? Er was nog een derde lijsttrekker bij Dit is de Dag: Daniël van Duijn. Hij is al een paar jaar bezig met LEF. Hij is al eens op de televisie geweest bij Ongehoord Nieuws, maar daar zit zijn doelgroep niet. Die bestaat namelijk uit linkse jongeren die duurzaamheid, kwijtschelding van studieschulden, gratis openbaar vervoer en een basisinkomen willen. Van Duijn ondernam van ellende maar een actie tijdens Buitenhof. Leuk bedacht, maar ook naar dat programma kijkt zijn doelgroep niet of nauwelijks.
Toen mocht Van Duijn in Dit is de Dag vertellen waar zijn partij voor staat. Er volgde geen enkel punt waarvan je denkt: dat is een standpunt wat in Den Haag een toevoeging zou kunnen zijn aan het bestaande spectrum. Net zoals niemand weet wat Van Kooten met haar partij aan alle bestaande partijen toevoegt, ook al prijst ze zelf haar programma de hemel in. En net zoals de Piratenpartij tien jaar geleden vast heel relevant was, maar nu toch een zwaar irrelevante indruk maakt.
Klagen over de media is makkelijk en inderdaad: tijdens de campagne lijken alle lijsttrekkersinterviews op elkaar. Zowel de lijsttrekkers als de vragen zijn vrijwel altijd hetzelfde. Je kunt die media verwijten dat ze geen enkele nieuwe partij aandacht geven, maar je kunt beter denken dat nieuwe partijen iets meer moeite moeten doen om te laten zien dat ze bestaansrecht hebben. Tenzij je natuurlijk een Kamerlid wilt die op blote voeten door het parlement loopt.
In Hoe het allemaal misging praten Tinkebell en ik deze week over LEF.
Beeld: de voeten van Mark van Treuren. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.