Femke Merel van Kooten heeft het ergste al achter de rug: Henk Krol
Een man bij de borrel is teleurgesteld. We hebben deze avond niet geleerd waar Femke Merel van Kooten voor staat, zegt hij. Woensdagavond vindt in het Betty Asfaltcomplex het wekelijkse politiek café van Vrij Links plaats: Asfalt Politiek. We hebben geluisterd naar Van Kooten, die met haar partij Splinter meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Er is goed nieuws: de man bij de borrel heeft weliswaar gelijk dat we inhoudelijk niet veel te weten zijn gekomen, maar we hebben Van Kooten toch ontzettend goed leren kennen.
Het probleem van Van Kooten laat zich raden: iedereen moet in zijn geheugen graven om zich te herinneren wie zij ook alweer was. Ze lijkt zich dat ook zelf te realiseren. Ze heeft zelf aan de organisatie van dit politiek café gevraagd of ze langs mocht komen. Ze bereikt hier zeker dertig mensen. Dat is niet zoveel, maar er zijn ergere dingen. Paul Haenen bijvoorbeeld, die haar op zijn kenmerkende, vriendelijke, ironische én ontregelende manier interviewt.
Van Kooten heeft al een hele carrière doorgemaakt in Den Haag, zegt Haenen, ‘ook met Henk Krol’. Dit is duidelijk niet hoe Van Kooten de geschiedenis in wil gaan. Ze benadrukt haar carrière binnen de Partij voor de Dieren (PvdD). Ze was Statenlid, schreef mee aan het verkiezingsprogramma en kwam in de Tweede Kamer. Ze splitste zich af omdat ze niet aan de brede agenda van de PvdD mocht werken. Ze mocht alleen maar over dieren praten en dat was niet wat ze de kiezer had beloofd.
Net Pieter Omtzigt
Van Kooten was ‘net als Pieter Omtzigt onafhankelijk Kamerlid’, zegt ze. Toen beging ze ‘een misstap’ met Henk Krol. Die ‘vergissing’ heeft acht weken geduurd. De verklaring hiervoor is volgens Van Kooten ‘dat Krol dichtbij mij in de Kamer zat’. Ze had het in die periode heel zwaar en Krol was heel aardig. Achteraf was het een gekke samenwerking, zo erkent ze zelf: ‘Krol deed alsof hij groen was.’ Dat was hij niet en dat wist Van Kooten eigenlijk ook wel, maar ze geloofde hem omdat hij zonnepanelen op zijn dak had.
Van Kooten bracht haar zoontje altijd naar de crèche van de Tweede Kamer. Daar heeft hij het kind van VVD-Kamerlid Bente Becker een keer gebeten. Van Kooten heeft Becker haar excuses aangeboden. Het was een zware tijd, want ze had maar één medewerker en moest veel zelf doen. Toen heeft haar man zijn baan opgezegd en is haar gaan helpen. Anders was het niet te doen.
Een voorstel van Van Kooten is ooit door Geert Wilders gesteund en toen Van Kooten na haar Kamerlidmaatschap een debat over de door haar bedachte zorgbonus bijwoonde, heeft ze met Lilian Marijnissen geappt. Als onafhankelijk Kamerlid wil iedereen met je samenwerken, weet ze. Nu wil ze met haar partij de Tweede Kamer in. Ze heeft zo’n dertig kandidaten maar wil geen dertig zetels. Dat is echt een soort nachtmerrie. Haenen vraagt of de nummer dertig dat weet.
Bij Op1 over de PvdD
Van Kooten deed al in 2021 mee met haar partij. Ze haalde toen een halve zetel. Nu heeft ze meer tijd gehad om zich voor te bereiden. Ze heeft een ontzettend dik verkiezingsprogramma geschreven. Ze heeft ‘een paar honderd’ leden, maar de media-aandacht blijft achter. De naam van haar partij komt wel regelmatig bij de NOS in beeld, maar dat is toeval. Ze was een tijdje geleden ook bij Op1, maar dat was omdat ze over de PvdD kon vertellen, niet omdat de redactie enige interesse had in Splinter.
Van Kootens partij is destijds opgericht op de laatste dag dat je je nog kon inschrijven voor de verkiezingen. Er was nauwelijks budget. Van Kooten heeft bij de huidige campagne een voordeel: ze weet wat ze kan verwachten. Haenen zegt dat ze is gehard door Henk Krol. ‘Je hebt het ergste al achter de rug.’ Ondertussen klaagt Van Kooten dat Splinter niet wordt meegenomen in de peilingen. Positief is wel dat haar poster op de verkiezingsborden naast die van Pieter Omtzigt hangt. Dat komt door de loting van de lijstnummers. Mensen die naar de beeltenis van Omtzigt zoeken, zien haar ook.
Haenen vraagt zich af of Splinter Chabot misschien kan worden ingezet. Van Kooten heeft hem weleens ontmoet. Hij staat niet op de lijst, maar misschien is het een idee voor de volgende keer. Ze heeft wel wat standpunten met hem gemeen.
Tegen versplintering
Er is deze avond nog een gast: Ariejan Korteweg, voormalig politiek verslaggever van de Volkskrant. Hij heeft het programma van Splinter gelezen. Hij las dat Van Kooten ‘voor grote partijen’ is. Dat lijkt hem nogal tegengesteld aan het idee om klein te beginnen met een of twee zetels. Van Kooten noemt Splinter vervolgens ‘een brede middenpartij’ en hoopt dat de boel nog gaat groeien. Het zou helpen als ze in de peilingen wordt opgenomen, herhaalt ze.
Korteweg zegt dat er vroeger binnen partijen vleugels waren. Binnen een partij konden verschillende visies naast elkaar bestaan en die konden dan intern met elkaar in debat. Dat is steeds minder het geval. Van Kooten vindt zulk intern debat wel een goed idee. Dat is beter dan elke substroming een eigen clubje. Korteweg vraagt zich af waarom Van Kooten zich dan niet ergens anders aansluit. In een gewone partij moet je langs de partijtop om in de Tweede Kamer te komen, vertelt ze.
De naam Splinter staat niet voor een splinterpartij, zegt Van Kooten nog. Het idee is dat de partij als ‘een splinter in de vinger van de minister’ is, omdat Splinter zo goed doorvraagt. Er volgt geen voorbeeld waarbij ze dat heeft gedaan. Zo hebben we Van Kooten ontzettend goed leren kennen.
Beeld: flyer van Splinter. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.