Vraag het een expat: hoe Europees is Volt?

De expat wil weten waar ik een boek over schrijf. Over Volt Europa, antwoord ik. De man weet niet wat dat is. Ik leg uit dat Volt een pan-Europese partij is en dat dat best uniek is, omdat er nooit eerder een partij in de hele EU actief was. De man kijkt me vragend aan. Volt? Nog nooit van gehoord.
Ik corrigeer mezelf. Ik weet wel dat Volt niet overal actief is. Kandidaten zeggen tijdens de campagne steeds dat Volt pan-Europees is, de partij heeft ook in bijna alle EU-landen een website en beweert bovendien in 2024 overal aan de Europese verkiezingen mee te willen doen. Dat garandeert echter niet dat de partij in alle EU-landen iets voorstelt.
Waar komt deze expat eigenlijk vandaan? Uit Ierland. Even opzoeken.

De ledenaantallen in deze tabel komen uit een rapportage van Volt Europa uit september, de gekozenen grotendeels van de website van Volt Europa en de status van de afdelingen is vrijwel geheel gebaseerd op het jaarverslag van Volt Nederland.
‘De pan-Europese partij Volt Europa die in alle EU-landen actief is’ deed in Ierland in 2019 niet mee aan de Europese verkiezingen, heeft er geen volksvertegenwoordigers, telt 77 partijleden en de landelijke afdeling is geen rechtspersoon. Er is dus hooguit een team van vrijwilligers.
Even samenvatten. De kans dat Volt Europa komend jaar in Ierland meedoet aan de Europese verkiezingen is nul. Ik heb het ook even voor u gecheckt bij een Italiaanse journalist: ook daar kent vrijwel niemand Volt. Italië is qua aantal leden en verkozenen het derde Volt-land.
Oordeel zelf hoe Europees Volt is. Of vraag het een expat.
Beeld: scherm van Volt-logo’s uit landen waar de partij nauwelijks actief is. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.