Bij BVNL doet niemand het voor het baantje, behalve Van Haga
Het is niet makkelijk een nieuwe politieke partij van de grond te krijgen en Wybren van Haga kan daarover meepraten. Als we de peilingen mogen geloven verdwijnt hij na de verkiezingen uit de Tweede Kamer. Mocht hij dat noodlot weten te voorkomen, zit hij er straks in zijn eentje. Bij de benefietavond van zijn partij – Belang van Nederland (BVNL) – houdt hij de moed erin: we moeten de peilingen niet geloven. Anderen zouden zeggen: hij steekt zijn kop in het zand.
Henk Krol (no.2) zegt dat BVNL bij Maurice de Hond op anderhalve zetel staat. Dat klinkt al behoorlijk onrealistisch, maar op het podium in Eindhoven zijn de schattingen nog hoger. Hier klinken aantallen als drie tot vijf en soms wel zeven zetels. Presentatrice en kandidaat Shohreh Festali (no.8) valt dus zelfs in deze situatie buiten de boot, maar ze praat alsof ze vrijwel zeker in de Tweede Kamer komt. Rara hoe komt het dat BVNL vaak met desinformatie wordt geassocieerd?
Van Haga prijst de aanwezigen. Bij BVNL zit je niet voor de baantjes, denkt hij. Dat klopt: als dit al over baantjes gaat, gaat het alleen over die van Van Haga zelf.
Bij FC Eindhoven
We zijn in de kantine van FC Eindhoven. Op het hoogtepunt zijn er zo’n negentig mensen die allemaal vooraf een bedrag hebben betaald om hier aanwezig te mogen zijn. Uw verslaggever heeft het laagste bedrag neergelegd: 25 euro. Daar krijg je twee consumpties voor. Of deze avond op deze manier de gewenste hoeveelheid geld oplevert is twijfelachtig. Oud-bestuurslid Hans van Tellingen zegt 75 euro te hebben gedoneerd. Hij is nu de gelukkige eigenaar van een BVNL-sjaal.
Er zijn meer redenen om aan te nemen dat het niet helemaal lekker loopt. Op de website stonden donatie-mogelijkheden tot in de honderden euro’s. Of daar gebruik van is gemaakt? Waarschijnlijk niet. Bij binnenkomst staat een lichtzuil met het BVNL-logo gevolgd door de tekst ‘Met dank aan:’ gevolgd door een groot blauw vlak met het woord ‘SPONSOR’. Opeens denk je: waarom heeft Van Haga er niet zelf meer geld in gestoken?
Van Haga klaagt ondertussen over de geringe media-aandacht. Hij wordt geboycot. Hij mag heel soms wel bij Op1 zitten, maar dan wordt hij tegenover Sander Schimmelpenninck gezet. Dit in tegenstelling tot Caroline van der Plas, waar de media zo dol op zijn dat ze aan ‘elke marmottenrace’ mag meedoen.
Vluchtheuvel van rechts
BVNL heeft zich ontwikkeld tot een soort vluchtheuvel voor rechtse politici zonder partij. Hier lopen voormalige Statenleden als Eric de Bie, Maikel de Bakker, Robert Brunke en Arjan de Kok, die zich van FvD afsplitsten en toen bij BVNL zijn samengeklit. Het is niet zo duidelijk wat BVNL aan ze heeft: ze zijn niet bekend, hebben geen electorale aantrekkingskracht en krijgen ook geen plek op het podium omdat daar geen reden voor is. Zo zullen ze ook nooit bekend worden.
Daar lijkt Van Haga zich inmiddels ook van bewust en dus liggen andere politici in de BVNL-etalage. Ze zijn stuk voor stuk niet van FvD, waarmee Van Haga opvallend veel lijkt op JA21: ook daar zijn oud-FvD’ers naar de marge verdrongen. Bij BVNL zijn maar twee ex-FvD’ers in beeld: Van Haga zelf en Hans Smolders, die door zijn Tilburgse succes, band met Pim en vele voorkeursstemmen de suggestie wekt populairder te zijn dan de partijleider. Jammer voor BVNL: hij stopt ermee.
Een belangrijk nieuw gezicht is Henk Krol, die op het podium omstandig uitlegt dat hij blij was weg te zijn uit ‘de Haagse slangenkuil’, maar dat hij naar aanleiding van een pensioenactie zoveel verzoeken heeft gekregen om terug te komen dat hij zich bij Van Haga heeft aangesloten. Hij is door vier partijen gevraagd, beweert hij, maar wil niet zeggen welke. Wat Krol precies komt doen, anders dan over zijn eigen pensioenactie praten, is een raadsel.
De nummer drie heet Sieta van Keimpema. Ze is van intimidatieclub Farmers Defence Force (FDF). Er is overleg geweest tussen FDF en BVNL en dat leverde deze samenwerking op, horen we. Dat het vrijwel uitgesloten is dat FDF op eigen kracht een Kamerzetel haalt en dat deze aansluiting daarom bittere noodzaak was, zegt ze er niet bij. Net als bij Krol is het onduidelijk wat ze komt doen, behalve het uitdragen van haar vertrouwde riedel over boeren.
Een doelgroep?
Of er een doelgroep voor BVNL bestaat, is niet helemaal duidelijk. Er is een grote kraam met truien, maar het loopt geen storm. Er is een soort kop van jut waarbij we zo hard moeten slaan dat de meter 150 zetels aangeeft en Van Haga premier wordt. Bij honderd zetels krijgen we Krol en bij vijftig Van Keimpema. Er is ook een soort grabbelton, maar die is net als de kop van jut niet in gebruik. We horen een man op het podium zeggen dat er ook een campagnebus komt.
Deze coördinator van de Brabantse campagne weet dat het heel moeilijk is om de boodschap – ‘voorop en vooruit’ – te slijten. Mensen swipen video’s heel snel weg en boeken lezen ze ook al niet. Daarom komt er een bustour en gaat de partij met de grabbelton en de kop van jut de Brabantse gemeenten af. Ook komt er ‘BVNL-TV’. Of dit voldoende is, laat zich enigszins raden. BVNL hoopt op olievlekwerking, bijvoorbeeld als alle 7.000 BVNL-leden ieder honderd mensen overtuigen om op Van Haga te stemmen.
Ondertussen maken twee voormalige FvD-afsplitsers aanstalten om te vertrekken. Daar gaan weer tweehonderd stemmen.
Beeld: Wybren van Haga spreekt de zaal toe. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.