De grutto krijgt er bij de SGP meer van langs dan het WEF
Overal hangen posters met de nieuwe lijsttrekker. Chris Stoffer lacht ons toe met de leus: Woord houden. We zijn dinsdagavond in het Van Lodenstein College, een scholengemeenschap voor reformatorisch onderwijs in Barneveld. In deze regio is de SGP populair: de zaal zit afgeladen vol. Stoffer zegt dat dit de drukstbezochte avond van de regiotour is. Er zijn al zeven avonden geweest. Er is wel een kans dat Staphorst deze opkomst nog overtreft.
We luisteren naar Jan Top, de lokale fractievoorzitter. Hij meldt dat er veel in deze regio speelt. Men leeft tussen hoop en vrees vanwege de stikstofproblemen en de toekomst van de landbouw. Er zijn weer dierziektes, zoals blauwtong en vogelgriep. Sinds dinsdag geldt weer een landelijke ophokplicht. Opeens begrijpen we waarom er op de stoelen een boerenzakdoek en een houten klompje liggen: de SGP is nogal expliciet op zoek naar kiezers met hart voor landbouw.
Woord houden
Woord houden is de nieuwe SGP-leus. Deze blijkt in 1998 ook al te zijn gebruikt. Het gaat om Gods Woord, legt Chris Stoffer uit. Woord is dus met een hoofdletter. De leus benadrukt tevens dat de SGP een vertrouwd geluid is in een versplinterd Den Haag. Woord houden betekent realistisch en eerlijk zijn, dat de overheid niet alles kan oplossen, dat de wereld gebroken is en zeker niet maakbaar. Er is een extra dik verkiezingsprogramma voor als Stoffer bij de formatie moet aanschuiven.
Er staan drie banners met de prioriteiten: hart voor kwetsbaar leven, focus op familie en pal voor veiligheid. Deze SGP-opvattingen blijken breed: kwetsbaar leven gaat over abortus en het levenseinde, maar ook over leven met een beperking. De familie gaat over het gezin, alle andere familieleden, vrijwilligerswerk, mantelzorg en familiebedrijven. Veiligheid gaat over politie en defensie. Stoffer is boos dat agenten uit de provincie naar klimaatdemonstraties in Den Haag worden gestuurd.
Het gekke is: eigenlijk is er nog een vierde speerpunt, maar die staat niet op de banners. De SGP is er voor de ondernemer en dan met name de agrarische ondernemer. Die blijken in de regio erg bereid de SGP te helpen. Er is een actie waarbij 120.000 eieren worden verspreid met op de doos de tekst ‘wees zuinig op de kip met de gouden eieren’. Dat betekent: stemmen op de SGP. De eieren zijn door boeren gedoneerd. Ze gaan onder andere naar voedselbanken.
Agrarische ondernemers
We zien een filmpje dat boeren SGP-spandoeken ophangen. Het zijn er een heleboel. Diederik van Dijk (nr.2) klaagt over de bureaucratie waar bedrijven onder gebukt gaan en denkt dat er te vaak wordt gepraat over multinationals en te weinig over het MKB. De SGP wil minder lasten en minder regels zodat ondernemers kunnen doen waar ze goed in zijn. We horen Nathanaël Middelkoop(nr.4) zeggen dat minister Adema wel heel laat heeft ontdekt dat de stikstofregels ‘een modelwerkelijkheid’ zijn.
Een man in het publiek wil weten hoe de SGP ervoor gaat zorgen dat ‘wankelmoedige agrariërs’ geen Caroline van der Plas stemmen. André Flach (nr.3) meldt dat we niet alleen leven van brood alleen. Er zijn ook levensbeschouwelijke thema’s zoals het leven en de zondagsrust. De mensen zouden verder moeten kijken dan alleen het agrarische standpunt. Van der Plas is juist op levensbeschouwelijke thema’s heel anders. Bij de SGP krijg je er waarden bij, gebaseerd op Gods woord.
Een andere man uit het publiek zegt dat het ‘een waanidee’ is dat de natuur zou herstellen door het opkopen van boeren. Flach begint over ‘parallelle waarheden’ zonder echt uit te leggen wat hij daarmee bedoelt. Er is ook ‘een nuchter verhaal over stikstof’. Hij hoopt dat daar meer ruimte voor komt. Nu we bij parallelle waarheden zijn aangekomen komt de zaal goed los. Een man wil weten wat de SGP vindt van het WEF. De SGP heeft een motie hierover – van Forum voor Democratie – niet gesteund.
Banden met het WEF
Stoffer loopt op eieren. Je moet deze man eigenlijk uitleggen dat hij zich heeft laten voorliegen door FvD, maar dat jaagt kiezers weg. Stoffer haast zich te melden dat de SGP geen banden met het WEF heeft. Het is nuttiger te praten over andere buitenlandse invloed, namelijk die van de EU. Daar komen heel veel regels vandaan waar bijvoorbeeld boeren echt last van hebben. Het WEF is alleen een ‘informeel netwerk’ waar veel wordt gepraat. Zo blijft onbenoemd dat hier een complottheorie uit extreemrechtse hoek rondwaart.
Een andere man begint Clintel – een club gederailleerde klimaatsceptici – te prijzen. Je leest deze alternatieve standpunten maar nauwelijks in het Reformatorisch Dagblad en de SGP heeft het er ook nooit over. Er is meer tegengas nodig, want het kabinetsbeleid is niet meer normaal. Stoffer vindt het ‘een helder punt’ en switcht naar stikstof. Dat is namelijk goed voor planten. Voor de natuur is droogte sowieso veel erger. Flach suggereert dat boeren meer oog hebben voor de natuur dan de mensen in de stad.
Een man achterin de zaal vraagt zich af of de tegenstelling tussen boeren en natuur niet polariserend werkt. De SGP bepleit ‘een open bijbel’, maar die gaat juist bij dit onderwerp dicht. Hoe moet het nou met de grutto en de vlinders die het zo zwaar hebben? De ChristenUnie heeft daar toch andere ideeën over? Flach meldt dat mensen de klimaat- en energieparagraaf van het SGP-programma overduidelijk niet hebben gelezen. De partij heeft ‘een Bijbelse visie op de schepping’. Discussie gesloten.
Zo krijgt de grutto er bij de SGP meer van langs dan het WEF.
Beeld: tribune bij de SGP-Regiotour in Barneveld. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.